Источна Илиџа: Потписан уговор о оснивању Центра за активно и здраво старење

02.09.2020. 11:28
0
ИЗВОР: Катера

Општина Источна Илиџа потписала је данас уговор са представником USAID програма подршке маргинализованим групама Јасмином Бешићем и са одабраном корисницом Фонда за развој предузетништва маргинализованих група жена Рајком Симанић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да ће се овим уговором на подручју општине основати Центар за активно и здраво старење.

- Општина Источна Илиџа је препознала свој интерес, односно брига о маргинализованим групама људи на подручју општине Источна Илиџа, у овом случају, женама које су старије од 50 године и не само женама већ цијелој популацији старијој од 50 година, која тренутно живи у изузетно тешким условима – објаснио је Божовић.

Божовић је додао да је велики дио становника Републике Српске, на шта није имуна ни општина Источна Илиџа, у стању социјалне потребе, да немају прилику да раде, а да пензионери имају ниске пензије.

- Циљ општине је да овим становницима помогне. У свему овоме пронађен је заједнички интерес све три стране и ја сам потпуно сигуран да ће овај пројекат у потпуности да оживи и у наредном временском периоду – рекао је Божовић.

Слика

Начелник Божовић истакао је да ће овај Центар бити отворен у мјесној заједници Кула, с обзиром на то да је Општина власник једног простора који ће послужити сврси за ове потребе, и најавио да ће овакви Центри бити отворени у наредном периоду и у другим мјесним заједницама.

Представник USAID програма Јасмин Бешић истиче да овај програм проводи три циклуса запошљавања жена, које су на неки начин на маргини друштва.

Бешић је нагласио да USAID-ова намјера кроз овај програм јесте да подржи жене које нису у могућности саме покренути неки бизнис, које су на неки начин на маргини друштва, а које желе показати да су спремне и да могу бити равноправан члан овог друштва и да могу зарадити средства за себе и за своју породицу.

У овој додјели средстава за покретање бизниса жена које су на маргинама друштва, финансијски учествују по 50% локалне заједнице и USAID.

- На овај начин, заједничким снагама, подржавамо развој женског предузетништва- нагласио је Бечић.

Корисница овог програма Рајка Симанић изразила је задовољство и срећу што је изабрана за рад на овом пројекту.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал! Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“ Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    7h 28m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 46m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 52m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 50m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    16h 41m
    0