Истиче рок српским институцијама да се иселе из зграде у Сjеверној Митровици

25.08.2023. 08:37
0
ИЗВОР: Танјуг

Данас истиче рок општинских инспектора у сјеверном дијелу Косовске Митровице дат службеницима четири институције Владе Србије да напусте зграду у којој раде више од десет година.

Службеници Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, не намјеравају да напусте канцеларије у којима раде деценију и дуже.

У ове четири службе смјештено је 40 запослених који пружају услуге за неколико десетина хиљада корисника у српским срединама на сјеверу, али и на југу. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је раније поводом ултиматума о исељењу да овим потезима Аљбин Курти жели да угрози егзистенцију тих људи, њихово право на рад и остваривање помоћи.

Европска унија изразила је да је ''забринута због утицаја на безбједносну ситуацију недавних одлука администрације општине Сјеверна Митровица о коришћењу јавног простора и зграда општина''.

Портпарол ЕУ Петер Стано оцијенио је да је та одлука супротна настојањима да се ситуација деескалира и смање тензије у односима Београда и Приштине.

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да одлука локалних власти у Сјеверној Митровици да српске институције напусте зграду у Бошњачкој махали, није донијета у координацији са међународном заједницом, нити је у складу са њеним захтјевима да се не предузимају радње које би могле да ескалирају ситуацију.

Коментари 0
Повезане вијести
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 45m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 44m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 57m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 26m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    17h 59m
    0