Источни фронт, 162. дан: Руска авијација у Лавовској области уништила складиште страног оружја

04.08.2022. 11:09
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

У току је 162. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руско министарство одбране тврди да је у ваздушним ударима уништено пет украјинских дронова као и складиште страног оружја на западу земље.

Са друге стране, украјинска војна команда каже да Москва припрема трупе за напад на родни град Зеленског.

Настављене су борбе у Доњецкој области. Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков каже да су руски ПВО системи оборили пет украјинских беспилотних летјелица у Доњецку док су пресрели бластичке ракете код Харкова.

Најмање једна особа погинула у гранатирању Доњецка

Најмање једна особа игубила је живот, а једна је повријеђена данас у украјинском гранатирању центра Доњецка и Драмског позоришта у том граду, гдје је требало да буде одржан опроштај од погинуле пуковнице Народне милиције самопроглашене ДНР Олге Качуре.

Гранатирано позориште у Доњецку

Украјинске снаге гранатирале су зграду Драмског позоришта у Доњецку гдје је требало да се одржи испраћај погинуле припаднице снага ДНР Олге Качуре. Зграду су погодиле најмање двије гранате. Опраштање од Качуре није почело због гранатирања, сви су евакуисани у склоништа.

Украјинска војска крши међународне правне норме

Украјинске трупе крше међународне правне норме и војно право размјештајући оружје у школе и болнице по градовима и доводећи цивиле у опасност, наводи се у извјештају организације за људска права Амнести интернешенел.

- Документовали смо случајеве када су украјинске снаге подвргавале ризику цивилно становништво и нарушавале војно право приликом дејстава у насељеним подручјима... Налажење у одбрамбеном положају не ослобађа украјинску војску од поштовања међународног хуманитарног права - наводи се у извјештају генералног секретара организације Ањес Каламар.

Николајев и Харков су се нашли под непријатељском ватром

Ноћас је отворена ватра у харковском округу Немишљан. На срећу, није било жртава. Ујутро су у Николајеву одјекнуле експлозије. Под ватром су се нашла 2 округа града. Од раније се зна за штету на стамбеним зградама и пожар у другом.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 15m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 14m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 50m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 11m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 54m
    9