Институт зажмурио на прекопавање српских имања

28.09.2022. 11:53
4
ИЗВОР: glassrpske.com

Приватна имања Срба на подручју Пала и Трнова нису прекопавали истражиоци Института за нестале БиХ, већ је могуће да су то радили Бошњаци који су се самоиницијативно организовали.

Објашњење је то из Института за нестале БиХ у вези са догађајима у Палама и Трнову, гдје су се протеклих дана грађани нашли на мети групе људи који су прекопавали имања Срба без икаквих дозвола, тврдећи да трагају за Бошњацима несталим у акцији “Коверат” коју је 1992. покренула такозвана Армија БиХ. Све те догађаје овјерили су и фотографијама, које су објавили на друштвеним мрежама, а које су након реакције мјештана то­г краја и Борачке организације Пале уклоњене.

Члан Колегијума Института за нестале БиХ Никола Перишић потврдио је “Гласу Српске” да је било истражних радњи на подручју Пала, и то на локацијама Дворишта, Павловац и село Касиндо по пријави свједока акције “Коверат”.

- Учествовала је и Норвешка народна помоћ са обученим псом трагачем те актери догађаја 1992. године из акције “Коверат” и други информанти - рекао је Перишић.

Нагласио је да су тада снимљене само координате на основу којих ће већ идућих дана бити поднесен захтјев за ексхумацију посмртних остатака несталих Бошњака и то за двије од три локације које су обишли.

- Када дође до ексхумације, а очекујемо да ће то бити за мјесец и по, тада ће бити присутна и полиција - навео је Перишић и додао да не располаже информацијама да ли је неко од учесника узурпирао и имовину Срба.

На терену је био шеф подручне канцеларије Института за нестале у Источном Сарајеву Жељко Мандић који наводи да су изашли на терен на позив једне групе грађана и свједока догађаја из 1992. године.

- Ми смо тада само снимили координате према изјавама свједока и рођака да се на тим подручјима налазе посмртни остаци за којима они и Институт трагају. Нико од истражилаца није улазио у приватне посједе - казао је Мандић.

Објашњава да је могуће да су слике које су објављене на “Фејсбуку” вјероватно настале тако што су неки људи на своју иницијативу прекопавали терен и улазили на приватне посједе Срба.

- То је једино могуће образложење тих слика. Истражиоци нису ништа копали - закључио је Мандић.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца сарајевско-романијске регије Немања Мочевић навео је да је главни кривац за узурпирање имовине Срба управо Институт за нестале.

- Они раде све против Срба. Ако су већ изашли на терен, нису смјели дозволити ни у ком случају да неко прекопава имања Срба без икаквих дозвола. Посебно не они који су их нападали 1992. године. Злочинци су се вратили на мјесто злочина и то боли сваку породицу овог краја, а посебно оне које су остале без својих најмилијих. Убијали су и палили 1992. године, а сада су се вратили да прекопавају - рекао је “Гласу Српске” Мочевић и још једном позвао надлежне институције Српске да заштите грађане и њихову имовину, те да ураде све да једном засвагда укину Институт за нестале на нивоу БиХ.

“Доћи ће до сукоба”

Мјештани Пала и Трнова истичу да ће доћи до сукоба ако се поново догоди да им Бошњаци прекопавају имања.

- Ти људи ходали су по приватним имањима Срба и прекопавали их без дозвола. Не може нама неко прекопавати земљу и тражити посмртне остатке без присуства полиције. На тај начин могу нам подметнути многе неистине и лажи као што су радили и до сада - рекао је “Гласу Српске” један од мјештана Томислав Мијовић.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Tamo neko 28.09.2022. 21:41
  Treci put pucaj u glavu ili u kicmu.
 • Generic placeholder image
  Tamo neko 28.09.2022. 21:39
  Bravo Nemanja!!
 • Generic placeholder image
  Komšo 28.09.2022. 12:24
  Ma kakva puška. Imamo mi vlast koja nas stiti!
 • Generic placeholder image
  Nemanja 28.09.2022. 12:09
  Nema tu mnogo pametovanja. Ako ti neko dodje na privatni posjed bez tvoje dozvole jednom ga lijepo upozoris da ode, drugi put metak u vazduh, treci put pucaj gdje stignes.
Повезане вијести
Почињу "Дани руског филма за дјецу" у Палама Почињу "Дани руског филма за дјецу" у Палама
Током једночасовне обуставе саобраћаја малишани кредама цртали по путу (ФОТО) Током једночасовне обуставе саобраћаја малишани кредама цртали по путу (ФОТО)
Дан без аутомобила у Палама Дан без аутомобила у Палама
Најчитаније
 • Погинуо директор Студентског дома у Фочи
  15h 25m
  0
 • Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен
  11h 45m
  0
 • Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
  20h 14m
  0
 • Џудо судија из Бањалуке спасао живот младој такмичарки на првенству Балкана
  20h 4m
  0
 • Убијена још два лица, једно ухапшено
  15h 50m
  0