Источни фронт, 313. дан: Оборен украјински дрон изнад Вороњежа

02.01.2023. 15:24
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 313. дан.

Украјинске снаге настављају да гранатирају територије ДНР и ЛНР, укључујући и из „Химарса“. Украјински дрон извршио је напад на Брјанску област, саопштио је губернатор области Александар Богомаз. У Кијеву и Кијевској области током ноћи се чуле експлозије.

Свештеник канонске Украјинске православне цркве нападнут је у цркви у Виници.

Из локалне епархије јавили су да је протојереј избоден и да се налази у тешком стању. Нападач је ухапшен.

У Николајевској и Черкаској области Украјине одјекују експлозије, јављају украјински медији.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Черкаској, Кировоградској и Николајевској области Украјине, као и на територији Херсонске области под контролом Кијева.

Руски генерал: Стратешка авијација Русије се укључује у специјалну војну операцију у Украјини

Руски стратешки носачи ракета ће учествовати у специјалној војној операцији у Украјини, рекао је командир далекометне авијације Оружаних снага Русије генерал Сергеј Кобилаш.

Према његовим ријечима, у 2023. години ће се приликом обуке пилота посебна пажња посветити побољшању вјештина примјене аутоматизованих система управљања и наоружања.

Основни задаци далекометне авијације ће и даље бити одржавање високог нивоа борбене готовости и обуке, исправност технике и наоружања, као и развој нових врста наоружања, додао је руски генерал.

- Ти задаци ће се током 2023. године рјешавати током учешћа далекометне авијације у специјалној војној операцији - закључио је Кобилаш.

За вријеме трајања специјалне војне операције у центру за обуку групе „Вагнер“ обуку је прошло више од 10 хиљада стручњака, саопштио је за Спутњик један од руководилаца тог центра са позивним „Ток“.

Према његовим ријечима, у центру се обучавају и борци саме групе „Вагнер“ и борци одреда територијалне одбране формираних у Брјанској и Курској области.

- Обучавају их инструктори који су у групи радили више година. Сходно томе, имају искуство у борбама на службеним путовањима у разним правцима. Своје искуство преносе на регруте. Наш задатак је да у најкраћем могућем року пренесемо максимум информација које ће овим људима бити потребне током вођења борбених дејстава и извршавање специјалних задатака - објаснио је он.

У протекла 24 часа снаге Народне милиције ЛНР уништиле су два украјинска тенка, три оклопна транспортера, једно артиљеријско оруђе и шест специјалних возила, а убиле до 50 украјинских војника, саопштио је портпарол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.

Украјинске снаге су током протеклог дана гађале насеља Чмировка, Рубежно и Сватово, на која су испалила 10 ракета из система „Химарс“.

Украјинске снаге гађале су Горловку. Без струје је осам трафостаница и три котларнице, саопштио је градоначелник Иван Приходко.

Објекти енергетске инфраструктуре у Кијеву оштећени су у ноћним нападима, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.

У граду су уведене хаваријске рестрикције струје.

Без струје су остали и објекти за снабдијевање гријањем.

Током ноћи украјински медији су јављали о снажним експлозијама у Кијеву. У граду се огласило упозорење за ваздушни напад.

Украјинска беспилотна летјелица напала је Климовски округ Брјанске области, оштећен је објекат за снабдијевање електричном енергијом, саопштио је губернатор Александар Богомаз.

Он је додао да у нападу није било жртава, као и да у насељу нема струје.

Територија Брјанске области, која се налази у близини границе са Украјином, стално су под ватром Оружаних снага Украјине.

На правцу Запорожја, руско војно особље се учврстило на ослобођеним линијама као резултат успјешне локалне офанзиве.

У сектору Пологовски, током напада на украјинске положаје, враћена је контрола над Дорожњанком. Украјинске формације су се повукле у резервне линије, губици Оружаних снага Украјине износили су 36 погинулих и рањених. Поред тога, руска извиђачко-диверзантска група извршила је рацију на украјинске положаје сјеверно од Новопокровке, елиминишући три особе на две осматрачнице.

Да би повратила контролу, команда 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине планира контраофанзиву од Зализничног уз подршку јединица 103. батаљона 108. тероодбрамбене бригаде на линији Белогорје-Чаривное.

У околини Бахмута и Соледара настављају се интензивни сукоби. Оружане снаге Украјине покушавају да обуздају напредовање Оружаних снага Русије и намјеравају да спроведу борбено извиђање у индустријској зони како би утврдили линију фронта одбране руског војног особља.

На одсијеку Бахмут (Артјомовски) Оружаних снага Украјине, снаге 57 ОМПБР покушале су да поврате положаје на југоисточној периферији Бахмута. Напад је одбијен, украјинске формације су се повукле са губицима.

На сјевероистоку Бахмута „вагнеровци“ су успоставили контролу над два упоришта вода код Подгородног, као и седам ватрених положаја сјеверозападно од линије Бахмутскоје – Соледар.

На југозападу се наставља јуриш на утврђени рејон Оружаних снага Украјине у Клешчејевки, који држе комбиновани одреди 24. и 63. ОМБ, као и 57. Омпбр. Током борби, руске трупе су успоставиле контролу над још једним упориштем.

Министарство одбране Руске Федерације ће помоћи рођацима погинулих војника у Макејевки

Министарство одбране Русије пружиће подршку породицама погинулих бораца у Макејевки (Доњецка Народна Република). Ово је саопштено у Министарству одбране, преноси Ура.ру.

- Рођацима и пријатељима погинулих у рејону Макејевке биће пружена сва неопходна помоћ и подршка – саопштено је из Министарства одбране на брифингу.

Оружане снаге Украјине напале су пункт привременог размјештања руске војске у рејону Макејевке у ДНР, у нападу су погинуле 63 особе, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков. Напад је изведен ракетама вишецијевног ракетног система „Химарс“. Украјинска војска испалила је четири ракете са високоексплозивном бојевом главом, од којих су двије оборене.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 6m
    0
  • Слани мафини
    16h 27m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 22m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 16m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 45m
    3