Источни фронт, 338. дан: Руска војска: Масовним ракетним нападима спријечена испорука НАТО наоружања на фронт

27.01.2023. 15:35
1
ИЗВОР: in4s.net

У току је 338. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

И даље се воде борбе за заузимање Угљедара, а руска војска тврди да ће заузимање тог града промијенити баланс снага на фронту. Након САД и Њемачке, бројне западне земље саопштиле су да ће послати Украјини своје тенкове.

Заузимање Угљедара промијениће баланс снага на фронту

Заузимање Угљедара могло би да у корјену промијени баланс снага на фронту, изјавио је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

- Опкољавање, а затим и заузимање града ријешиће многе проблеме. Заузимање Угљедара ће нашим снагама омогућити излаз на Красноарјмески и Кураховски правац - појаснио је он.

Пушилин је додао и да ће Угљедар за Русију представљати још један веома важан успјех.

Поново гранатиран Доњецк – рањено двоје цивила

Украјинске снаге поново су гранатирале Кујбишевску и Кијевску четврт Доњецка испаливши шест пројектила НАТО калибра, саопштиле су локалне власти.

Напад се догодио јутрос, а поред Доњецка, нападнуто је и мјесто Тоњенко.

Током напада двоје цивила је рањено, укључујући и једно дијете, а за сада није познато да ли су они животно угрожени.

Русија: Ублажавање санкција у замјену за капитулацију – нема ни говора

САД би жељеле да повод за укидање санкција Русији буде њена капитулација, међутим, Русија неће промијенити своју политику по питању Украјине која се заснива на денацификацији и демилитаризацији цијеле земље, изјавио је шеф уставног комитета Савјета федерације Русије Андреј Клишас.

Тим ријечима је он прокоментарисао изјаву замјенице државног секретара САД Викторије Нуланд да је Америка спремна да ублажи санкције Русији уколико се Москва одлучи на озбиљне преговоре по питању повлачења војске из Украјине и враћању територија.

- Јуче је та вијест била главна, али убрзо је постало све много јасније – потпуна капитулација Русије у замјену за ублажавање санкција. Овдје нема никаквих новина - додао је Клишас.

Ваздушна опасност у централној и источној Украјини

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у четири украјинска региона у централним и источним дијеловима земље, саопштиле су власти.

Како се прецизира, сирене одјекују у Полтавској, Сумоској, Харковској и Дњепропетровској области, а за сада нема информација који објекти су мете- преноси Спутник

Брифинг руске војске: Масовним ракетним нападима спријечена испорука НАТО наоружања на фронт

Оружане снаге Русије извеле су 26. јануара масовни ракетни напад високо прецизним оружјем и беспилотним летјелицама на украјинске енергетске објекте, саопштило је Министарство одбране Русије.

Енергетски системи који су били мета напада руске војске обезбјеђивали су функционисање предузећа одбрамбено-индустријског комплекса и транспортног система Украјине.

Како је прецизирано, погођени су сви предвиђени објекти и циљеви су остварени. Услијед напада је поремећен превоз оружја и муниције на фронт, укључујући НАТО наоружање, а такође је нарушен је рад производних погона предузећа за ремонт војне технике украјинских трупа.

У правцу Купјанска и Красног Лимана за дан је ликвидирано преко 70 украјинских војника, а уништен је и артиљеријски систем америчке производње М-777.

Руска војска је у правцу Доњецка за дан ликвидирала преко 80 украјинских војника, а уништена је и војна техника америчке производње.

У правцу Херсона уништен је украјински систем „град“, артиљеријски систем америчке производње М-777 као и складиште муниције.

У дијелу фронта Јужно-Доњецк и у правцу Запорожја група снага „Исток“ Оружаних снага Русије током офанзиве је заузела нове одбрамбене линије.

Украјина је за дан изгубила до 65 војника.

Руски системи ПВО за дан су оборили украјински јуришни авион Су-25, 11 беспилотних летелица и 14 пројектила испаљених из вишецијевних ракетних бацача „ољха“, „ураган“ и „хајмарс“.

Путин: Злочини неонациста у Украјини говоре да су заборављене лекције из историје

 Злочини које неонацисти спроводе над цивилима у Украјини говоре о томе да су они заборавили лекције из историје, саопштио је руски предсједник Владимир Путин.

- Заборављање лекција из историје доводи до понављања страшних трагедија. Доказ за то су злочини над цивилима, етничка чишћења, казнене акције које неонацисти организују у Украјини. Против тог зла се сада јуначки, раме уз раме боре наши војници - наводи се у телеграму који је Путин адресирао организаторима и учесницима догађаја посвећених Међународном дану сјећања на жртве холокауста и 78. годишњици од када је Црвена армија ослободила затворенике концентрационог логора Аушвиц .

Путин је подсјетио да је тада, 1945. године „варварске планове нациста прекинуо прије свега совјетски народ који се изборио за слободу и независност отаџбине и који је спасао јеврејски и друге народе од тоталног уништења и поробљавања“.

Руски лидер је истакао да Русија жали за милионима људи који су погинули током Другог свјетског рата – Јеврејима и представницима других националности који су стријељани, мучени, умрли од глади и болести.

Аушвиц су 27. јануара 1945. године ослободиле трупе Црвене армије. Процењује се да је током Другог свјетског рата у логору убијено од једног до четири милиона заробљеника. Близу 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јевреја, убијено је у „Аушвицу“ од 1941. до 1945. године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 27.01.2023. 20:04
    Kava ironija snage Crvene armije oslobodile zloglasni logor Aušvic, a na godišnjicu niko nije pozvan od predstavnika Ruske federacije. Bezobrazluk i nepoštovanje ogromnog stradanja Ruskih vojnika bez presedana. Oni koji su dali najviše žrtava u borbi protiv nacista su zaobiđeni. Ima dragi Bog koji vidi sve.
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 50m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    58m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 11m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 41m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 59m
    0