Istočni front, 181. dan: Velika podrška građana Rusije specijalnoj operaciji

23.08.2022. 11:20
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 181. dan.

Rusija je zatražila sjednicu Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razmotrila situacija oko nuklearke Zaporožje, dok Antonio Guteres poručuje da zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati. EU razmatra formiranje misije za obuku ukrajinskih vojnika.

Naslovne strane svjetskih medija i dalje zaokuplja ubistvo novinarke Darje Dugine, ćerke filozofa Aleksandra Dugina.

Eksplozije u Sevastopolju

Ruski guverner Sevastopolja na Krimu danas je rekao da je u blizini grada aktiviran sistem protivvazdušne odbrane, nakon što su ruski mediji objavili da su se u gradu čule eksplozije.

Guverner Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je jedan objekat oboren. Poluostrvo Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., potresao je niz eksplozija u poslednje dve nedelje.

Volodin: "Suđenje ukrajinskoj vojsci treba da bude javno"

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin smatra da bi suđenje ukrajinskoj vojsci trebalo da bude javno.

- Uskoro će se održati tribunal nad nacistima. Pred njim treba da se pojave ratni zločinci koji su ubijali, silovali, uništavali i držali u strahu civilno stanovništvo Donbasa. Važno je da suđenje bude javna - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je istakao da svi čekaju suđenje, osim predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji ga smatra neprihvatljivim“ i „posljednjom linijom“ u pitanju pregovora sa Rusijom.

Velika podrška građana Rusije specijalnoj operaciji

Građani Rusije su se već do sredine marta odredili prema specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini - samo 10 odsto je od tada promijenilo svoje mišljenje, saopštio je Sputnjiku generalni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja VCIOM Valerij Fedorov.

- To (odnos prema operaciji) se mijenjao tokom prve tri-četiri nedjelje - od kraja februara do sredine marta. Rekao bih da su se tada odredili. Krenuli smo sa oko 65 odsto podrške, dok je 25 odsto bilo protiv - rekao je Fedorov.

Već sljedećeg mjeseca mnogi Rusi su počeli da mijenjaju svoje mišljenje, precizirao je generalni direktor VCIOM.

Ukrajinski poljoprivredni izvoz prepolovljen od početka rata

Izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda opao je za skoro polovinu od početka ruskog napada u februaru ove godine u odnosu na isti period 2021, jer su zbog borbi luke bile blokirane, a ogromne količine usjeva su ostale nepožnjevene ili uništene.

Poljoprivredni izvoz Ukrajine je pao između 24. februara i 15. avgusta ove godine na 10 miliona tona sa oko 19,5 miliona tona u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede objavljeni kasno sinoć, prenosi Rojters.

Predviđa se da će žetva žitarica u 2022. pasti na oko 50 miliona tona sa prošlogodišnjih rekordnih 86 miliona tona.

Vlasti Zaporoške oblasti prikupile materijale koji dokazuju da Ukrajina granatira NE Zaporožje

Vlasti Zaporoške oblasti prikupile su sve materijale koji dokazuju da ukrajinska vojska granatira nuklearku Zaporožje i spremna je odmah da ih pošalje UN, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

- Mi smo prikupili cjelokupnu bazu dokaza i može se odmah poslati u UN. Cijeli svijet treba da sazna o umješanosti kijevskog režima u granatiranje nuklearne elektrane - rekao je Rogov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 43m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 34m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 21m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 47m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 29m
    0