Источни фронт, 312. дан: Одбијен напад украјинских снага у подручју Кремена

01.01.2023. 18:21
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 312. дан.

Изнад Белгородске области активиран је ПВО, оборене су четири ракете. Узбуна за ваздушну опасност проглашена је током ноћи у цијелој Украјини. У новогодишњем обраћању грађанима, предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да Запад није постигао своје циљеве у санкционом рату против Русије.

Војници Западног војног округа, заједно са јединицама 76. гардијске десантно-јуришне дивизије, спријечили су покушаје украјинских снага да се пробију на Кременски сектор фронта уочи Нове године, јавио је дописник Спутњика са лица места.

- Оружане снаге Русије извеле су одбрамбене операције у подручју насеља Кремена. Непријатељ је покушао да пробије нашу одбрану. Западни војни округ је учествовао у одбрани овог подручја у сарадњи са псковским падобранцима - рекао је један од војника ЗВО.

Прецизира се да су током једне операције украјинске снаге безбједности употријебиле више од 80 људи и око седам јединица оклопне технике.

- Покушај офанзиве је заустављен захваљујући дејствима артиљерије, тенкова и авијације - рекао је извор.

Према његовим ријечима, украјинска војска је у неуспјешном нападу изгубила више од 50 људи и пет комада опреме.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској и Харковској области Украјине, слиједи из онлајн карте украјинског Министарства за дигитализацију.

Свештенству канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) забрањен је приступ двјема црквама Кијевско-печерске лавре, саопштио је украјински портал „Страна“.

- Од данас је за Украјинску православну цркву затворен приступ у два храма Горње лавре – Успенском сабору (главном храму Кијевско-печерске лавре) и Трпезној цркви - наводи се у саопштењу.

Портал наводи коментар старјешине Кијевско-печерске лавре митрополита Павла према којем свештенству УПЦ не дозвољавају да уђу на територију Горње лавре, остављајући приступ светињама Доње лавре. Ипак, митрополит је сигуран да уговор о закупу Успенског и Трпезног храма још није раскинут, јер УПЦ о томе није званично обавјештена. На улазу на територију лавре налази се табла са обавјештењем за посетиоце да је храм затворен до 2. јануара, слиједи из фотографија које је објавио портал.

Енергетски систем Украјине претрпио је невиђену штету, саопштио је директор компаније „Укренерго“ Владимир Кудрицки.

- Ниво штете је невиђен… Прилично велики дио објеката је или оштећен или уништен. И не говоримо само о трафостаницама ‘Укренерго’, говоримо, нажалост, о електранама – термо и хидроелектранама, комбинованим електранама које производе струју и гријање за наше градове - рекао је он.

Према његовим ријечима, да би се потпуно обновио енергетски систем земље могле би бити потребне године. Он је додао да, иако резервни капацитети помажу у смањењу дефицита у систему, та опрема није предвиђена за дужи рад и мање је поуздана, због чега сваки нови удар на инфраструктуру систем теже подноси.

У Кијевској области је у ноћи 1. јануара погођен инфраструктурни објекат, саопштио је на свом Телеграму начелник обласне државне администрације Алексеј Кулеба. Он је додао да, према прелиминарним подацима, није било жртава. Такође није наведено какав је објекат у питању и природа штете.

Од 1. јануара ступио је на снагу указ предсједника Русије Владимира Путина од 25. августа 2022. о повећању бројности руских оружаних снага. Број припадника руске армије повећан је на 2.039.758 људи, од којих је 1.150.628 војника.

Током протекла 24 часа украјинске снаге претрпиле су значајне губитке у људству и техници, саопштио је портпарол Народне милиције Луганске Народне Републике мајор Иван Филипоненко.

Према његовим ријечима, убијено је и рањено до 90 украјинских војника, а уништено три тенка, пет оклопних транспортера, две беспилотне летјелице и 16 специјалних возила.

Украјинске оружане формације гађале су протеклог дана Первомајск на који је испаљено три ракете из вишецијевног бацача ракета М142 „Химарс“ америчке производње. У нападу је рањено шест цивила и оштећена је зграда Централне градске болнице.

Такође су ракетирана и насеља Чмировка и Рубежно, додао је портпарол.

Запорошка и Херсонска области, ДНР и ЛНР потпуно су прешле са гривне на рубље.

Изнад Белгорода и Белгородске области активиран је систем за противваздушну одбрану. Оборене су четири ракете, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Према прелиминарним информацијама, нема жртава. У селу Нова Нелидовка разбијени су прозори на четири приватне куће.

Узбуна за ваздушну опасност је током ноћи објављена на територији цијеле Украјине. Власти Кијева саопштиле су да су се у украјинској престоници чуле експлозије.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 7m
    0
  • Слани мафини
    16h 28m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 23m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 17m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 46m
    3