Индустрија слаткиша јача упркос пандемији вируса корона

09.11.2020. 09:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је пандемија вируса корона негативно утицала на пласман бројних производа из БиХ на инострана тржишта, домаћи кондитори у коначници имају разлога за задовољство, јер се извоз слаткиша ове године, у односу на 2019, повећао.

- У односу на прошлу годину, гдје је до краја октобра извезено око 3.200 тона какаоа и производа од какаоа у вриједности од 15,7 милиона КМ, ове године, за исти период, извоз је износио близу 3.800 тона, чија је вриједност 19,6 милиона КМ - саопштили су "Независним" из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

У исто вријеме, како наводе, то није случај и с увозом, који је благо пао у односу на 2019. годину.

- До краја октобра 2019. године увоз је износио 16.900 тона у вриједности од око 140 милиона КМ, док је ове године, у истом периоду, увезено око 16.850 тона ових производа, вриједних око 137,7 милиона КМ - навели су из УИО.

Иако је, дакле, према овим подацима, увоз чак пет пута већи од извоза, простора за оптимизам у овој грани индустрије има. Свједоче томе и најаве отварања нових тржишта.

Из предузећа за производњу кекса и сродних производа "Мира" из Приједора рекли су да пандемија вируса корона није утицала на извоз њихових производа те да стабилно послују.

- Наше производе највише извозимо у Хрватску, Саудијску Арабију, земље чланице ЦЕФТА, Сједињене Америчке Државе, Канаду те земље западне Европе - рекли су из "Мире".

Добрим пословањем, упркос пандемији, похвалили су се и из компаније "AC Food" из Велике Кладуше.

-Имали смо повећан извоз производа у иностранство, али се такође повећала и продаја на домаћем тржишту - рекла је за "Независне новине" Мирела Врачић, оператер за књиговодство компаније "AC Food".

Како је додала, производе највише извозе у земље Европске уније, али се полако шире и на простор Америке и Аустралије.

- Тренутно стварамо и нова тржишта, од којих су актуелна Румунија, Канада, Емирати, а ускоро очекујемо још атрактивних локација на које бисмо могли пласирати наше производе - истакла је Врачићева.

Иначе, према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, чоколадни производи из БиХ су се, и ове, као и 2019. године, највише извозили у Србију, Црну Гору и Сјеверну Македонију, док се највише увозе из Хрватске, Србије и Њемачке.

Драган Шепа, секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије при Привредној комори РС, каже да је, усљед вируса корона, дошло до одређених проблема у овом сектору.

- На примјер, од почетка пандемије отежан је долазак и одлазак радника на посао, као и организација послова унутар погона и производње, што је био проблем код два велика привредна друштва у РС, 'Мири' из Приједора и 'Swisslionu' у Требињу, који запошљавају неколико стотина радника - рекао је Шепа за "Независне".

Оно што је позитивно у кондиторској индустрији, како Шепа наводи, јесте то да није било пада у производњи нити отпуштања раника.

- Наша кондиторска индустрија свакако да има будућност, мада је отежана због пандемије вируса корона. Али, кад узмемо у обзир наведене показатеље, да није било отказа, већ су у приједорској 'Мири' чак запослили још 70 нових радника и увећали  производњу, те испунили план за овај период 2020. године, можемо рећи да је стање свакако позитивно - нагласио је Шепа.

Додао је да је усљед блокада граница изазваних пандемијом вируса корона било проблема с набавком амбалажа, сировина и осталих компоненти које фабрике користе у производњи.

- Тада смо, у сарадњи с фабрикама, Спољнотрговинском комором БиХ и Министарством спољне трговине и економских односа БиХ радили анкету шта им недостаје и како да прибаве основне производе за наставак производње - рекао је Шепа.

Коментари 0
Повезане вијести
Слаткиши и грицкалице изазивају озбиљну зависност Слаткиши и грицкалице изазивају озбиљну зависност
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    5h 59m
    0
  • Партизан мијења име!
    22h 54m
    4
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    6h 6m
    3
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    6h 15m
    0
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    2h 48m
    0