Инфлација у Српској за годину дана "појела" 67 КМ

29.03.2022. 19:38
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Годишња инфлација појела је тачно 67,2 КМ од 1.000 конвертибилних марака. Износ од 1.000 марака сада “вриједи” 932,8 КМ.

По посљедњим подацима Завода за статистику Републике Српске, годишња инфлација у другом мјесецу ове године износи 7,2 одсто, а Централна банка БиХ прогнозира инфлаторни шок од 9,2 одсто у првој половини године.

Истовремено, просјечна републичка плата је 1.091 КМ и већа је за 42 марке у односу на фебруар прошле године.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ и лидер владајућег СНСД, најавио је да ће од 1. јула пензије у Српској бити повећане за 10 одсто, а од 1. августа и плате у јавном сектору за исто толико.

Од Владе Републике Српске и послодаваца очекује да нађу модел за повећање плата у приватном сектору.

– Наш циљ је да просјечна плата у Српској износи 600 евра – поручио је Додик.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, подсјећа да су у протеклом, краћем периоду неколико пута измијењени порески закони како би радници имали веће плате, а посљедњи пут се то десило 1. јануара.

– Мислим да нема више смисла мијењати порески систем. Једино што преостаје јесте да Влада Републике Српске директно радницима дијели по 100 КМ на рачуне у виду помоћи санирања посљедица инфлације – истиче Тривић за "srpskainfo.com".

Тврди да послодавци из својих средстава повећавају плате колико могу.

– Дакле, ово сада што се најављује нису никакве повишице, јер то нема везе са продуктивношћу већ са помоћи. Овдје је ствар тога што су се појавили вишкови пара од ПДВ због инфлације које смо сви као грађани уплатили кроз повећане цијене, па је онда ред да се сваком грађанину врати. Треба Влада Српске да нађе начин да тај вишак подијели свим грађанима, а не само онима који су на буџету – поручује Тривић.

Слика

Каже да послодавци још нису позвани из Владе Републике Српске на разговор, али сматра да је њихов приједлог објективан.

Приходи од индиректних пореза у прва два мјесеца ове године већи су за 248 милиона КМ или 21,14 одсто у односу на исти период 2021. године.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине и туризма Републике Српске, за "srpskainfo.com" оцјењује да ниво повећања плата у јавном сектору мора да се одрази на ниво повећања у реалном сектору.

– Једно без другог не може. Нажалост, поједини послодавци у реалном сектору су поприлично “тешки” за сарадњу што се тиче повећања плата. Ако буду хтјели да раде и да њихове фирме опстану, мораће повећати плате. Иде период годишњих одмора и одлазака наших радника на сезонске послове у Хрватску и Црну Гору, а наши послодавци ће задржати раднике само ако им повећају плате и обезбиједе боље услове за рад. У супротном, угасиће и своје фирме – сматра Савановић.

Каже да је претходни викенд провео на Јахорини гдје му је конобар у једном хотелу рекао да има плату од 1.000 КМ.

– Каже да је задовољан. То је нека реалност. Опет, имате ситуацију у Бањалуци гдје у одређеним локалима конобари имају плату и до 1.300 КМ, док имају и угоститељски објекти гдје је плата око 650 КМ. У трговинама плате се крећу од 600 КМ па надаље. Велики трговачки центри мораће да повећају плате – истиче Савановић.

Додаје да се послодавци не одазивају на социјални дијалог и разговоре око колективних уговора иако је законским измјенама дефинисано да се плата дефинише на основу Закона о раду и колективног уговора.

– Ако и даље тако наставе, позваћемо се на Закон и инспекције слати у контролу. Ми смо за договор, па нек изволе – поручује Савановић.

По најавама Додика, запосленима којима се плате исплаћују из буџета августовска примања биће већа за најмање стотинак марака.

Онима који су запослени у јавној управи, просјечна плата би требало да буде већа за око 132 КМ, односно да са повећањем износи око 1.450 марака.

Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске, за Српскаинфо каже да је Синдикат управе Републике Српске протеклог четвртка одржао посебну сједницу на којој су присуствовали и посланици из клубова посланика НСРС, који су у децембру подржали закључак у смислу да се радницима врати накнада за топли оброк и регрес оним радницима који то немају, а њих је 54.177.

– На тој сједници смо направили интерпелацију коју ћемо упутити у НСРС, јер сматрамо да ово повећање које је најављено није довољно, јер је номинални износ за топли оброк и регрес већи од оног који би радници добили од 10 одсто на основу линеарног повећања. Десет одсто чистачици је 60 КМ и она неће анулирати ни оно што је инфлација појела. А неком директору је десет одсто повишице регрес. Тражимо да се радницима у јавном сектору врати топли оброк и регрес јер би на тај начин могли колико-толико да компензујемо инфлаторни скок – истиче Марић.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 29m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 47m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 14m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 23m
    0