Иницијатива за смањење ПДВ-а у туризму, угоститељству и саобраћају добила подршку

07.12.2020. 11:48
0
ИЗВОР: Срна

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је иницијативу за измјенама и допунама Закона о порезу на додатну вриједност (ПДВ), којим би ПДВ у туризму, угоститељству и путничком саобраћају био смањен са 17 на пет одсто.

Иницијативом, чији су подносиоци посланици ПДП у Представничком дому парламента БиХ Мира Пекић и Бранислав Бореновић, а која је усвојена једногласно, Представнички дом обавезује Савјет министара да у року од 30 дана припреми Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ПДВ.

Стопа ПДВ од пет одсто у туризму, угоститељству и путничком саобраћају примјењивала би се до 31. децембра 2022. године.

Замјеник предсједавајућег Комисије Јаков Галић из СП предложио је данас током расправе, да се, осим смањења ПДВ, размисли и о томе да доприноси и порези на плате иду на терет државе.

– Далеко би већа помоћ била него смањење ових пореза. Сада је веома важно не оставити раднике без посла – рекао је Галић и додао да би најбоља помоћ била да се и ПДВ и доприноси и порези на плате пребаце на терет државе.

Комисија је данас подржала и иницијативу посланика СДА Дениса Звиздића, којом Представнички дом задужује Савјет министара да најмање једном мјесечно парламенту БиХ доставља ажурирану информацију о стању у БиХ по питању пандемије вируса корона, укључујући податке о броју тестираних, заражених, излијечених и преминулих на територији цијеле БиХ.

Подршку чланова Комисије данас је добила и иницијатива посланика ДНС Ненада Нешића којом се Савјет министара задужује да у року од 15 дана Представничком дому парламента БиХ достави информацију о мјерама предузетим у овој години на санирању економских штета насталих усљед пандемије вируса корона.

У иницијативи је наведено да је БиХ, према подацима Агенције за статистику БиХ, у првом тромјесечју ове године имала пад бруто друштвеног производа (БДП) од 9,3 одсто у односу на исто раздобље прошле године, док је у другом кварталу БДП опао за 10,5 одсто. У извјештају је наведено да је број незапослених у августу ове године за 20.000 већи у односу на исти мјесец прошле године.

У иницијативи је наведен и податак да су Буџетом институција БиХ за ову годину планирана више од 42 милиона КМ за санирање економских посљедица пандемије вируса корона, те да је потребно пратити начин утрошка тих средстава.

Чланови комисије једногласно су данас усвојили збирно мишљење о финансијској ревизији институција БиХ за 2019. годину.

Коментари 0
Повезане вијести
Општинама и градовима у Српској дозначено мање средстава од ПДВ-а Општинама и градовима у Српској дозначено мање средстава од ПДВ-а
Пет туристичких дестинација у БиХ међу 100 најбољих на свијету Пет туристичких дестинација у БиХ међу 100 најбољих на свијету
Бабаљ: Нека СНСД објасни занатлијама зашто прије хране за своју породицу, морају да плате ПДВ Зорану Тегелтији Бабаљ: Нека СНСД објасни занатлијама зашто прије хране за своју породицу, морају да плате ...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    5h 42m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    18h 19m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 0m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    3h 15m
    0