Источни фронт, 181. дан: Велика подршка грађана Русије специјалној операцији

23.08.2022. 11:20
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 181. дан.

Русија је затражила сjедницу Савjета безбjедности УН како би се размотрила ситуација око нуклеарке Запорожје, док Антонио Гутерес поручује да звецкање нуклеарним сабљама мора престати. ЕУ разматра формирање мисије за обуку украјинских војника.

Насловне стране свjетских медија и даље заокупља убиство новинарке Дарје Дугине, ћерке филозофа Александра Дугина.

Експлозије у Севастопољу

Руски гувернер Севастопоља на Криму данас је рекао да је у близини града активиран систем противваздушне одбране, након што су руски медији објавили да су се у граду чуле експлозије.

Гувернер Михаил Развожајев написао је на Телеграму да је један објекат оборен. Полуострво Крим, који је Русија анектирала од Украјине 2014., потресао је низ експлозија у последње две недеље.

Володин: "Суђење украјинској војсци треба да буде јавно"

Предсједник Државне думе Вјачеслав Володин сматра да би суђење украјинској војсци требало да буде јавно.

- Ускоро ће се одржати трибунал над нацистима. Пред њим треба да се појаве ратни злочинци који су убијали, силовали, уништавали и држали у страху цивилно становништво Донбаса. Важно је да суђење буде јавна - написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Он је истакао да сви чекају суђење, осим предсједника Украјине Владимира Зеленског, који га сматра неприхватљивим“ и „посљедњом линијом“ у питању преговора са Русијом.

Велика подршка грађана Русије специјалној операцији

Грађани Русије су се већ до средине марта одредили према специјалној војној операцији у Украјини - само 10 одсто је од тада промијенило своје мишљење, саопштио је Спутњику генерални директор агенције за истраживање јавног мњења ВЦИОМ Валериј Федоров.

- То (однос према операцији) се мијењао током прве три-четири недјеље - од краја фебруара до средине марта. Рекао бих да су се тада одредили. Кренули смо са око 65 одсто подршке, док је 25 одсто било против - рекао је Федоров.

Већ сљедећег мјесеца многи Руси су почели да мијењају своје мишљење, прецизирао је генерални директор ВЦИОМ.

Украјински пољопривредни извоз преполовљен од почетка рата

Извоз кључних украјинских пољопривредних производа опао је за скоро половину од почетка руског напада у фебруару ове године у односу на исти период 2021, јер су због борби луке биле блокиране, а огромне количине усјева су остале непожњевене или уништене.

Пољопривредни извоз Украјине је пао између 24. фебруара и 15. августа ове године на 10 милиона тона са око 19,5 милиона тона у истом периоду прошле године, показали су подаци Министарства пољопривреде објављени касно синоћ, преноси Ројтерс.

Предвиђа се да ће жетва житарица у 2022. пасти на око 50 милиона тона са прошлогодишњих рекордних 86 милиона тона.

Власти Запорошке области прикупиле материјале који доказују да Украјина гранатира НЕ Запорожје

Власти Запорошке области прикупиле су све материјале који доказују да украјинска војска гранатира нуклеарку Запорожје и спремна је одмах да их пошаље УН, саопштио је Спутњику члан главног савета администрације региона Владимир Рогов.

- Ми смо прикупили цјелокупну базу доказа и може се одмах послати у УН. Цијели свијет треба да сазна о умјешаности кијевског режима у гранатирање нуклеарне електране - рекао је Рогов.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 19m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 1m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 29m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 59m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 50m
    1