ИРБ откупио милионске кредите без посредника

16.02.2021. 19:51
0
ИЗВОР: capital.ba

Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске одобрила је, без финансијског посредника, милионске кредите за измирење обавеза предузећа из система „Електропривреде Републике Српске“ према предузећима „Проинтер“ и „Интеграл инжењеринг“, сазнаје портал "Capital".

Ради се о кредитној линији ИРБ-а за откуп потраживања које ИРБ, односно њен Фонд за развој и запошљавање, додјељује без финансијског посредника.

„Интеграл“ је добио два кредита и то од седам милиона и пет милиона КМ, док је „Проинтер“ добио три милиона марака. Тим новцем измирене су обавезе које је Хдироелектрана „Дабар“ имала према „Интегралу“, док су кредитом за „Проинтер“ измирене обавезе које је „Електро – Бијељина“ имала према овом предузећу.

ИРБ овај новац, како су нам појаснили, сада потражује од ХЕ „Дабар“ и „Електро – Бијељине“, а уколико они не буду плаћали намириваће се од „Интеграла“ и „Проинтера“.

У ИРБ-у су за капитал рекли да се ови кредити тренутно не одобравају јер се чека доношење подзаконских аката с обзиром на то да је крајем прошле године дошло до законских измјена.

-Закон о факторингу је усвојен крајем 2020. године, те је неопходно да се усвоје подзаконски акти Комисије за хартије од вриједности, како би се приступило изради нових правила ИРБ-а по којима ће се вршити откуп потраживања у складу са законом. Од ступања на снагу Закона о факторингу нису реализовани нови захтјеви, с обзиром на то да нису усвојени подзаконски акти- казали су у ИРБ-у.

Додали су да су друштва која су аплицирала за средства по овој крединој линији и добила новац и то „Проинтер ИТСС“ и Интеграл инжењеринг“.

-Ова друштва су корисници откупа потраживања са регресом. Регресно право Фонда се активира у случају да дужник не плати своје обавезе по Уговору о откупу потраживања, те у том случају Фонд спорни износ потражује од корисника откупа потраживања. Обавезе према Фонду за развој и запошљавање РС се уредно сервисирају од стране дужника- казали су у ИРБ.

Подносиоци захтјева односно корисници ових кредита могу бити правна лица са сједиштем у Републици Српској. Могу се откупити доспјела и недоспјела потраживања која корисници имају од  републичких органа управе,  правних лица чији је оснивач или већински власник Република Српске и са њима власнички повезана лица и од републичких органа управе из окружења и правних лица чији су оснивачи владе земаља из окружења и који се дјелимично или у цијелости финансирају из јавних прихода.

Откуп потраживања се врши на период до максимално пет година. 

Коментари 0
Повезане вијести
Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке
Фирме и становништво све више дижу кредите Фирме и становништво све више дижу кредите
Српска се на берзи поново задужила више од плана Српска се на берзи поново задужила више од плана
Најчитаније
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    19h 32m
    27
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    2h 10m
    2
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    23h 57m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    6h 32m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    21h 18m
    1