Дејану Хршум покреће музика

20.09.2019. 09:39
0
ИЗВОР: Срна

Магистар соло пјевања на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву Дејана Хршум истиче да та врста пјевања представља усмјеравање и усавршавање гласа за оперу и предлаже свима који имају талента да се музички образују.

-Глас сам школовала за оперу, која је ријетко занимање, али се нисам усмјерила на то. Више сам концертни извођач. У БиХ је веома тешка ситуација када је ријеч о опери и зато је најбоље ићи у иностранство. Да бисте се бавили оперским пјевањем морате се само томе посветити јер је опера веома тешко и захтјевно музичко-сценско дјело-, каже Хршумова за Срну.

Она наводи да је уписала теоретски одсјек у Средњој музичкој школи у Источном Сарајеву, а након тога Музичку академију на Универзитету у Источном Сарајеву јер је жељела да буде у одсјеку за соло пјевање, посвети се музици и усаврши глас.

-Мастер студије сам завршила у класи професорке Сање Остић, некадашњег солисте у Сарајевској опери, то ми је много значило. Као студент учествовала сам на свим значајним концертима Музичке академије и била учесник тамичења за соло пјевање у Црној Гори и Београду, гдје сам освајала награде-, напомиње Хршумова.

Дејана Хршум тренутно ради у Средњој музичкој школи у Источном Сарајеви као професор соло пјевања, а бави се и концертним извођењем. Почела је сарадњу са магистром хармонике Данијелом Газдић на Музичкој академији, гдје оснивају "Дуо лагримас" - спој гласа и хармонике.

-Глас као најсавршенији музички инструмент и хармоника, која својим звучним и техничким могућностима дочарава вокалност у извођењу, дају нам препознатљив стил интерпретације-, истиче Хршумова и напомиње да има добру сарадњу и са Паљанком Мајом Жужом, професорком клавира.

Прошле године, Дејана је била учесник фестивал поп музике под називом "Славијански базар" у Бјелорусији, гдје је представљала БиХ. Као полуфиналиста има прилику поново да учествује.

Осим концертног извођења, Дејана је и члан бенда "Старбриџ" - имају четири ауторске пјесме и спот на енглеском језику, који још није објављен /док буде изабрана продукцијска кућа/, као и објављене обраде пјесама са пратећим видео-записима.

Бенд комбинује различите жанрове, а препознатљив је по прогресивном и рок металу, те наступа по БиХ и многим фестивалима. "Старбриџ" очекују још двије обраде пјесама које треба издати како би се група више приближила публици.

Коментари 0
Повезане вијести
Које пјесме највише ометају возаче у саобраћају? Које пјесме највише ометају возаче у саобраћају?
Нова пјесма "Bitlsa" на путу ка броју један Нова пјесма "Bitlsa" на путу ка броју један
Музика је универзални језик којим говоре ученици и професори Средње музичке школе Музика је универзални језик којим говоре ученици и професори Средње музичке школе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 12m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 8m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 12m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    19h 5m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 56m
    1