Istočni front, 102. dan: Oboren ukrajinski avion sa oružjem i municijom u blizini luke Odesa

05.06.2022. 09:28
0
IZVOR: b92.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 102. dan.

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena kako bi nakon prestanka sukoba u Ukrajini moglo da se pronađe diplomatsko rješenje.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su juče ukrajinski vojno-transportni avion i 17 dronova, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je gradonačelnike američkih gradova da raskinu pobratimske veze sa ruskim gradovima.

Rusko ministarstvo odbrane: Oboren ukrajinski avion sa oružjem i municijom u blizini luke Odesa

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage oborile ukrajinski vojni transportni avion sa oružjem i municijom u blizini crnomorske luke Odesa.

Guverner Luganske oblasti: Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck

Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck i kontrolišu istočni dio grada, saopštio je guverner regiona Lugansk, Sergej Hajdaj.

Gajdaj je rekao da su u najnovijim napadima oštećeni dijelovi hemijske fabrike "Azot".

Kličko: Eksplozije u Kijevu

Eksplozije u Kijevu u Dnjeparskom i Darnickom okrugu, napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

- Nekoliko eksplozija u Darnjičkom i Dnjeprovskom okrugu prestonice. Službe već rade na licu mesta. Više detalja - kasnije... - rekao je šef prestonice.

Sirene za vazdušni napad su se ranije oglasile širom većeg djela Ukrajine.

Kraj rata do kraja godine?

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je teško predvidjeti kada će se rat u njegovoj zemlji završiti.

Ipak, on je rekao da je njegova "optimistična procjena" da bi to moglo da se desi do kraja godine.

Pet osoba poginulo kod Donjecka?

Pet civila je ubijeno, a 20 povrjeđeno u subotu kao rezultat višestrukih eksplozija u blizini grada Donjecka.

Gradonačelnik Severodonjecka: Moramo da vratimo kontrolu nad gradom

Ukrajinske snage žele da "povrate potpunu kontrolu" nad Severodonjeckom, strateški važnim gradom na istoku Ukrajine, gde se nastavljaju ulične borbe, izjavio je gradonačelnik grada Oleksandr Strjuk.

- Ruske snage su postigle izvestan uspeh, ušle u grad, zauzele dobar deo i presekle ga na pola. Ali naše trupe su uspele da se pregrupišu i uspostave liniju odbrane. Trenutno činimo sve što možemo da povratimo punu kontrolu nad nad gradom - rekao je gradonačelnik Severnog Donjecka u televizijskom intervjuu objavljenom na zvaničnom regionalnom Telegramu.

Pet osoba je poginulo, a 20 povređeno u Donjecku u posledicama granatiranja od strane Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

Ukrajinska vojska: Borbe na više lokacija širom Ukrajine

Pored intenzivne borbe za grad Severodonjeck, ruske snage napadaju na mnogim drugim lokacijama širom Ukrajine, navodi se u večernjem biltenu ukrajinskih oružanih snaga.

Artiljerija danas granatira naselja u severnoj Sumskoj i Černigovskoj oblasti, a ukrajinski položaji u oblasti Harkova na severoistoku Ukrajine su pod sistematskom vatrom, prenosi Bi-Bi-Si.

U istočnoj delu Donjecka bilo je minobacačkih, artiljerijskih i raketnih udara na više lokacija, kao i vazdušnih napada na gradove Soledar i Slavjansk, navodi se u saopštenju.

U južnim delovima, u regionu Zaporožja izveštava se o napadima raketama i granatiranjima.

Ukrajinska vojska tvrdi da se nastavljaju borbe za kontrolu grada Severodonjecka koji je na udaru artiljerije i ratne avijacije.

APU je počela granatiranje centra Donjecka.

Rusija negira paljenje manastira

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas novinarima da su ukrajinski vojnici, povlačeći se iz Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, zapalili drvenu manastirsku crkvu u Sveto-uspenskoj lavri.

- Tokom povlačenja jedinica 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski nacionalisti su zapalili drveni skit Svih Svetih zemlje Ruske Sveto-Uspenske Svjatogorske lavre - saopštilo je ministarstvo.

Oni se pozivaju na reči lokalnog stanovništva da su Ukrajinci ispalili zapaljivu municiju iz mitraljeza velikog kalibra u drvene zidove hrama, nakon čega su velikom brzinom otišli u pravcu Sidorova, mesta koje se nalazi pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Mizincev: "Kijev planira hemijsku kontaminaciju Severodonjecka"

Vlasti u Kijevu su naredile oružanim snagama Ukrajine da u industrijskom postrojenju u Severodonjecku miniraju kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom ukupne mase od preko 100 tona, upozorio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

- Nakon što su shvatile da je nemoguć dalji otpor u industrijskoj zoni u Severodonjecku, kijevske vlasti su naredile svojoj kombinovanoj taktičkoj jedinici da u preduzeću Azot minira kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom čija ukupna količina prelazi 100 tona. Oni veruju da će stvaranjem zone hemijske kontaminacije odložiti napredovanje ruskih oružanih snaga - rekao je Mizincev.

Kuleba: Izbegavanje poniženja Rusije može samo da ponizi Francusku

Pozivi da se izbegne poniženje Rusije mogu samo da ponize Francusku i svaku drugu zemlju koja bi na to pozvala, poručio je danas ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, reagujući na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Jer Rusija je ta koja samu sebe ponižava. Bolje da se svi fokusiramo na to kako da postavimo Rusiju na njeno mesto. Ovo će doneti mir i spasiti živote - istakao je Kuleba na Tviteru, preneo je Rojters.

Putin: "Krckamo ih kao orahe"

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je intervju za TV "Rusija 1" u kojem je prokomentarisao i odluku američkih vlasti da u Ukrajinu pošalju novo naoružanje, konkretno višecevne bacače raketa.

- Naši sistemi PVO ih krckaju kao orahe, uništeno je na desetine - rekao je Putin.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbene misije jurišnih helikoptera Ka-52 u Ukrajini, tokom koje je posada uništila neprijateljski tenk, oklopno vozilo i drugu vojnu opremu

Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski vojno-transportni avion i 17 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da je avion oboren juče kod Odese i da je dopremao oružje i municiju, prenosi RIA Novosti.

Papa i dalje želi da poseti Ukrajinu

Papa Franja je priznao da i dalje želi da poseti Ukrajinu kada "dođe pravo vreme".

- Hteo bih da idem u Ukrajinu, ali treba da sačekam pravi trenutak - rekao je papa.

Papa je ovo rekao tokom sastanka sa grupom mladih ljudi u dvorištu San Damasa.

Četiri strana vojna dobrovoljca ubijena u Ukrajini

Četiri strana vojnika dobrovoljaca poginula su u borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je danas Medjunarodna odbrambena legija Ukrajine, zvanična organizacija stranih boraca dobrovoljaca.

Legija je citirala imena Holandjanina, Australijanca, Nemca i Francuza bez navodjenja datuma ili okolnosti njihove smrti.

- Izgubili smo braću u borbi, ali njihova hrabrost, sećanje i nasleđe će nas inspirisati zauvek - napisala je ta organizacija na Fejsbuku gde je postavila četiri nacionalne zastave i fotografije muškaraca u maskirnim uniformama koji nose malokalibarsko oružje.

Rusi dižu u vazduh mostove

Guverner regije Luganska Sergej Hajdaj izjavio je da ruske snage dižu u vazduh mostove preko reke Severski Donjec kako bi sprečile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuče pomoć civilima u Severdonjecku.

Hajdaj je rekao da je ukrajinska vojska nastavila da drži svoje položaje unutar ključnog istočnog grada i potiskivala ruske snage na nekoliko lokacija, prenosi Reuters.

Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

- Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti -napisao je on na Telegramu.

Medvedev je naveo da kada je reč o sankcijama, one su dvostruko nezakonite.

Volodin: Kompenzovaćemo gubitke prodajom nafte u Aziji

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin kaže da gubici Rusije u slučaju da Evropa zabrani uvoz ruske nafte na svoje tržište mogu iznositi 22 milijarde dolara godišnje, međutim, zbog porasta cena usled sankcija prodajom ruske nafte na azijskom tržištu ti gubici mogu biti kompenzovani.

Volodin je takođe rekao i da nije isključeno da bi Rusija na ovaj način mogla čak i da profitira.

Prema njegovim rečima, Evropa će zbog rekordno visokih cena energenata da troši dodatnih 250 milijardi evra godišnje ne uključujući troškove prelaska na nove marke nafte.

Važna bitka

Ukrajina je saopštila danas da je Rusija angažovala sve svoje raspoložive snage u bici za Severodonjeck, ključni grad u regionu Donbasa na istoku gde Moskva koncentriše ofanzivu sa ciljem da preuzme punu kontrolu nad njim.

- Situacija u celom regionu je izuzetno teška. Borbe su trenutno koncentrisane u Severodonjecku, jer, koliko smo uspeli da shvatimo, ruska vojska je angažovala svu svoju težinu i rezerve u ovu bitku - rekao je guverner Luganska.

Kijev: Dvije osobe ranjene u ruskom bombardovanju regiona Odese

Dvije osobe su ranjene kada je projektil u regionu Odese pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda, objavio je portparol regionalne administracije Serhij Bračuk.

- Jutro u Odesi počelo je raketnim udarom. Avijacija Ruske Federacije izvršila je napad krstarećim raketama na jedan od okruga Odeske oblasti. Raketa tipa Ha-59 pogodila je poljoprivredno preduzeće. Prema preliminarnim informacijama, dve osobe su povređene - napisao je Bračuk na Telegramu.

Makron: Važno je da Rusija ne bude ponižena

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena da bi, nakon prestanka sukoba u Ukrajini, bilo moguće pronaći diplomatsko rešenje.

- Ne smemo da ponižavamo Rusiju da bismo onog dana kada borbe prestanu mogli da izgradimo izlaznu strategiju diplomatskim putem - naveo je Makron u intervjuu regionalnim novinama.

Istakao je da je predsedniku Rusije preneo da misli da pravi istorijsku i fundamentalnu grešku na štetu sopstvenog naroda i sebe samog.

Guverner: Rusija trpi velike gubitke u Severodonjecku

Ukrajina sada kontroliše oko polovinu ključnog istočnog grada Severodonjecka nakon što je povratila 20 posto teritorije koju su izgubile od ruskih snaga, rekao je guverner istočnog regiona Luganska Sergej Hajadaj.

- Rusija je ranije uspela da zauzme veći deo grada, ali sada ih je naša vojska gurnula nazad. Oni zaista trpe ogromne gubitke - rekao je on.

Komentar na šesti paket sankcija

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da su iscrpene mogućnosti Vašingtona i Brisela da obuzdaju razvoj Rusije.

Volodin je, komentarišući šesti paket sankcija EU Rusiji, na Telegramu napisao da su uvođenjem novih sankcija zapadni političari su prinuđeni da biraju između lošeg i veoma lošeg scenarija za privrede i građane svojih zemalja, prenosi TAS S.

Naveo je da bi gubici Rusije od zabrane izvoza nafte u Evropu, prema procenama stručnjaka, mogli da budu 22 milijarde dolara godišnje, ali da bi, zbog rasta cena energenata izazvanog sankcijama i preorijentacije ruskih tržišta nafte na azijski pravac, troškovi mogli da budu potpuno nadoknađeni, a da je moguće da privreda Rusije bude "u plusu".

Rusija: Oko 1.500 ljudi u Hersonu traži rusko državljanstvo

Oko 1.500 ljudi podnelo je zahtev za rusko državljanstvo u kancelariji za izdavanje dokumenata u ukrajinskom gradu Hersonu koji kontrolišu ruske snage, saopštio je danas za TAS S Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojne i civilne administracije Hersonske oblasti.

On je rekao da je "podneto i obrađeno oko 1.500 prijava i da je 200 od njih već pozitivno rešeno“, ali da "postoji samo jedna kancelarija" i da "ima mnogo ljudi koji traže rusko državljanstvo", navodi TAS S.

Prema njegovim rečima, ruske vlasti žele da otvore što je moguće više ovakvih kancelarija za izdavanje dokumenata u celoj Hersonskoj oblasti, a prva okružna kancelarija trebalo bi da se otvori u Novoj Kahovki.

Zvaničnici Černobilja: Ruski vojnici pokrali i uništili opremu

Gubici nakon ruske okupacije, koja se u međuvremenu završila, procenjuju se na više od 54 miliona dolara.

Ukrajina je rekla da je ruska vojska opljačkala ili oštetila više od 1.000 kompjutera u nuklearnoj elektrani Černobilj i ukrala kamione i dozimetre zračenja.

Informacioni direktor Černobilja Vitalij Medved istakao je da nuklearna oprema nije oštećena i "sve je u redu što se tiče radijacione bezbednosti".

Prema njegovim rečima, gubici nakon ruske okupacije, koja se u međuvremenu završila, procenjuju se na više od 54 miliona dolara, prenosi BBC.

Guteres: Sukob odneo već hiljade života, raseljeno više miliona ljudi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres ponovio je svoj poziv za prekid sukoba u Ukrajini i nastavak pregovora.

- Ponavljam svoj poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan pristup humanitarne pomoću svima kojima je potrebna, za bezbednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu stanovništva i poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim normama - rekao je Guteres.

Naglasio je da je sukob odneo već hiljade života, da je zbog njega raseljeno više miliona ljudi, kao i da je rat rezultirao neprihvatljivim kršenjem ljudskih prava, dok izaziva i globalnu krizu hrane, energije i finansija, koja najviše pogađa ugrožene ljude, zemlje i privrede.

- Što pre se strane angažuju u diplomatskim naporima i dobroj veri da okončaju ovaj rat, to bolje zbog Ukrajine, Rusije i sveta - istakao je generalni sekretar UN.

Poznat broj stradalih Rusa?

Savjetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da je ruske gubitke do sada procenio na ukupno 80.000 ljudi. To uključuje mrtve i ranjene iz redovne vojske, separatista i pripadnike plaćeničke grupe Vagner.

Rekao je da su nakon katastrofalne početne faze rata za Moskvu, sa do 1.000 mrtvih dnevno, sadašnji gubici ruskih i ukrajinskih vojnika "uporedivi".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je naveo da su ukrajinski gubici do 100 mrtvih i 500 ranjenih dnevno.

Savjetnik Zelenskog otkrio koliko bi još mogao da traje sukob u Ukrajini

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da bi sukob s Rusijom mogao da traje i do pola godine.

- Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest meseci - rekao je predsednikov savetnik Podoljak u intervjuu za opozicioni ruski portal Medusa kasno u petak.

Rekao je da je ključni faktor u trajanju sukoba količina zaliha oružja, a drugi je raspoloženje u Evropi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promeniti tokom vremena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 23m
    0
  • Slani mafini
    16h 44m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 39m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 33m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 2m
    3