Источни фронт, 172. дан: Кадиров: Нова група добровољаца кренула ка Донбасу

14.08.2022. 10:37
2
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 172. дан.

Пет особа на територији самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) је погинуло, а 15 рањено у гранатирању украјинских снага, саопштио је данас Заједнички центар за контролу и координацију те области.

Елиминисани су

У претходна 24 часа у офанзивним дејствима јединица Народне милиције самопроглашене ЛНР убијено је до 40 припадника украјинских снага, тврди високи званичник. Уништено је и пет украјинских оклопних транспортера и шест специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР капетан Иван Филипоненко, пренио је Спутњик.

Он је навео да њихове инжењерске јединице настављају да деминирају територију ЛНР.

Украјинци да престану да гранатирају

Стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу, Михаил Уљанов, изјавио је данас да Украјина мора да прекине са нападима на нуклеарну електрану Запорожје. Он је навео да је недавна дискусија у Савјету безбједности Уједињених нација, одржана на захтјев Русије 11. августа, показала да се суштински нико не противи мисији представника Међународне агенције за атомску енергију, који треба да посјете Запорожје.

- Међутим, не може се искључити да би неке потешкоће могле да настану, док траје договор о организацији посјете. Сада је важно да Украјинци прекину да гранатирају електрану и дају безбједносне гаранције члановима мисије. Међународни тим не може да ради под континуираним гранатирањем, ово је главна препрека - казао је Уљанов за ТАС С. Запорожје, највећа нуклеарка у Европи, налази се у граду Енергодар и под контролом је руских снага.

ТАС С наводи да је Кијев извео неколико напада претходних дана на област нуклеарке користећи дронове, тешку артиљерију и вишецјевне ракетне бацаче, а у већини случајева, нападе су одбили руски ПВО системи. Ипак, дио инфраструктуре је погођен, укључујући и складиште за нуклеарни отпад, додаје руска агенција.

У нападу украјинских снага на ДНР петоро мртвих,15 рањено

Пет особа на територији самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) је погинуло, а 15 рањено у гранатирању украјинских снага, саопштио је данас Заједнички центар за контролу и координацију те области.

Замјеник команданта народне милиције ДНР, Едуард Басурин, саопштио је да су украјинске снаге гранатирале девет насеља, пренијела је агенција ТАС С.

У тим нападима оштећено је 26 стамбених објеката, навео је он.

Украјинске трупе испалиле су 15 граната на Доњецк и Макијевку

Украјинске трупе испалиле су јутрос 15 граната калибра 152 мм на Доњецк и Макијевку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре (ЗЦЦЦ) .

Кадиров: Нова група кренула ка Донбасу

Нова група добровољаца, која је прошла кроз тренинг у чеченском Универзитету за обуку специјалних снага, напустила је ову руску републику на Кавказу и запутила се ка Украјини, саопштио је данас чеченски лидер Рамзан Кадиров.

- Још једна група добровољаца кренула је ка специјалној оперативној зони Донбас са међународног аеродрома у Грозном. Захваљујући сјајном учењу особља Универзитета за обуку специјалних снага, добровољци су одлично припремљени за рјешавање оперативних задатака - навео је Кадиров на Телеграму, пренео је ТАС С.

Руски Универзитет за обуку специјалних снага је једина приватна образовна установа у Руској Федерацији у којој се професионално тренирају специјалне снаге. Направили су га приватници на површини већој од 450 хектара у граду Гудермес, а комплекс садржи 95 зграда и најновију технологију.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Voime oca 14.08.2022. 13:27
    Samo napred mudzahedini, juce ste klali nas , danas se radujemo klanju drugih!
  • Generic placeholder image
    Krle 14.08.2022. 11:11
    samo naprijed do konačnog sloma fašističe-nacističke zmije koja se izlegla i okotila u Ukrajini. Zmija se u glavu najbolje ubija, i onda joj nema spasa.
Повезане вијести
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 22m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 21m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 57m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 18m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 1m
    9