Источна Илиџа сигурна за улагање инвеститора из дијаспоре (ФОТО)

15.12.2023. 20:14
0
ИЗВОР: katera.news

Трећи по реду бизнис форум „Источна Илиџа 2023“, који се одржава под слоганом „Код куће је најљепше!“, окупио је велики број привредних субјеката са подручја ове локалне заједнице.

Форум организује Општина Источна Илиџа у сарадњи са УСАИД организацијом и пројектом „Дијаспора инвест“ као и Привредном комором Републике Српскеа његова тема је "Потенцијал општине Источна Илиџа као локалне заједнице са повољним пословним окружењем и повезивање са иностраним тржиштем кроз улагања из дијаспоре".

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, и један од панелиста, навео је да ће привредни субјекти бити упознати са свим пословним подухватима и пројектима који се инвестирају у ову локалну заједницу.

Према његовим ријечима, ова локална заједница представља повољни привредни амбијент за инвестирање и запошљавање становника ове општине, али и града Источно Сарајево, Сарајево и Сарајевско-романијске регије.

Како истиче, Општина Источна Илиџа је отпочела два пројекта која су везана за УСАИД-ов пројекат „Дијаспора инвест“, те стицање сертификата за повољно пословно окружење /БФЦ сертификати/ који је значајан за инвеститоре који желе да улажу у ову локалну заједницу.

Божовић је навео да ће у оквиру пројекта „Дијаспора инвест“ мапирати инвеститоре из дијаспоре, с циљем узајамне сарадње и прихватања примјерима добре праксе.

- Поносам сам што су на форуму и представници међународне заједнице, кинеског инвестиционог фонда, компанија са којима посљедњих неколико година остварујемо добру сарадњу, представници банкарског сектора, те Универзитета у Источном Сарајеву који је битан стуб развоја града, а и цијеле Српске – навео је он.

Он је додао да је у све укључен и град Источно Сарајево и да то показује и вечерашње присуство градоначелника Љубише Ћосића.

Божовић је навео да ће бити представљен нови инвестициони циклус за 2024. годину, као и сва достигнућа у склопу инвестиционих циклуса који су се дешавали у овој локалној заједници.

Он је подсјетио да ће сљедеће године бити издате грађавинске дозволе за два велика пословна објекта површине, у збиру, преко 60.000 метара квадратних и неколико тржних центара, што ће акумулирати одређени капитал и мултипликовати додатна радна мјеста.

Армин Алијагић, предсједник Удружења „Наша перспектива“, које је главни партнер на пројекту „Дијаспора инвест“, навео је да већ 15 година раде на инволвирању дијаспоре у социо-економски развој БиХ.

Како истиче, кроз пројекат  је успостављено партнерсто са 30 јединица локалне самоуправе, међу којима је Источна Илиџа са којом ће у наредне четири године заједнички наступити према дијаспори у настојању да их инволвира у социо-економски развој општине.

Он је истакао да су у партнерству са општином Источна Илиџа покренули локални дијаспорски инвестициони фонд који пружа финансијску подршку компанијама које имају повезницу са дијаспором.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Алијагић је навео да ће током Бизнис форума бити организована панел-дискусија о потенцијалима Источне Илиџе као локалне заједнице са повољним пословним окружењем и повезивањем са ино-тржиштем кроз улагања из дијаспоре, те бити приказан промотивни видео о инвестиционим могућностима у општини.

Он је позвао дијаспору, која је поријеклом из Источне Илиџе, да аплицира на овај фонд гдје може добити до 70.000 КМ помоћи за набавку опреме, машина, алата.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић истакао је да је стицање сертификата за повољно пословно окружење /БФЦ сертификат/ значајан за цијелу Републику Српску, па и за Теслић, који је први у Српској стекао овај сертификат.

Он је навео да велики број људи живи у дијаспору и да су мотивисани да уложе свој капитал и унаприједе живот у оним крајевима одакле су потекли, а да је на локалним заједницама и Српској да законским рјешењима тај пут учине лакшим.

Оливера Радић из Привредне коморе Републике Српске истакла је да 16 јединица локалне самоуправе има БФЦ сертификат.

Радићева је навела да 10 година успјешно реализују БФЦ програм који је намијењен јединицама локалне самоуправе, односно руководству општина и градова који су опредијељени да раде на унапређењу ефикасности и ефективности рада, услова пословања, подршци када је ријеч о повећању инвестиција и локалног економског развоја.

Жељко Митковски, менаџер пројекта у Фондацији "Ана и Владе Дивац", навео је да ова фондација окупља велики број људи из дијаспоре са којима реализује различите развојне, али и пројекте економског оснаживања.

- У домену преквалификације у пољопривреди, фондација прикупља средства која удружује са локалним самоуправама и формира пољопривредне фондове из којих се дају бесповратна средства пољопривредним газдинствима или се подржавају најбољи пројекти ученика завршног разреда пољопривредних школа. Такође, формирају сеи  револвинг фондови из којих се дају бескаматне позајмице пољопривредним газдинствима – навео је он.

Према његовим ријечима, фондација се бори за увођење пореских олакшица за донације појединаца, с обзиром да у Србији не постоје такве олакшице.

Коментари 0
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источној Илиџи Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источн...
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 0m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 42m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 10m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 31m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 40m
    0