Invalidsku penziju u Srpskoj primaju 34.984 korisnika, najviša premašuje 2.000 KM

29.09.2024. 21:59
0
IZVOR: nezavisne.com

 U Republici Srpskoj invalidsku penziju trenutno primaju 34.984 korisnika, a u toku ove godine pravo na istu su ostvarila 963 korisnika.

Naime, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske ističu za "Nezavisne novine" da su prema njihovoj evidenciji od početka ove godine pa zaključno sa avgustom pravo na invalidsku penziju ostvarila 963 korisnika.

- U ukupnoj strukturi svih korisnika prava - 286.565, broj korisnika prava na invalidsku penziju  iznosi 34.984, ili 12,21 odsto  od ukupnog broja svih korisnika - navode iz Fonda.

Naime, prema njihovim podacima, najviša invalidska penzija u Srpskoj prelazi čak 2.000 KM.

Kako dodaju, iznos najviše invalidske penzije je 2.388,19 KM, a iznos najniže invalidske penzije je 300,61 KM.

- Inače, iznos invalidske penzije utvrđuje se na isti način kao i za starosnu penziju, u zavisnosti od dužine penzijskog staža osiguranika i visine plata i osnovica osiguranja na koje je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje - navode oni.

Kako ističu, pravo na invalidsku penziju ima osiguranik kod koga je gubitak sposobnosti za rad, koji utvrđuje organ vještačenja Fonda PIO Republike Srpske, prouzrokovan povredom van rada ili bolešću, nastao prije ispunjenja uslova za starosnu penziju, pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima pet godina staža osiguranja ili deset godina penzijskog staža.

- Takođe, pravo na invalidsku penziju ima osiguranik kome je poslije 58. godine života utvrđena smanjena radna sposobnost, sa pravom na prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima pet godina staža osiguranja ili deset godina penzijskog staža - navode iz Fonda.

Kako dodaju,  osiguranik kod koga je gubitak sposobnosti za rad prouzrokovan povredom na radu ili profesionalnom bolešću, ima pravo na invalidsku penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža.

Kako ističu, osiguranik do navršenih 35 godina života ima pravo na invalidsku penziju pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima dvije godine staža osiguranja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Trošak manje za najugroženije pacijente Trošak manje za najugroženije pacijente
U Srpskoj poskupljuje brašno U Srpskoj poskupljuje brašno
Pretresene škole u Hercegovini: Šta je pisalo u prijetećem mejlu? Pretresene škole u Hercegovini: Šta je pisalo u prijetećem mejlu?
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    16h 5m
    16
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    4h 56m
    0
  • Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta
    10h 34m
    0
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    14h 19m
    0
  • Vanilice sa orasima
    11h 23m
    0