Источни фронт, 102. дан: Оборен украјински авион са оружјем и муницијом у близини луке Одеса

05.06.2022. 09:28
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини данас је ушла у 102. дан.

Француски председник Емануел Макрон сматра да је од виталног значаја да Русија не буде понижена како би након престанка сукоба у Украјини могло да се пронађе дипломатско рјешење.

Руски системи противваздушне одбране оборили су јуче украјински војно-транспортни авион и 17 дронова, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски позвао је градоначелнике америчких градова да раскину побратимске везе са руским градовима.

Руско министарство одбране: Оборен украјински авион са оружјем и муницијом у близини луке Одеса

Руско министарство одбране саопштило је да су његове снаге обориле украјински војни транспортни авион са оружјем и муницијом у близини црноморске луке Одеса.

Гувернер Луганске области: Руске снаге настављају општи напад на Северодоњецк

Руске снаге настављају општи напад на Северодоњецк и контролишу источни дио града, саопштио је гувернер региона Луганск, Сергеј Хајдај.

Гајдај је рекао да су у најновијим нападима оштећени дијелови хемијске фабрике "Азот".

Кличко: Експлозије у Кијеву

Експлозије у Кијеву у Дњепарском и Дарницком округу, написао је градоначелник Виталиј Кличко на Телеграму.

- Неколико експлозија у Дарњичком и Дњепровском округу престонице. Службе већ раде на лицу места. Више детаља - касније... - рекао је шеф престонице.

Сирене за ваздушни напад су се раније огласиле широм већег дјела Украјине.

Крај рата до краја године?

Украјински министар одбране Олексиј Резников рекао је да је тешко предвидјети када ће се рат у његовој земљи завршити.

Ипак, он је рекао да је његова "оптимистична процјена" да би то могло да се деси до краја године.

Пет особа погинуло код Доњецка?

Пет цивила је убијено, а 20 поврјеђено у суботу као резултат вишеструких експлозија у близини града Доњецка.

Градоначелник Северодоњецка: Морамо да вратимо контролу над градом

Украјинске снаге желе да "поврате потпуну контролу" над Северодоњецком, стратешки важним градом на истоку Украјине, где се настављају уличне борбе, изјавио је градоначелник града Олександр Стрјук.

- Руске снаге су постигле известан успех, ушле у град, заузеле добар део и пресекле га на пола. Али наше трупе су успеле да се прегрупишу и успоставе линију одбране. Тренутно чинимо све што можемо да повратимо пуну контролу над над градом - рекао је градоначелник Северног Доњецка у телевизијском интервјуу објављеном на званичном регионалном Телеграму.

Пет особа је погинуло, а 20 повређено у Доњецку у последицама гранатирања од стране Украјине, саопштили су локални званичници.

Украјинска војска: Борбе на више локација широм Украјине

Поред интензивне борбе за град Северодоњецк, руске снаге нападају на многим другим локацијама широм Украјине, наводи се у вечерњем билтену украјинских оружаних снага.

Артиљерија данас гранатира насеља у северној Сумској и Черниговској области, а украјински положаји у области Харкова на североистоку Украјине су под систематском ватром, преноси Би-Би-Си.

У источној делу Доњецка било је минобацачких, артиљеријских и ракетних удара на више локација, као и ваздушних напада на градове Соледар и Славјанск, наводи се у саопштењу.

У јужним деловима, у региону Запорожја извештава се о нападима ракетама и гранатирањима.

Украјинска војска тврди да се настављају борбе за контролу града Северодоњецка који је на удару артиљерије и ратне авијације.

АПУ је почела гранатирање центра Доњецка.

Русија негира паљење манастира

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је данас новинарима да су украјински војници, повлачећи се из Свјатогорска у Доњецкој Народној Републици, запалили дрвену манастирску цркву у Свето-успенској лаври.

- Током повлачења јединица 79. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине, украјински националисти су запалили дрвени скит Свих Светих земље Руске Свето-Успенске Свјатогорске лавре - саопштило је министарство.

Они се позивају на речи локалног становништва да су Украјинци испалили запаљиву муницију из митраљеза великог калибра у дрвене зидове храма, након чега су великом брзином отишли у правцу Сидорова, места које се налази под контролом Оружаних снага Украјине.

Мизинцев: "Кијев планира хемијску контаминацију Северодоњецка"

Власти у Кијеву су наредиле оружаним снагама Украјине да у индустријском постројењу у Северодоњецку минирају контејнере са шалитром и азотном киселином укупне масе од преко 100 тона, упозорио је данас генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за управљање националном одбраном.

- Након што су схватиле да је немогућ даљи отпор у индустријској зони у Северодоњецку, кијевске власти су наредиле својој комбинованој тактичкој јединици да у предузећу Азот минира контејнере са шалитром и азотном киселином чија укупна количина прелази 100 тона. Они верују да ће стварањем зоне хемијске контаминације одложити напредовање руских оружаних снага - рекао је Мизинцев.

Кулеба: Избегавање понижења Русије може само да понизи Француску

Позиви да се избегне понижење Русије могу само да понизе Француску и сваку другу земљу која би на то позвала, поручио је данас министар иностраних послова Украјине Дмитро Кулеба, реагујући на изјаву француског председника Емануела Макрона.

- Јер Русија је та која саму себе понижава. Боље да се сви фокусирамо на то како да поставимо Русију на њено место. Ово ће донети мир и спасити животе - истакао је Кулеба на Твитеру, пренео је Ројтерс.

Путин: "Крцкамо их као орахе"

Руски председник Владимир Путин дао је интервју за ТВ "Русија 1" у којем је прокоментарисао и одлуку америчких власти да у Украјину пошаљу ново наоружање, конкретно вишецевне бацаче ракета.

- Наши системи ПВО их крцкају као орахе, уништено је на десетине - рекао је Путин.

Министарство одбране Русије објавило је снимак борбене мисије јуришних хеликоптера Ка-52 у Украјини, током које је посада уништила непријатељски тенк, оклопно возило и другу војну опрему

Конашенков: Оборен украјински војно-транспортни авион

Руски системи противваздушне одбране оборили су украјински војно-транспортни авион и 17 дронова, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Навео је да је авион оборен јуче код Одесе и да је допремао оружје и муницију, преноси РИА Новости.

Папа и даље жели да посети Украјину

Папа Фрања је признао да и даље жели да посети Украјину када "дође право време".

- Хтео бих да идем у Украјину, али треба да сачекам прави тренутак - рекао је папа.

Папа је ово рекао током састанка са групом младих људи у дворишту Сан Дамаса.

Четири страна војна добровољца убијена у Украјини

Четири страна војника добровољаца погинула су у борби против руске инвазије на Украјину, саопштила је данас Медјународна одбрамбена легија Украјине, званична организација страних бораца добровољаца.

Легија је цитирала имена Холандјанина, Аустралијанца, Немца и Француза без наводјења датума или околности њихове смрти.

- Изгубили смо браћу у борби, али њихова храброст, сећање и наслеђе ће нас инспирисати заувек - написала је та организација на Фејсбуку где је поставила четири националне заставе и фотографије мушкараца у маскирним униформама који носе малокалибарско оружје.

Руси дижу у ваздух мостове

Гувернер регије Луганска Сергеј Хајдај изјавио је да руске снаге дижу у ваздух мостове преко реке Северски Доњец како би спречиле Украјину да доведе војна појачања и испоруче помоћ цивилима у Севердоњецку.

Хајдај је рекао да је украјинска војска наставила да држи своје положаје унутар кључног источног града и потискивала руске снаге на неколико локација, преноси Реутерс.

Медведев критиковао Запад због санкција члановима породица

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев критиковао је данас Запад због нелегитимних санкција члановима породица руских политичара.

- Изгледа да је Запад одлучио да репродукује најбоље праксе из прошлости -написао је он на Телеграму.

Медведев је навео да када је реч о санкцијама, оне су двоструко незаконите.

Володин: Компензоваћемо губитке продајом нафте у Азији

Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин каже да губици Русије у случају да Европа забрани увоз руске нафте на своје тржиште могу износити 22 милијарде долара годишње, међутим, због пораста цена услед санкција продајом руске нафте на азијском тржишту ти губици могу бити компензовани.

Володин је такође рекао и да није искључено да би Русија на овај начин могла чак и да профитира.

Према његовим речима, Европа ће због рекордно високих цена енергената да троши додатних 250 милијарди евра годишње не укључујући трошкове преласка на нове марке нафте.

Важна битка

Украјина је саопштила данас да је Русија ангажовала све своје расположиве снаге у бици за Северодоњецк, кључни град у региону Донбаса на истоку где Москва концентрише офанзиву са циљем да преузме пуну контролу над њим.

- Ситуација у целом региону је изузетно тешка. Борбе су тренутно концентрисане у Северодоњецку, јер, колико смо успели да схватимо, руска војска је ангажовала сву своју тежину и резерве у ову битку - рекао је гувернер Луганска.

Кијев: Двије особе рањене у руском бомбардовању региона Одесе

Двије особе су рањене када је пројектил у региону Одесе погодио складиште пољопривредних производа, објавио је портпарол регионалне администрације Серхиј Брачук.

- Јутро у Одеси почело је ракетним ударом. Авијација Руске Федерације извршила је напад крстарећим ракетама на један од округа Одеске области. Ракета типа Ха-59 погодила је пољопривредно предузеће. Према прелиминарним информацијама, две особе су повређене - написао је Брачук на Телеграму.

Макрон: Важно је да Русија не буде понижена

Француски председник Емануел Макрон каже да је од виталног значаја да Русија не буде понижена да би, након престанка сукоба у Украјини, било могуће пронаћи дипломатско решење.

- Не смемо да понижавамо Русију да бисмо оног дана када борбе престану могли да изградимо излазну стратегију дипломатским путем - навео је Макрон у интервјуу регионалним новинама.

Истакао је да је председнику Русије пренео да мисли да прави историјску и фундаменталну грешку на штету сопственог народа и себе самог.

Гувернер: Русија трпи велике губитке у Северодоњецку

Украјина сада контролише око половину кључног источног града Северодоњецка након што је повратила 20 посто територије коју су изгубиле од руских снага, рекао је гувернер источног региона Луганска Сергеј Хајадај.

- Русија је раније успела да заузме већи део града, али сада их је наша војска гурнула назад. Они заиста трпе огромне губитке - рекао је он.

Коментар на шести пакет санкција

Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин сматра да су исцрпене могућности Вашингтона и Брисела да обуздају развој Русије.

Володин је, коментаришући шести пакет санкција ЕУ Русији, на Телеграму написао да су увођењем нових санкција западни политичари су принуђени да бирају између лошег и веома лошег сценарија за привреде и грађане својих земаља, преноси ТАС С.

Навео је да би губици Русије од забране извоза нафте у Европу, према проценама стручњака, могли да буду 22 милијарде долара годишње, али да би, због раста цена енергената изазваног санкцијама и преоријентације руских тржишта нафте на азијски правац, трошкови могли да буду потпуно надокнађени, а да је могуће да привреда Русије буде "у плусу".

Русија: Око 1.500 људи у Херсону тражи руско држављанство

Око 1.500 људи поднело је захтев за руско држављанство у канцеларији за издавање докумената у украјинском граду Херсону који контролишу руске снаге, саопштио је данас за ТАС С Кирил Стремоусов, заменик начелника војне и цивилне администрације Херсонске области.

Он је рекао да је "поднето и обрађено око 1.500 пријава и да је 200 од њих већ позитивно решено“, али да "постоји само једна канцеларија" и да "има много људи који траже руско држављанство", наводи ТАС С.

Према његовим речима, руске власти желе да отворе што је могуће више оваквих канцеларија за издавање докумената у целој Херсонској области, а прва окружна канцеларија требало би да се отвори у Новој Каховки.

Званичници Чернобиља: Руски војници покрали и уништили опрему

Губици након руске окупације, која се у међувремену завршила, процењују се на више од 54 милиона долара.

Украјина је рекла да је руска војска опљачкала или оштетила више од 1.000 компјутера у нуклеарној електрани Чернобиљ и украла камионе и дозиметре зрачења.

Информациони директор Чернобиља Виталиј Медвед истакао је да нуклеарна опрема није оштећена и "све је у реду што се тиче радијационе безбедности".

Према његовим речима, губици након руске окупације, која се у међувремену завршила, процењују се на више од 54 милиона долара, преноси ББЦ.

Гутерес: Сукоб однео већ хиљаде живота, расељено више милиона људи

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес поновио је свој позив за прекид сукоба у Украјини и наставак преговора.

- Понављам свој позив за моментално заустављање насиља, за несметан приступ хуманитарне помоћу свима којима је потребна, за безбедну евакуацију цивила заробљених у подручјима борбених дејстава и за хитну заштиту становништва и поштовање људских права у складу са међународним нормама - рекао је Гутерес.

Нагласио је да је сукоб однео већ хиљаде живота, да је због њега расељено више милиона људи, као и да је рат резултирао неприхватљивим кршењем људских права, док изазива и глобалну кризу хране, енергије и финансија, која највише погађа угрожене људе, земље и привреде.

- Што пре се стране ангажују у дипломатским напорима и доброј вери да окончају овај рат, то боље због Украјине, Русије и света - истакао је генерални секретар УН.

Познат број страдалих Руса?

Савјетник украјинског председника Володимира Зеленског и главни украјински преговарач Михајло Подољак рекао је да је руске губитке до сада проценио на укупно 80.000 људи. То укључује мртве и рањене из редовне војске, сепаратиста и припаднике плаћеничке групе Вагнер.

Рекао је да су након катастрофалне почетне фазе рата за Москву, са до 1.000 мртвих дневно, садашњи губици руских и украјинских војника "упоредиви".

Украјински председник Володимир Зеленски недавно је навео да су украјински губици до 100 мртвих и 500 рањених дневно.

Савјетник Зеленског открио колико би још могао да траје сукоб у Украјини

Саветник украјинског председника Володимира Зеленског и главни украјински преговарач Михајло Подољак рекао је да би сукоб с Русијом могао да траје и до пола године.

- Ово би се могло одужити још два до шест месеци - рекао је председников саветник Подољак у интервјуу за опозициони руски портал Медуса касно у петак.

Рекао је да је кључни фактор у трајању сукоба количина залиха оружја, а други је расположење у Европи, Украјини и Русији које би се могло променити током времена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    21h 17m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    23h 36m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    17h 56m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    14h 14m
    7
  • У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
    22h 7m
    0