Источни фронт, 296. дан: Одбијени сви напади Украјинаца у подручју Купјанска, Сјеверног и Красногоровке

16.12.2022. 14:15
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 296. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Наставља се офанзива руске војске у Доњецкој Народној Републици, а ослобођено је преко 80 одсто Маринке. Такође, одбијени су сви покушаји напада Украјинаца у подручју Купјанска, Сјеверног и Красногоровке. ЕУ увела девети пакет санкција против Русије.

Ваздушна опасност у цијелој Украјини, градови без струје, експлозије у Кијеву

На цијелој територији Украјине огласиле су се сирене за ваздушну опасност, а неколико великих градова попут Полтаве и Харкова остало је без струје, јављају локалне власти и медији.

Према наводима портала „Strana.ua“, одјекују експлозије у Кијеву, Кривом Рогу, Запорожју, Виници, Дњепропетровској и Кировоградској области.

Градоначелник Харкова Игор Терехов саопштио је на Телеграму да су на мети напада инфраструктурни објекти. Он је апеловао на грађане да остану у склоништима.

Губернатор Одеске области Максим Марченко јавља да су „забиљежени напади на енергетску инфраструктуру и у другим областима“.

Зеленски о условима за мир: Повлачење руске војске на границе из 1991. године

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је услов за постизање мира у Украјини да се Русија повуче на границе из 1991. године.

Напад „хајмарсима“ по ЛНР

Украјинске снаге користиле су америчке системе „хајмарс“ у нападу на Лантратовку у Луганској Народној републици, наводи се у саопштењу локалних власти.

Напад је изведен око четири сата ујутру, а још увијек није познато да ли има жртава.

Бомбардовано Сватово, има погинулих

Украјинске снаге гађале су мјесто Сватово у Луганској Народној Републици, саопштиле су локалне власти.

Према прелиминарним подацима, у нападу има погинулих, међутим још увијек није познат тачан број страдалих и рањених.

Доњецк поново мета снажног гранатирања

Украјинска војска испалила је јутрос 14 пројектила НАТО калибра на Кировску и Кујбишевску четврт Доњецка, саопштиле су локалне власти.

Ови напади услиједили су након што је украјинска војска јуче испалила преко 40 ракета из вишецевних ракетних лансера „град“, што је био један од најтежих напада на Доњецк од 2014. године.

Узбуна за ваздушну опасност широм Украјине

Узбуна за ваздушну опасност током ноћи била је активна у више украјинских региона, укључујући и у Кијеву, саопштиле су украјинске власти.

Поред Кијева, сирене су се чуле у Черниговској, Сумској, Одеској, Полтавској, Дњепротетровској, Харковској, Николајевској области као и у дијеловима Запорошке и Херсонске области која је под контролом кијевских снага.

Масиван ракетни напад Оружаних снага Русије на инфраструктурне објекте на територији Украјине 16. децембра 

Оружане снаге РФ извеле су још један масиван ракетни напад на циљеве широм Украјине.

У Кијеву су поново погођени Голосејевски округ, Десњански округ и Дњепровски округ.

Метро не вози, а ​​дјелимично је нестала струја и обустављено је водоснабдијевање

У Харкову су, као резултат штрајкова, потпуно заустављени копнени саобраћај и метро. Има прекида у мобилној комуникацији. Дјелимично нема струје и воде. Укупно је извршено седам удара само на регионални центар и три на регион.

Највјероватније су погођене трафостаница Заљутино 330кВ и трафостаница Харковскаја 330кВ, преноси Рыбарь.

У Дњепропетровској области одјекнуле су експлозије у Каменском и регионалном центру.

Највјероватније је још једном погођена ТЕ Приднепровска - блокиран је саобраћај на Јужном мосту наспрам ТЕ. У Каменскоме, ударац је наводно задат на трафостаници Прометеј 330 кВ.

Експлозије су се десиле и у Павлограду (вјероватно трафостаница Павлоградскаја 330 кВ). У граду је обустављен рад котларница и водоснабдијевање.

У Кривој Рогу, локални становници су такође пријавили експлозију: у граду је нестало воде и струје. 

У Кировоградској области, највероватније, погођена је трафостаница Украинка 330кВ. Ударци су задати Николајеву и региону. Локални становници пријављују нестанке струје.

У Тернопољској области одјекнуле су експлозије. У цијелом региону постоји само једна трафостаница Тернопилска 330кВ. У Житомирској области погођена је трафостаница Леснаја 330 кВ у Коростену.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    7h 28m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    12h 43m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    10h 29m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    4h 11m
    2
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    8h 55m
    0