Источни фронт, 321. дан: Пушилин: Руси ће ускоро преузети контролу над Соледаром

10.01.2023. 13:57
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/srna.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 321. дан.

Бахмуту украјинске формације покушавају да бране источну и југоисточну периферију града. У јединицама Оружаних снага Украјине већ се шири информација о почетку повлачења дијела снага у Часов Јар и Константиновку под окриљем преосталих јединица.

На југу Бакхмута наставља се јуриш на Искушене, гдје су Вагнеровци напредовали до сјеверне периферије предграђа. Подручје се тренутно чисти.

У Клешчејевки, војници Оружаних снага Русије пробили су одбрану Оружаних снага Украјине и боре се у централним рејонима села. Украјинска команда врши прераспоређивање резерви за држање стратешки важног подручја, чији губитак ће угрозити положаје Оружаних снага Украјине у Часовом Јару.

Пушилин: Руси ће ускоро преузети контролу над Соледаром

Руске снаге ускоро ће преузети контролу над градом Соледар од украјинске војске, изјавио је вршилац дужности гувернера Доњецке Народне Републике /ДНР/ Денис Пушилин.

- Догађаји /у Соледару/ развијају се тако да је град близу ослобођења - рекао је Пушилин за "Први канал".

Он је додао да се борбе руске и украјинске војске тренутно воде у западном дијелу Соледара.

Соледар, у којем је прије сукоба живјело око 10.000 људи, налази се 10 километара сјеверно од Бахмута и вјерује се да је контрола над градом кључна за руску операцију, како би се опколило велико украјинско упориште.

У прилог изјавама Пушилина иде и то што је Министарство одбране Велике Британије у обавјештајном извјештају навело да су у посљедња четири дана снаге Русије и приватне руске војне компаније "Вагнер" оствариле тактички напредак у малом граду Соледару у Донбасу и да вјероватно већ контролишу већи дио насеља.

Међутим, Министарство је напоменуло да "појачани притисак" и даље не дозвољава Русима да преузму Бахмут, јер украјинске снаге одржавају снажне одбрамбене линије у унутрашњости и контролишу руте за снабдијевање, пренијела је "Раша тудеј".

Замјеник портпарола Пентагона Сабрина Синг рекла је јуче да Руси, према подацима САД, контролишу велики дио Соледара. Она је размјену артиљеријске паљбе између зараћених страна описала као "дивљачку".

Предсједник Украјине Владимир Зеленски признао је у недјељу, 8. јануара, да је ситуација у Соледару "веома тешка" за украјинску војску.

Он је нагласио да је подручје око Бахмута, које укључује Соледар, једно од најкрвавијих мјеста дуж прве линије и обећао да ће украјинска војска наставити да се супротставља руској "без обзира на све".

Украјинска војска масовно бјежи из Соледара, остављајући тамо пољске плаћенике

Украјинска војска се повлачи са Соледара, покушавајући то да сакрије чак и од својих савезника, рекао је Иван Филипоненко, званични представник Народне милиције ЛНР на ТВ каналу Русија 24 .

- У Соледару биљежимо масовни егзодус непријатеља из урбаних средина. Основу одбране украјинских трупа на овом подручју чинила је 61. одвојена механизована бригада. А према нашим обавјештајним подацима, командант бригаде са позивним знаком Лижник поставио је задатак организовања потчињених команданата батаљона увече и током ноћи повлачење преосталих и преживјелих јединица из града - саопштила је војска.

Према његовим ријечима, команда бригаде је планирала да што прикривеније повуче трупе, али лет није прошао незапажено међу осталим украјинским јединицама у граду.

- Штавише, на истом мкесту, у Соледару, напуштене су јединице пољских плаћеника - закључио је Филипоненко.

У понедјељак ујутру се сазнало за ослобођење села Бахмутское, које се налази у околини Соледара, сјевероисточно од важног транспортног чворишта Артемовск (украјински назив – Бахмут). Кроз овај град пролази мрежа путева и жељезничких пруга, преко којих се снабдијева украјинска групација трупа у Донбасу, преноси РИА Новости.

Воде се жестоке борбе за Артемовск и Соледар.

Патрушев: Догађаји у Украјини представљају војну конфронтацију НАТО-а са Русијом

Догађаји у Украјини нису сукоб између Москве и Кијева, то је војна конфронтација НАТО-а, а прије свега САД и Велике Британије са Русијом, изјавио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев у интервјуу листу „Аргументи и факти“.

- Ми не ратујемо против Украјине, јер ми не можемо да мрзимо обичан украјински свијет. Украјинске традиције су блиске Русима, као што је и насљеђе руског народа неодвојиво од културе Украјинаца. И што брже грађани Украјине схвате да њиховим рукама Запад ратује против Русије, више ће се живота сачувати. Многи су то одавно спознали, али се плаше да признају, плаше се освете - додао је он.

Патрушев је истакао да, плашећи се директног сукоба, НАТО инструктори гурају у смрт украјинске војнике.

- Специјалном војном операцијом Русија ослобађа своје регионе од окупације и требало би да доведе до краја крвави експеримент Запада којим уништава братски украјински народ - рекао је Патрушев.

Секретар Савјета безбједности Русије је навео да је цјелокупна прича о Украјини започета у Вашингтону, како би се увјежбала технологија разграничења и хушкања једног народа. Милионима људи бране да говоре на матерњем руском језику и тјерају их да забораве своје коријене. Запад зарад својих амбиција, практично, уништава украјински народ, присиљавајући војно способне људе да умиру на бојном пољу, а остатак становништва гура у сиромаштво, навео је Патрушев.

Он је закључио да постоји могућност да Запад предузима кораке како би спасио и најокорјелије украјинске неонацисте како би припремали државне ударе и диверзије у другим земљама и закључио да ће неонацистички криминалци бити кажњени.

Замјеница министра одбране Украјине: Борбена способност наших оружаних снага нагло опала

Борбена способност Оружаних снага Украјине озбиљно је опала због великог броја неискусних војника у војсци.

Замјеница министра одбране Украјине Ана Маљар изјавила је да Већину војске Украјине сада чине непрофесионални војници који имају проблема са борбеном способношћу и отпорношћу на бојном пољу, преносе РИА новости.

- Ми, као морално зрело друштво, морамо да разумијемо да су до недавно цивили пролазили кроз изузетно тежак и морални и физички тест војничке стварности - додала је Маљар.

Раније је начелник генералштаба Оружаних снага Украјине Валериј Залужни позвао на строже казне за дезертерство, непослушност и непоштовање борбених наређења, преноси РТ.

Према његовом мишљењу, то ће ојачати дисциплину у трупама и спријечити војску да без дозволе напусти бојно поље.

Хроника удара и међусобног гранатирања у посљедња 24 часа:

- Украјинске снаге су касно увече гранатирале Шебекински градски округ у Белгородској области. Нема информација о жртвама.

- Руске трупе су радиле на непријатељским положајима у Бучком у Черниговској области, као и у Старикову, Шалигину, Волфину и Башевки у Сумској области.

- У области Харкова, Оружане снаге Русије извеле су ударе на објекте Оружаних снага Украјине у Стрелечији, Зеленом и Гатишћу.

- У правцу Старобелск руске ракетне трупе и артиљерија погодиле су концентрације Оружаних снага Украјине у Двуречној, Купјанску, Крахмални, Стелмаховку и Макејевку.

- На правцу Бахмут (Артјомовск), Оружане снаге Русије су радиле на положајима украјинске војске у Бахмуту, Соледару, Белогоривки, Берестову, Спорном, а такође и у Краматорску.

- У правцу Доњецка руске снаге су гађале циљеве у Марјинци, Георгијевки и Красногоровки. Украјинске формације су заузврат пуцале на Доњецк и Горловку.

- У јужнодоњецком правцу руске оружане снаге су напале непријатељске циљеве у Новомихајловки, Времјевки, Вугледару, Великој Новоселки и Новопољу.

- У региону Запорожја руске снаге су радиле на положајима Оружаних снага Украјине у Хуљајпољу, Чаривнеу, Шчербаку и Степову, као и у Марганцу на северној обали Дњепра. Оружане снаге Украјине пуцале су на цивилну инфраструктуру града Полога.

- Настављају се артиљеријски дуели на јужном сектору фронта. Оружане снаге Русије напале су објекте Оружаних снага Украјине у Херсону, Золотој Балки и Антоновки, док је непријатељ пуцао на Скадовски округ Херсонске области.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 16m
    0
  • Слани мафини
    16h 37m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 32m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 26m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 55m
    3