ИНТЕРВЈУ: Дејана Хршум – Музика је чиста љубав

25.12.2018. 13:10
0
ИЗВОР: Катера

Наша суграђанка, Паљанка, Дејана Хршум тренутно учествује у другом кругу популарног музичког такмичења „Звезде Гранда“, од којег очекује, првенствено, да се добро представи. У разговору за Катеру, Дејана каже да је музика за њу чиста љубав, најљепше занимање и хоби.

Дејана је већ четири године члан бенда „Starbridge“, чији наступи су веома посјећени и популарни међу омладином, како у нашем граду, тако и у околини. Свирају пјесме из више жанрова, од рока, метала до попа.

Шта очекујете од тренутног учешћа у Звездама Гранда и како сте дошли на идеју да се пријавите баш на ово такмичење?

Од такмичења у „Звездама Гранда“ очекујем, у сваком случају, да се добро представим. На ово такмичење сам се пријавила на наговор људи око мене, пријатеља и колега. Нисам имала неку претјерану жељу да се појавим на тој сцени, али све се на крају завршило добро. Сада ме очекује наставак снимања, конкуренције наравно има, јер на овом такмичењу има много талентованих људи.

Да ли је данас тешко изградити име на музичкој сцени и да ли сте размишљали о учешћу на такмичењима гдје се више изводи рок, метал и поп музика?

Мишљења сам да је данас тешко изградити име на музичкој сцени, јер влада хиперпродукција. Много је талентованих људи који се желе издвојити из масе. Што се тиче осталих музичких шоу програма, постоји много разлика, почевши од музике која је највише заступљена, жирија и самог концепта. Раније сам планирала да се пријавим на такмичење „X factor“, али се нисам пријавила због других приоритета, обавеза на факултету и посла у струци.

Колико дуго се бавите музиком и како се љубав ка музици појавила код Вас?

Музиком сам почела да се бавим веома рано, већ са  девет година сам учествовала у тада популарном такмичењу „Дјеца певају хитове“. Одатле је све кренуло. Родитељи су запазили моју склоност ка музици и таленат слушајући ме, јер сам стално „пјевушила“, а наравно, то је касније примјетила и моја учитељица.

Колико сте дуго у бенду „Starbridge“, гдје највише наступате и какву музику најчешће изводите?

Већ четири године сам дио бенда „Starbridge“, дакле од самог почетка. Највише наступамо у Сарајеву, али гостујемо и у другим градовима широм БиХ. „Starbridge“ је прогресивни рок бенд који у својој музици има примјеса више жанрова, од попа, преко метала, чак и оријента, што се може чути у, до сада, необјављеним пјесмама, као и оперских фраза када говоримо о вокалној дионици.

Слика

Када је у питању жанр који преферирам, то је онако широк спектар музичких жанрова. Не волим као интерпретатор да се ограничавам. Један од примјера је моја љубав према оперском  пјевању, која се родила када сам уписала Музичку академију.

Које пјесме Вашој публици највише пријају и да ли су љубитељи ваших наступа превише „захтјевни“ на наступима?

Имамо срећу да наша публика, која нас воли и прати на свиркама, изузетно воли музику. То су заљубљеници у исту и то нама, музичарима, много значи. Ми имамо свој репертоар који сами осмишљавамо и отприлике знамо шта би се људима допало, и то презентујемо на наш начин. Ако говоримо о „cover“ пјесамама, то би биле „ex yu“ пор, рок обраде, али и стране, добро познате рок и метал пјесме.

Можете ли нам за крај сумирати утиске из 2018. године, каква је она била за Вас и шта Вас то очекује у наредној години?

Када сумирам утиске за ову годину, она је за мене била динамична што се тиче моје професије, јер се доста тога издешавало. Издвојила бих учешће на музичком фестивалу „Славјански Базар“ у Бјелорусији, а то искуство је било сјајно. У наредној години ме очекује наставак такмичења у „Звездама Гранда“, наставак издавања ауторских пјесама са бендом. Публика нас може чути 30. децембра 2018. и 1. јануара 2019. у Сарајеву, док за Нову годину одмарамо. Више информација можете добити на нашој фејсбук страници.

Дејана Хршум је рођена 1989. године у Сарајеву, а тренутно живи у Палама. Дипломирала је и магистрирала на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.  

Коментари 0
Повезане вијести
Дејану Хршум покреће музика Дејану Хршум покреће музика
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 54m
    0
  • Крађа у Палама
    17h 12m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    13h 39m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    16h 27m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 48m
    0