Институционалном сарадњом до бенефита за српски народ

16.09.2019. 19:57
0
ИЗВОР: СРНА

Представници градских управа Источног Сарајева и Новог Сада, те општине Херцег Нови најавили су на данашњем састанку институционалну сарадњу ова три града која ће донијети бенефите српском народу.
Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да ће са Херцег Новим сарадња бити фокусирана на туризам, преко туристичких организације ова два града. 

-Институционално, односи ће бити успостављени и на пољу културе - истакао је Вучетић након састанка представника ових градова у Источном Сарајеву, додавши да је разговарано и о понуди сезонске радне снаге у љетним мјесецима у Херцег Новом. 

Он је подсјетио да је Источно Сарајево већ успоставило сарадњу са Новим Садом и то кроз сарадњу два универзитета, али и у области културе и туризма. 

-У фебруару смо договорили одређене видове сарадње са Новима Садом, а сада смо то наставили. Све ћемо финализовати у наредном периоду - рекао је Вучетић новинарима. 

Он је додао да су културни центри Источног Сарајева и Новог Сада већ постписали споразум о сарадњи што ће бити основа за наставак сарадње у области културе. 

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић рекао је да нема ниједне природне препреке - језера, планине, али ни једне особе или политичара који може да раздвоји српски народ. 

Према његовим ријечима, данашњи састанак у Источном Сарајеву искориштен је да се отворе многе теме, првенствено, да се са протоколарне сарадње, која је била до сада, пређе на институционалну сарадњу Источног Сарајева и Новог Сада. 

-Ускоро ће бити потписивање споразума о сарадњи Источног Сарајева и Новог Сада у неколико сфера друштвеног живота, гдје смо нашли заједнички интерес - истакао је Петровић, те додао да је прије свега ријеч о култури, привреди, са посебним освртом на туризам, те сарадњи универзитета. 

Слика




Он је изразио жељу да сарадња два града буде на много већем нивоу и ефикаснија, са циљем доношења бенефита српском народу са обје стране ријеке Дрине. 

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је да је иницијатива за успостављање сарадње Источног Сарајева и ове црногорске општине била и у претходном периоду, али да је сада дошло вријеме да се она и формализује. 

-У наредном периоду ћемо договорити мјесто и датум потписивања споразума о сарадњи два града, на обострано задовољство, јер Источно Сарајево има свој бренд, зимски туристички центар Јахорину, док је Херцег Нови био бренд бивше Југославије, а сада је окосница туризма у Црној Гори - истакао је Катић, додавши да ова три града морају да сарађују и да се увезују. 

Директор Туристичке организације "Јахорина" Игор Тошић рекао је да госте из Новог Сада и Херцег Новог упознао о чињеници да је туризам у Источном Сарајеву у експанзији, што отвара многе перспективе, нагласивши да га треба унапређивати. 

-Туристичка организација је у протеклом периоду остварила сарадњу са Привредном комором Војводине - рекао је Тошић, додавши да су као гости ове коморе наступали на сајму у Новом Саду.

Када је ријеч о туристичкој сарадњи Источног Сарајева и Херцег Новог, Тошић је рекао да се заједничким активностима може допринијети промоције два града, јер су градови, као регионална понуда далеко интересантнији туристима из цијелог свијета. 

Петровић и Катић су честитали свим грађанима, али и руководству града Источног Сарајева крсну славу - Светог Петра Зимоњића митрополита дабробосанског. 

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 17m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 35m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 2m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 50m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    14h 11m
    0