Источна Илиџа настоји да увеже привреднике уједињене око истог циља – нових инвестиција (ФОТО)

19.04.2023. 20:07
0
ИЗВОР: katera.news

Други по реду бизнис форум „Источна Илиџа 2023“ окупио је велики број привредних субјеката са подручја ове локалне заједнице.

Форум организује Општина Источна Илиџа у сарадњи са Подручном привредном комором Источно Сарајево, а његов циљ је увезивање привредних субјеката и локалне заједнице, као и унапређивање пословања, о чему  ће бити говора током двије дискусије.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, и један од панелиста, подсјетио је да ће фокус форума бити на малим привредницима и предузећима која се баве грађевинарством, као и да ће бити говора о потенцијалу Источне Илиџе у изградњи фотонапонских електрана.

-  Настаљамо са активностима везаним за увезивање привредних субјеката и локалне заједнице и стварања нових предуслова за угагање у ову општину, у склопу инвестиционог циклуса који се дешава у овој локалној заједници – рекао је Божовић.

Како је истакао, на форуму ће бити говора и о изворима соларне енергије и потенцијалу Источне Илиџе у изградњи фотонапонских електрана.

- Говорићемо и о путу до изградње соларне електране, условима и критеријумима, процесу издавања дозвола, те инвестиционом циклусу и о томе колико је, на основу потрошње једног просјечног домаћинства, те позиционирању крова објекта, неопходно новчаних средстава за постављање соларних панела на кров кућа, те финансијској користи за једно домаћинство – појаснио је Божовић.

Према његовим ријечима, општина Источна Илиџа настоји показати домаћинствима, али и привредним субјектима како и на који начин могу искористити потенцијеле које посједује ова локална заједница.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

- Јако је битно да дођемо до позиције у којој ћемо суфинансирати овакве пројекте без обзира да ли се ради о индивидуалним домаћинствим или привредним субјектима. Јако нам је важно, с обзиром да живимо у јако загађеној средини, да извори гријања буду енергетски ефикасни. Општина је направила пионирске кораке у рјешавању овог проблема – навео је он.

Божовић је истакао да је важно становнике упознати са свим корацима који су везани за уградњу соларних панела, фотонапонских електрана као и предностима које са собом доноси ова врста обновљиве енергије.

- Постоје параметри који су још непознаница, али смо ми покушали бити корак испред осталих и на једноставан и прецизан начин нашим привредницима и домаћинствима објаснити на који начин могу смањити трошкове – рекао је он.

На другој теми ћемо, додао је Божовић, са малим предузетницима, компанијама и привредним субјектима који се баве грађевинарством, а чије је сједиште у општини Источна Илиџа, дискутовати о овој дјелатности.

 - Упознаћемо привредне субјекте са плановима за период 2023-2026. године. У том четверогодишњем циклусу ће на територији Источне Илиџе бити изграђено између 85.000 и 100.000 метара квадратних стамбених објеката. Ако узмемо у обзир данашњу цијену једног квадрата, то значи да ће овај инвестициони циклус донијети око 125.000.000 КМ општини Источна Илиџа. Циљ је да се привредни субјекти, који се баве грађавинарством, увежу и ураде послове везане за ову дјелатност, и тако дио новца задрже у Источној Илиџи – рекао је Божовић.

Како додаје, општина је у претходном периоду рефундирала кредитне камате и то је само један од начина на који једна локална заједница може да увеже привредне капацитете који ће бити уједињени око истог циља – нових инвестиција.

Љубиша Танић, предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево изјавио је да је важно у континуитету одржавати форуме на којима ће бити појашњена многа питања везана за инвестирање.

Према његовим ријечима, важно је улагати плански и смишљено, јер такво улагање доноси резултате.

- На форуму ћемо појаснити, и кроз призму економије и инжењерства освијетлити питање употребе соларних панела. Послушаћемо размишљања инжењера електротехнике,  машинских инжењера и донијети закључке како је најбоље привући нове инвеститиоре и  добру идеју претворити у дугорочну корист – рекао је он.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић изјавио је да су обновљивих извори енергије једна од најбитнијих тема за развој привреде и локалне заједнице.

- Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву је први у региону инсталирао соларну електрану на зграду јавне институције, тако да можемо да говоримо о препрекама и изазовима са којима смо се сусретали, као и о томе који су бенефити таквих извора енергије – рекао је он.

Поповић је истакао да се на овом факултету налази лабораторија у којој се могу извршити сва мјерења за пријем нових обновљивих енергија и њихово прикључење на електроенергетске мреже.

Коментари 0
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источној Илиџи Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источн...
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 56m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 38m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 6m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 27m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 36m
    0