Истекли основни рокови прва три кластера

29.03.2020. 21:28
0
ИЗВОР: Срна

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да се за прва два бањалучка кластера може рећи да су се угасили, а да је и трећем истекао основни рок, те указао на значај што у граду није био ниједан смртни случај узрокован вирусом корона.
Радојичић је појаснио да се истек рока односи на 14 дана, који је период инкубације, у току којег се може показати да ли се лице заразило у контакту са преносиоцем вируса.

- За сва три прва основна кластера ти рокови су истекли, те за прва два можемо рећи да су се угасили и да од њих више није било обољелих, док трећи кластер има посреднике посредника - рекао је Радојичић за "АТВ".

Он је изразио задовољство што је постигнут циљ да не дође до експлозивног раста, односно да се сви идентификовани контакти лица из трећег кластера покушају контролисати, ставити у кућну изолацију и предузети потребне мјере.

Радојичић је упозорио на долазак нових лица из иностранства, због чега су направљени нови карантини, који би могли бити нови уносиоци вируса.

- Сада имамо мијешање неколико кластера, у којима се мијешају лица из Бањалуке са лицима из других општина - рекао је Радојичић.

Он је истакао значај што у Бањалуци за мјесец дана није био ниједан смртни случај, те оцијенио да је то резултат оштрих мјера предузетих у овом граду.

- Има одређен број лица са тежом клиничком сликом. Нажалост, жена из Рибника је умрла, али да са 135 обољелих у Бањалуци можемо бити задовољни у односу на свеукупну ситуацију - рекао је Радојичић.

Он је указао на значај дисциплине и поштовања мјера уз које је једино могућа контрола цјелокупне ситуације, те велике напоре здравствених радника и мјере различитих нивоа власти.

- Грађани у највећем броју случајева поштују донесене мјере, осим што воле да шетају и да се друже. То је сегмент који нас највише забрињава, да са лијепим временом не дође до повећаног броја заражених - рекао је Радојичић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Из шахта извучено тијело мушкарца Из шахта извучено тијело мушкарца
Забрана рада „Мањи“ у центру Бањалуке Забрана рада „Мањи“ у центру Бањалуке
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 45m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 45m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 35m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    11h 50m
    0