Источни фронт, 332. дан: Руско Министарство одбране: У Запорошкој области заузети повољни положаји

21.01.2023. 13:14
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 332. дан.

На подручју Запорошке области јединице Источног војног округа су офанзивним дејствима освојили повољне положаје, саопштило је руско Министарство одбране. Истовремено, у правцу ка Купјанску нанет је пораз јединицама бригаде украјинске територијалне одбране. Ликвидирано је преко 35 украјинских војника.

Код насеља Ољшана у харковској области уништено је складиште артиљеријског наоружања украјинске војске, док је у правцу ка Красном Лиману ликвидирано више од 20 војника као и радар америчке производње.

Руска војска је ослободила насеље Двуречје, у области ка Доњецку, при чему је погинуло и рањено 50 украјинских војника.

На подручју насеља Водјано у ДНР уништено је складиште украјинског артиљеријског наоружања, а код места Владимировка оборен противнички авион Су-24, а код насеља Лозова у харковској области хеликоптер Ми-8.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су радиле на непријатељским положајима у Авдејевки, Первомајском и на западној периферији Марије.

У правцу Бахмута (Артјомовског) руске ракетне трупе и артиљерија напали су мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Бахмуту, Красној Гори и Вјемки.

Воде се интензивне борбе у јужном предграђу Гуљај-Поље испод раније окупиране Дорожњанке.

Медведев о рату Русије против Украјине и Запада: Ово је нови Отаџбински рат

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев назвао је сукоб Москве против Украјине и Запада новим Отаџбинским ратом и истакао да ће Русија побиједити у њему, као што је то било и 1812. и 1945. године.

Претходно је Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ у једном његовом говору изјавио да је Русија навикла да се бори до краја и подсјетио на њене побиједе над Наполеоном и Хитлером и позвао на наоружавање Украјине.

- Браво за Бореља са његовим беживотним лицем. Подсјетио је да наша земља побиједила Наполеона и Хитлера. Видите, он је сам утврдио ову аналогију. У складу са тим, украјински нацисти и Западна Европа су директни насљедници оних који су ратовали против Русије. И, чини се да је рат против њих постао нови Отаџбински рат. Побиједићемо. Као што смо 1812. и 1945. Године - написао је Медведев на његовом телеграм каналу.

Претходно је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на годишњој конференцији за медије изјавио да „као што је Наполеон мобилисао скоро цијелу Европу против Руске империје, као што је Хитлер мобилисао и освојио, ставио под оружје већину европских земаља и бацио их против Совјетског Савеза, Сједињене Америчке Државе организовале су коалицију скоро свих Европљана, чланица и не само чланица НАТО-а, чланица ЕУ, а преко Украјине посредно ратују против Русије са истим задатком – коначним рјешењем ‘руског питања’“.

Уништавање украјинске хаубице дроном камиказе

Руске трупе су погодиле још једну топовску поставу Оружаних снага Украјине са муницијом лансетом. По доласку у торањ 152-мм хаубице „Багрем”, погонска пуњења која се тамо налазе су се запалила.

Аутомобил је био прекривен посебном мрежом за сузбијање камиказа дронова. Међутим, она није помогла непријатељу: "Ланцет" је прошао кроз одбрану и онеспособио самоходне топове.

За неколико мјесеци интензивне борбене употребе, муниција се показала као изузетно ефикасно средство у борби против батерија.

Пентагон признао: Украјина ће тешко потиснути Русију са територија које контролише

Шеф Комитета начелника штабова Оружаних снага САД Марк Мили изјавио је да сукоб у Украјини треба да се заврши дипломатским путем, те је признао ће Кијеву ове године бити веома тешко да „истјера“ руске снаге са свих територија које Москва контролише, а које Украјина сматра својим.

Према његовим ријечима, „у војном смислу ради се о веома, веома тешкој бици“.

- Са војног становишта ја и даље сматрам да ће ове године бити веома, веома тешко потиснути руске снаге са цијеле украјинске територије. То не значи да то не може да се деси, не значи да се то неће десити, али то би било веома, веома тешко - рекао је амерички војни званичник након састанка Контакт групе за подршку Украјине који је одржан у бази „Рамштајн“ у Њемачкој.

Како је истакао, руководство САД, Украјине и већина европских лидера „говорили су да ће се овај рат вјероватно завршити преговорима“.

- Овај рат, као и многи други, треба да се заврши споразумом који је постигнут на преговорима. Вријеме је да Руси и Украјинци сједну за преговарачки сто. Прије или касније преговори треба да се одрже. Вријеме ће одредити лидери обје земље – Русије и Украјине - рекао је Мили, оцјењујући да су обје стране већ претрпјеле озбиљне губитке.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да нема говора о томе да се преговара са украјинским предсједником Владимиром Зеленским, преноси Спутник.

Хроника удара и међусобног гранатирања у посљедња 24 сата:

- Руске трупе су напале непријатељске положаје у Волфину, Сумска област, као и у Огурцову, Волчанску и Стрелечији, у области Харков.

- На правцу Старобелск, Оружане снаге Русије су погођене накупинама људства и оклопних возила украјинских формација у Макејевки, Невском и Вишњеву. Оружане снаге Украјине пуцале су на Краснопоповку, Плошчану и Кременну.

- Ноћу је руска артиљерија погодила складиште муниције у Константиновки, а радила је и на непријатељским циљевима у Краматорску, Дружковки и Славјанску.

- Послије масовне артиљеријске припреме, руске трупе су прешле у офанзиву у правцу Запорожја. Главни удари задају се на подручју Орехова и Гуљајпоља, који су централне карике одбране Оружаних снага Украјине на овом сектору фронта.

- На Пологовском сектору, јединице 58. армије пробиле су одбрану противника и заузеле стратешке висове код Малиновке. Истовремено.

- На западу се ситуација још брже развија. Искористивши ефекат изненађења, руске јединице су се приближиле Орехову са истока.

Као резултат брзих борби, пробијена је одбрана Оружаних снага Украјине и заузета су села Мала Токмачка и Новоданиловка.

- Не мање успјешне руске јединице дјелују западно од Орехова. Током данашњег дана, све одбрамбене линије Оружаних снага Украјине југозападно од града узете су под контролу.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 17m
    0
  • Слани мафини
    15h 38m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 33m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 27m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 56m
    3