Источна Илиџа: Сви притвореници сљедеће седмице у "Бх. Алкатразу"

04.09.2020. 10:05
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Сви притвореници, којима је притвор одредио Суд БиХ, до краја идуће седмице требало би да из затвора гдје су сада смјештени буду премјештени у "бх. Алкатраз", како многи зову Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима, у Источној Илиџи.

Открио је то извор "Независних" упућен у динамику попуњавања овог новоотвореног затвора.

-Дакле, неки од тих притвореника тренутно су у Фочи, неки у Зеници, неки у трећем или четвртом затвору. Сви они ће у току сљедеће седмице бити пребачени у новоотворени затвор- рекао је саговорник "Независних".

Како додаје наш извор, засад у Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима неће бити смјештени затвореници.

-Осуђеници би требало да буду премјештени у овај затвор почетком октобра. Такав је план. Сада долазе само притвореници, како не би комуницирали са свједоцима и тако даље- рекао је наш извор, који додаје да је капацитет новоотвореног затвора 50 притвореника те 298 затвореника. 

Из Министарства правде БиХ јуче су саопштили да је први државни затвор, који је отворен 22. јула, након кадровског попуњавања те завршетка обуке за новозапослене јуче примио прве притворенике.

Како су додали, динамика премјештања из безбједносних разлога вршиће се постепено како би се омогућило новом особљу, али и затвореницима да се адаптирају.

-Сукладно плану затвора, премјештање свих затвореника треба да буде реализирано до краја године. Иако је пандемија која је захватила свијет 2020. године увелико отежала рад управитеља и Министарства правде БиХ на коначном стављању затвора у погон, без обзира на све потешкоће, данашњим даном први државни затвор је стављен и де фацто у функцију- навели су јуче из Министарства правде БиХ.

Подсјетимо, Јосип Грубеша, министар правде БиХ, и Јохан Затлер, шеф Делегације Европске уније и специјални представник Европске уније, 22. јула су пресјекли свечану врпцу и званично отворили овај затвор.

У питању је, подсјећања ради, грађевина која се простире на 24.000 квадратних метара.

Објекат је, како увјеравају надлежни, опремљен у потпуности према европским стандардима те је уграђена високософистицирана опрема која задовољава услове затвора високог степена сигурности.

Камен темељац за овај затвор постављен је 2006. године. Озбиљнији радови на изградњи затвора почели су тек 2014. године, а рок за изградњу био је 24 мјесеца, али посао није завршен до краја 2016.

Коментари 0
Повезане вијести
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице” Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 5m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 12m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 54m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 32m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 4m
    0