Источни фронт, 339. дан: Руска артиљерија уништила хаубицу Д-30 у Херсонској области

28.01.2023. 12:33
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 339. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Тешке борбе се воде у предграђима Угљедара у којима се учврстила руска војска, а ситуацију додатно компликује индустријска зона гдје се тренутно налазе украјинска војска. Украјински лидер Владимир Зеленски апелује на Запад да се испоруке тенкова реализују што прије.

У ДНР ликвидирана група украјинских диверзаната

Руска артиљерија ликвидирала је ноћас диверзантско-извиђачку групу Оружаних снага Украјине у правцу Авдејевке у ДНР, јавља дописник Спутњика.

Руски обавештајци и артиљерија су уз помоћ савремене оптичко-електронске опреме за надзор ушли у траг групи противника која је покушавала да пређе линију фронта и продре на руску територију.

Диверзантска група Оружаних снага Украјине ликвидирана је дјеловањем топова „гиацинт“ калибра 152 милиметара и хаубица „гвоздика“ калибра 122 милиметара руске војске.

Крим: Нека дођу „леопарди“ – завршиће као нацистички „тигрови“ и „пантери“

Снабдијевање Кијева западним тенковима доводи сукоб у Украјини у нови круг пакла, али ће њемачки „леопарди“ завршити као нацистички „тигрови“ и „пантери“, поручио је шеф кримског парламента Владимир Константинов.

Према његовим ријечима, испоруке оружја Кијеву приморавају Русију да убрза темпо специјалне операције.

- У сваком случају нисмо планирали да сукоб траје заувијек, али постепено укључивање водећих земаља НАТО-а нас убрзава. Западно оружје у комбинацији са спремношћу Украјинаца да оду у смрт, постаје све већа пријетња по нас - нагласио је Константинов.

Према његовим речима, ниједан „леопард“ неће зауставити Русију, већ ће ти тенкови завршити као нацистички тенкови 1943. године у Курској битци, највећој тенковској битци у историји ратовања у којој је Црвена армија побиједила њемачке снаге.

Њемачка је раније ове седмице после више мјесеци премишљања обећала да ће Кијеву послати дуго тражене „леопарде“. Истог дана, из Вашингтона је поручено да ће украјинске снаге добити и америчке тенкове „абрамс“.

Москва је више пута упозоравала да опремање Украјине западним оружјем само продужава и ескалира сукоб.

Украјина жели да добије 24 ловца

Украјина жели да од западних земаља добије 24 ловца у оквиру прве фазе нове испоруке наоружања, изјавио је представник оружаних снага те земље Јуриј Игнат.

- Нови пакет требало би да се састоји од два батаљона са по 12 ловаца. То је нови пакет војне помоћи који Украјина намјерава да добије од својих међународних савезника - рекао је он.

Такође је рекао да украјинска војска највише жели америчке Ф-16, али и француске „рафале“ и шведске „грифине“.

Руска артиљерија уништила хаубицу Д-30 у Херсонској области

Руска војска уништила је артиљеријску посаду Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра, саопштио је Спутњику извор упознат са ситуацијом.

- Јуче је код села Ољговка артиљеријском паљбом уништен минобацач калибра 120 милиметара, а код села Кизомис уништена је хаубица Д-30 - рекао је саговорник Спутњика.

Том приликом су ликвидирана три украјинска војника док су петорица рањена.

Макрон: Наставићу да водим дијалог са Русијом

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да он намјерава да настави да води дијалог са Русијом.

Он је рекао да су све земље одговорне за новонастали свјетски поредак и да су дужне да спријече било какве ескалације.

У току су жестоке борбе за Угљедар

У току су жестоке борбе за Угљедар, а руске снаге су се учврстиле на истоку и југоистоку града и држе предграђа, изјавио је савјетник шефа Доњецке Народне Републике Јан Гагин.

Како је рекао, јуриш на град компликује велика индустријска зона коју украјинске снаге користе као упориште слично попут ситуације са рудницима соли у Соледару и у комплексу „Азовстаљ“ у Маријупољу.

Говорећи о украјинским снагама, Гагин је истакао да се у Угљедару углавном налазе припадници разних јединица и често међу њима недостаје комуникације што иде наруку руској војсци.

Подсјетимо, власти ДНР претходно су објаснили да би заузимање Угљедара руској војсци омогућило излазак на Красноармејски и Кураховски правац.

Ваздушна опасност у шест украјинских региона

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у шест украјинских региона – у Николајевској, Дњепропетровској, Кировоградској, Харковској, Полтавској и Сумској области, саопштиле су локалне власти.

Сирене су се, између осталог, огласиле и у деловима Доњецке Народне Републике и Запорошке области које су под контролом кијевских снага.

Хроника специјалне војне операције у посљедња 24 часа:

- Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Николајевки, Черниговска област, као и у Рожковичима и Бачевску у Сумској области.

- У региону Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Стрелечији, Гурјевској Казачкој, Ветерини и Старици.

- У Луганској Народној Републици, непријатељ је испалио ракете из ХИМАРС МЛРС на цивилне циљеве у Новоајдару.

- У правцу Бахмут (Артјомовск) руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Бахмуту, Дружби, Торецку и Константиновки.

Заузврат, украјинске формације су пуцале на Клешчејевку и Курдјумивку.

- У правцу Доњецка, руске оружане снаге су напале непријатељске положаје у Авдејевки, Мариинки, Невелском и Красногоровки.

- На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Новомихајловки, Вугледару и Золотој Ниви.

- У региону Запорожја, Оружане снаге Рсије су ноћу напале непријатељска складишта на територији предузећа Запорожстал, а радиле су и на положајима Оружаних снага Украјине у Гуљајпољу, Орехову и Новоданиловки.

- На јужном сектору фронта, Оружане снаге Русије су погодиле непријатељске концентрације у Золотој Балки, Гавриловки, Тамарину и околини Херсона.

- Украјинске снаге поново су покушале да нападну у сектору Лиман, напавши положаје Оружаних снага Русије уз подршку оклопних возила.

Међутим, под густим баражом руске артиљерије, офанзива Оружаних снага Украјине је заглибила, непријатељ се повукао на првобитне положаје.

- Борци ПМЦ „Вагнер“ настављају кретање ка Раздоловки и Николајевки сјевероисточно од Соледара. Снаге које напредују подржавају артиљери Оружаних снага Русије, који наносе масовне ударе по украјинским положајима у сектору.

- Руске јединице прошириле су зону контроле код Клешчејевке дуж канала Северски Доњец-Донбас.

Пробијајући украјинску одбрану, „вагнеровци“ се крећу ка селима Красное и Ступочки како би одјсекли групацију АПУ од аутопута до Константиновке.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    8h 46m
    0
  • Слани мафини
    18h 7m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 2m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    17h 56m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 25m
    3