Istočni front, 338. dan: Ruska vojska: Masovnim raketnim napadima spriječena isporuka NATO naoružanja na front

27.01.2023. 15:35
1
IZVOR: in4s.net

U toku je 338. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

I dalje se vode borbe za zauzimanje Ugljedara, a ruska vojska tvrdi da će zauzimanje tog grada promijeniti balans snaga na frontu. Nakon SAD i Njemačke, brojne zapadne zemlje saopštile su da će poslati Ukrajini svoje tenkove.

Zauzimanje Ugljedara promijeniće balans snaga na frontu

Zauzimanje Ugljedara moglo bi da u korjenu promijeni balans snaga na frontu, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Opkoljavanje, a zatim i zauzimanje grada riješiće mnoge probleme. Zauzimanje Ugljedara će našim snagama omogućiti izlaz na Krasnoarjmeski i Kurahovski pravac - pojasnio je on.

Pušilin je dodao i da će Ugljedar za Rusiju predstavljati još jedan veoma važan uspjeh.

Ponovo granatiran Donjeck – ranjeno dvoje civila

Ukrajinske snage ponovo su granatirale Kujbiševsku i Kijevsku četvrt Donjecka ispalivši šest projektila NATO kalibra, saopštile su lokalne vlasti.

Napad se dogodio jutros, a pored Donjecka, napadnuto je i mjesto Tonjenko.

Tokom napada dvoje civila je ranjeno, uključujući i jedno dijete, a za sada nije poznato da li su oni životno ugroženi.

Rusija: Ublažavanje sankcija u zamjenu za kapitulaciju – nema ni govora

SAD bi željele da povod za ukidanje sankcija Rusiji bude njena kapitulacija, međutim, Rusija neće promijeniti svoju politiku po pitanju Ukrajine koja se zasniva na denacifikaciji i demilitarizaciji cijele zemlje, izjavio je šef ustavnog komiteta Savjeta federacije Rusije Andrej Klišas.

Tim riječima je on prokomentarisao izjavu zamjenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland da je Amerika spremna da ublaži sankcije Rusiji ukoliko se Moskva odluči na ozbiljne pregovore po pitanju povlačenja vojske iz Ukrajine i vraćanju teritorija.

- Juče je ta vijest bila glavna, ali ubrzo je postalo sve mnogo jasnije – potpuna kapitulacija Rusije u zamjenu za ublažavanje sankcija. Ovdje nema nikakvih novina - dodao je Klišas.

Vazdušna opasnost u centralnoj i istočnoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri ukrajinska regiona u centralnim i istočnim dijelovima zemlje, saopštile su vlasti.

Kako se precizira, sirene odjekuju u Poltavskoj, Sumoskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, a za sada nema informacija koji objekti su mete- prenosi Sputnik

Brifing ruske vojske: Masovnim raketnim napadima spriječena isporuka NATO naoružanja na front

Oružane snage Rusije izvele su 26. januara masovni raketni napad visoko preciznim oružjem i bespilotnim letjelicama na ukrajinske energetske objekte, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Energetski sistemi koji su bili meta napada ruske vojske obezbjeđivali su funkcionisanje preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa i transportnog sistema Ukrajine.

Kako je precizirano, pogođeni su svi predviđeni objekti i ciljevi su ostvareni. Uslijed napada je poremećen prevoz oružja i municije na front, uključujući NATO naoružanje, a takođe je narušen je rad proizvodnih pogona preduzeća za remont vojne tehnike ukrajinskih trupa.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 70 ukrajinskih vojnika, a uništen je i artiljerijski sistem američke proizvodnje M-777.

Ruska vojska je u pravcu Donjecka za dan likvidirala preko 80 ukrajinskih vojnika, a uništena je i vojna tehnika američke proizvodnje.

U pravcu Hersona uništen je ukrajinski sistem „grad“, artiljerijski sistem američke proizvodnje M-777 kao i skladište municije.

U dijelu fronta Južno-Donjeck i u pravcu Zaporožja grupa snaga „Istok“ Oružanih snaga Rusije tokom ofanzive je zauzela nove odbrambene linije.

Ukrajina je za dan izgubila do 65 vojnika.

Ruski sistemi PVO za dan su oborili ukrajinski jurišni avion Su-25, 11 bespilotnih letelica i 14 projektila ispaljenih iz višecijevnih raketnih bacača „oljha“, „uragan“ i „hajmars“.

Putin: Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravljene lekcije iz istorije

 Zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija. Dokaz za to su zločini nad civilima, etnička čišćenja, kaznene akcije koje neonacisti organizuju u Ukrajini. Protiv tog zla se sada junački, rame uz rame bore naši vojnici - navodi se u telegramu koji je Putin adresirao organizatorima i učesnicima događaja posvećenih Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjici od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike koncentracionog logora Aušvic .

Putin je podsjetio da je tada, 1945. godine „varvarske planove nacista prekinuo prije svega sovjetski narod koji se izborio za slobodu i nezavisnost otadžbine i koji je spasao jevrejski i druge narode od totalnog uništenja i porobljavanja“.

Ruski lider je istakao da Rusija žali za milionima ljudi koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata – Jevrejima i predstavnicima drugih nacionalnosti koji su strijeljani, mučeni, umrli od gladi i bolesti.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svjetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 27.01.2023. 20:04
    Kava ironija snage Crvene armije oslobodile zloglasni logor Aušvic, a na godišnjicu niko nije pozvan od predstavnika Ruske federacije. Bezobrazluk i nepoštovanje ogromnog stradanja Ruskih vojnika bez presedana. Oni koji su dali najviše žrtava u borbi protiv nacista su zaobiđeni. Ima dragi Bog koji vidi sve.
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    23h 31m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    14h 1m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 28m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    13h 42m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    22h 24m
    0