Источни фронт, 295. дан: Захарова: Америка ће одговарати за терор Кијева против руског народа

15.12.2022. 17:22
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 295. дан.

Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин саопштио је да је град јутрос био мета најинтензивнијег гранатирања од 2014. године. ЕУ и САД ће ускоро објавити заједничку декларацију о Украјину, пише „Политико“.

Херсон потпуно без струје

Херсон је потпуно без струје, саопштио је начелник регионалне војне администрације ког је именовао Кијев, Јарослав Јанушевич.

 - Херсон је потпуно без струје. Чим буде могуће, експерти ће почети да обнављају електричну мрежу - написао је Јанушевич на свом Телеграм каналу.

Десна обала Херсонске области, укључујући град Херсон, под контролом је украјинске војске.

У новембру су у администрацији тог региона рекли за Спутњик да су кијевске власти Херсон довеле до хуманитарне катастрофе – у граду нема струје, воде и гријања.

Руска војска у подручју Херсона наставља да уништава важне циљеве уз помоћ дрона-камиказе Ланцет. Међу њима је и радарска станица 36д6-м1 која може да открива и наводи ваздушне циљеве на удаљености до 400 километара.

Парламент Пољске прогласио Русију „државом која спонзорише тероризам“

- Парламент Пољске прогласио је Руску Федерацију државом која подржава тероризам и користи терористичке методе - наводи се у резолуцији парламента.

У тексту се каже да Руска Федерација „систематски крши људска права, међународно право, Повељу УН и неке друге обавезе, врши анексију територије других држава, врши оружане нападе, ратне злочине и геноциде и предузима непријатељске економске акције, посебно у области енергетиког сектора”.

- Русија је одговорна за пад малезијског авиона (МХ17) у јулу 2014. године, у којем је погинуло 298 путника и чланова посаде, као и за авионску несрећу у Смоленску у априлу 2010. године, у којој је погинуло 96 људи, укључујући предсједник Пољске Лех Качински, представници пољске владе, високи војни лидери Пољске и НАТО-а, као и чланови пољског парламента - наводи се у документу.

Украјинске снаге опремају одбрамбене положаје сјеверозападно од града Сватово у Луганској Народној Републици, саопштио је Спутњику официр народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на податке обавјештајне службе.

Према његовим ријечима, ово показује да непријатељ са офанзивних операција прелази на одбрану.

Експлозије су одјекнуле у Харкову и Очакову, саопштили су украјински медији.

Јутарње гранатирање Доњецка од стране Оружаних снага Украјине постало је најинтензивније у посљедњих осам година, написао је градоначелник Алексеј Кулемзин на свом Телеграм каналу.

- Још један ратни злочин починили су јутрос украјински фашисти. Данас тачно у 7:00 изложили су центар Доњецка најинтензивнијем нападу удару од 2014. године - написао је он.

Између осталог, погођена је и купола Преображенског сабора.

Информације о жртвама и штети се прецизирају.

Захарова: Америка ће одговарати за терор Кијева против руског народа

Вашингтон неће успјети да избјегне одговорност за терористичке акције Кијева, укључујући навођење ракета на руске објекте, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Захарова се осврнула на серију напада које су украјински диверзанти извели на руске градове и насеља, укључујући ракетни напад на град Клинци у Брјанској области Русије 13. децембра.

- Такве акције кијевског режима изводе се уз одобрење САД, које су директно укључене у навођење артиљеријских и ракетних система, а такође пружају Оружаним снагама Украјине сателитске обавештајне податке. Амерички новинари отворено пишу да је Пентагон дао зелено свјетло за нападе беспилотних летјелица на руску територију - оцијенила је Захарова.

Она је примјетила да украјински политичари, охрабрени таквом подршком, говоре о нападима на критичну инфраструктуру „скоро па у Подмосковљу“.

- Вашингтон, који је фактички постао страна у сукобу, неће успјети да избјегне умјешаност у спровођење терора против цивилног становништва Русије, које је покренуо кијевски режим, нити да скине са себе одговорност за смрт и разарања које је проузроковало америчко оружје према америчким смерницама - поручила је Захарова.

Такође је саопштила да Пентагон и обавјештајне службе САД ангажују све више компанија за извођење сајбер напада на Русију и њену критичну инфраструктуру.

Бивши вицеканцелар Аустрије Штрахе: САД и ЕУ не желе мир у Украјини

Бивши вицеканцелар Аустрије, бивши лидер десничарске Аустријске Слободарске партије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе рекао је да САД и Европска унија немају мировне иницијативе за Украјину и не желе мир у Украјини, преносе руски медији.

- У овом тренутку, ни у Европи ни у Сједињеним Државама не постоји озбиљна и искрено жељена мировна иницијатива - рекао је он.

Осим тога, политичар је скренуо пажњу на покушаје Турске да „посредује” у сукобу између Русије и Украјине. Штрахе је изразио жаљење зато што „неки имају интерес или имају користи од великих сукоба у Украјини.

Хроника удара за посљедња 24 часа:

Јуришни одреди ПМЦ „Вагнер“ воде борбу на источној периферији Бахмута у индустријској зони и на периферији села.

У Бахмуту се настављају борбе у улици Фјодора Максименка и у Первомајској улици. Посаде МЛРС Град Оружаних снага Украјине неселективно гађају офанзивна подручја. Данас је у град стигло 60 украјинских мобилисаних.

На локалитету Бахмут у близини Искусног, „вагнеровци“ покушавају да пробију зграде које користе Оружане снаге Украјине као упоришта и ватрене положаје.

На југу се воде борбе на периферији Клешчејевке. А западно од Андреевке и Курдјумовке, Оружане снаге Руске Федерације успоставиле су контролу над двије чете и четири упоришта вода.

На сјевероистоку, јуришне групе ПМЦ „Вагнер“ напредују на упоришта 128. бригаде и 57. бригаде у Подгородном.

Три батаљона 46. аеромобилне бригаде са правца Херсона распоређена су у станицу Удачноје у сектору Торецк.

Системи ПВО су ноћу радили у региону Курск, пресрећући све непријатељске гранате.

Руске трупе су погодиле непријатељске положаје у Липовки и Хреновки у области Чернигова.

У области Харков, Оружане снаге Русије напале су објекат у околини Песочина, након чега је у појединим дијеловима региона нестало струје.

Истовремено, руске снаге су радиле на циљевима у Красној Зари, Красное и Старици

У правцу Старобелска, Оружане снаге Русије нанијеле су ватрену штету украјинској војсци у Двуречној, Новомлинску, Макејевки, Јамполовци, Торском и Медвежју.

На Бахмутском (Артемовском) правцу Ваздушно-космичких снага Русије, извршен је ваздушни удар на положаје Оружаних снага Украјине у Бахмуту. Мете су такође погођене у Верхнекаменском, Григоровки, Спорној, Соледару, Северном, Кирову и Белогоровки.

У Луганској Народној Републици украјинске формације поново су пуцале на Стаханова, оштећена је цивилна инфраструктура.

У правцу Доњецка руске ракетне трупе и артиљерија гађају циљеве у Авдијевки, Водјану, Красногоровки и Георгијевки. Истовремено, авиони су напали непријатељске положаје код Маринке. Непријатељ је гранатирао центар Доњецка и Горловке. Саборна црква Спасо-Преображенског и локална школа пали су под великим ударом у главном граду ДНР, а страдали су и цивили.

У јужнодоњецком правцу Ваздушно-космичке снаге Русије извеле су ваздушни удар на акумулацију људства и технике непријатеља у Вугледару. Истовремено, артиљерија је гађала циљеве у Пречистевки, Нескучном и Времјевки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије радиле су на положајима украјинских снага у Орехову, Гуљајпољском и Малој Токмачки. Непријатељ је заузврат пуцао на Токмак.

У јужном сектору фронта руске трупе су гађале циљеве у Херсону, Нововоронцовки, Осокоровки, Токаревки и Јантарном.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 21m
    0
  • Слани мафини
    13h 42m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 37m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 31m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 0m
    3