Инвалидску пензију у Српској примају 34.984 корисника, највиша премашује 2.000 КМ

29.09.2024. 21:59
0
ИЗВОР: nezavisne.com

 У Републици Српској инвалидску пензију тренутно примају 34.984 корисника, а у току ове године право на исту су остварила 963 корисника.

Наиме, у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске истичу за "Независне новине" да су према њиховој евиденцији од почетка ове године па закључно са августом право на инвалидску пензију остварила 963 корисника.

- У укупној структури свих корисника права - 286.565, број корисника права на инвалидску пензију  износи 34.984, или 12,21 одсто  од укупног броја свих корисника - наводе из Фонда.

Наиме, према њиховим подацима, највиша инвалидска пензија у Српској прелази чак 2.000 КМ.

Како додају, износ највише инвалидске пензије је 2.388,19 КМ, а износ најниже инвалидске пензије је 300,61 КМ.

- Иначе, износ инвалидске пензије утврђује се на исти начин као и за старосну пензију, у зависности од дужине пензијског стажа осигураника и висине плата и основица осигурања на које је плаћен допринос за пензијско и инвалидско осигурање - наводе они.

Како истичу, право на инвалидску пензију има осигураник код кога је губитак способности за рад, који утврђује орган вјештачења Фонда ПИО Републике Српске, проузрокован повредом ван рада или болешћу, настао прије испуњења услова за старосну пензију, под условом да до настанка инвалидности има пет година стажа осигурања или десет година пензијског стажа.

- Такође, право на инвалидску пензију има осигураник коме је послије 58. године живота утврђена смањена радна способност, са правом на преквалификацију или доквалификацију под условом да до настанка инвалидности има пет година стажа осигурања или десет година пензијског стажа - наводе из Фонда.

Како додају,  осигураник код кога је губитак способности за рад проузрокован повредом на раду или професионалном болешћу, има право на инвалидску пензију без обзира на дужину пензијског стажа.

Како истичу, осигураник до навршених 35 година живота има право на инвалидску пензију под условом да до настанка инвалидности има двије године стажа осигурања.

Коментари 0
Повезане вијести
Трошак мање за најугроженије пацијенте Трошак мање за најугроженије пацијенте
У Српској поскупљује брашно У Српској поскупљује брашно
Претресене школе у Херцеговини: Шта је писало у пријетећем мејлу? Претресене школе у Херцеговини: Шта је писало у пријетећем мејлу?
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    16h 15m
    16
  • Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
    5h 6m
    0
  • Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и нова радна мјеста
    10h 44m
    0
  • Служен парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа (ФОТО)
    14h 29m
    0
  • Ванилице са орасима
    11h 33m
    0