Источна Илиџа: Усвојен ребаланс буџета у износу од 13.769.000 КМ

22.09.2021. 15:20
0
ИЗВОР: Катера

На данашњој Осмој редовној сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојене су све тачке дневног реда, а посебно су издвојене оне које се тичу приједлога одлуке против изградње малих хидроелектрана на територији ове општине, приједлога одлука о ребалансу буџета општине Источна Илиџа за ову годину, Стратегије развоја општине Источна Илиџа, као и неколико тачака које се односе на неке стратешке одлуке у самој општини.

Начелник општине Источна Илиџа истакао је да је једногласно усвојена одлука против изградње малих хидроелектрана на територији ове општине, те да општина потенцијал Касиндолске ријеке планира да користи за водоснабдијевање становника, за шта је већ урађена и студија.

- Ова проблематика ће бити све више актуелна, посебно за становнике општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, и на томе морамо много радити – изјавио је Божовић истучући да цијени што су сви одборници у Скупштини општине гласали против изградње мХе на територији ове општине.

Говорећи о ребалансу буџета Божовић је рекао да ребаланс буџета износи око тринаест и по милиона марака, те да је овакав буџет изузетно развојни за становнике ове општине и користиће искључуво унапређењу и развоју општине Источна Илиџа.

- План буџета за 2021. био је неких осам и по милиона. У мећувремену је донесена одлука о кредитном задужењу од три милиона, па је на основу захтијева инвеститора за изградњу одређених стамбених и пословних објеката на подручју општине, те процјене повећања непореских прихода за неких два милиона, довело до ребаланса буџета и процјене извршења на око тринаест и по милиона – појаснио је Божовић.

Слика

Он је додао да средства која су саставни дио одлуке о кредитном задужењу никако неће бити потрошена на трошкове за плате администрације, него искључиво на развој општине, стратешке и капиталне пројекте.

- Средства која се у буџету општине прикупе од пореза на непокретност враћају се становницима Источне Илиџе кроз сва наведена давања и то је суштина – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да на територију општине Источна Илиџа долазе заинтересовани инвеститори, али да и поред тога ова општина води рачуна о социјалном аспекту становника, односно пронаталитетној политици као и набавци уџбеника за вишечлане породице.

- Ми смо сигурно општина која је била пионир када је у питању набавка уџбеника за породице са троје и више дјеце и да је то пројекат који је у овој години новом одлуком у павилнику о пронаталитетној политици проширен и на породице које су социјално угрожене и на самохране родитеље – рекао је Божовић.

Осврћући се на пронаталитетну политику, Божовић је истакао да од ове године општина Источна Илиџа за свако новорођено дијете дијели 300 КМ, за прво дијете рођено на територији ове општине у једној календарској години хиљаду КМ.

- Општина суфинансира и трећи покушај вантјелесне оплодње, а прва смо општина у саставу града Источно Сарајево која је почела суфинансирати специјализације доктора медицине који раде и добијају специјализације из наше двије здравствене установе – рекао је Божовић.

Он је додао да ће неки проблеми који су тренутно евиденти, а односе се на стационарни саобраћај на потезу Добриње кроз овај буџет бити ријешени.

Још једна од усвојених тачака дневног реда је она које се односи на кредитно задужење Дома здавља у износу од 250.000 КМ, од чега ће 200.000 бити потошено на набавку дотрајале опреме у овој установи, а 50.000 за плаћање обавеза према добављачима.

Одборници СНСД-а и Уједињене Српске у Скупштини општине Источна Илиџа нису подржали одлуку о ребалансу буџета за ову годину.

Коментари 0
Повезане вијести
Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“ Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Најчитаније
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    22h 27m
    5
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    19h 30m
    2
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    3h 28m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    4h 16m
    0
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    4h 21m
    0