Istočni front, 339. dan: Ruska artiljerija uništila haubicu D-30 u Hersonskoj oblasti

28.01.2023. 12:33
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ Telegram

U toku je 339. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Teške borbe se vode u predgrađima Ugljedara u kojima se učvrstila ruska vojska, a situaciju dodatno komplikuje industrijska zona gdje se trenutno nalaze ukrajinska vojska. Ukrajinski lider Vladimir Zelenski apeluje na Zapad da se isporuke tenkova realizuju što prije.

U DNR likvidirana grupa ukrajinskih diverzanata

Ruska artiljerija likvidirala je noćas diverzantsko-izviđačku grupu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke u DNR, javlja dopisnik Sputnjika.

Ruski obaveštajci i artiljerija su uz pomoć savremene optičko-elektronske opreme za nadzor ušli u trag grupi protivnika koja je pokušavala da pređe liniju fronta i prodre na rusku teritoriju.

Diverzantska grupa Oružanih snaga Ukrajine likvidirana je djelovanjem topova „giacint“ kalibra 152 milimetara i haubica „gvozdika“ kalibra 122 milimetara ruske vojske.

Krim: Neka dođu „leopardi“ – završiće kao nacistički „tigrovi“ i „panteri“

Snabdijevanje Kijeva zapadnim tenkovima dovodi sukob u Ukrajini u novi krug pakla, ali će njemački „leopardi“ završiti kao nacistički „tigrovi“ i „panteri“, poručio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

Prema njegovim riječima, isporuke oružja Kijevu primoravaju Rusiju da ubrza tempo specijalne operacije.

- U svakom slučaju nismo planirali da sukob traje zauvijek, ali postepeno uključivanje vodećih zemalja NATO-a nas ubrzava. Zapadno oružje u kombinaciji sa spremnošću Ukrajinaca da odu u smrt, postaje sve veća prijetnja po nas - naglasio je Konstantinov.

Prema njegovim rečima, nijedan „leopard“ neće zaustaviti Rusiju, već će ti tenkovi završiti kao nacistički tenkovi 1943. godine u Kurskoj bitci, najvećoj tenkovskoj bitci u istoriji ratovanja u kojoj je Crvena armija pobijedila njemačke snage.

Njemačka je ranije ove sedmice posle više mjeseci premišljanja obećala da će Kijevu poslati dugo tražene „leoparde“. Istog dana, iz Vašingtona je poručeno da će ukrajinske snage dobiti i američke tenkove „abrams“.

Moskva je više puta upozoravala da opremanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava i eskalira sukob.

Ukrajina želi da dobije 24 lovca

Ukrajina želi da od zapadnih zemalja dobije 24 lovca u okviru prve faze nove isporuke naoružanja, izjavio je predstavnik oružanih snaga te zemlje Jurij Ignat.

- Novi paket trebalo bi da se sastoji od dva bataljona sa po 12 lovaca. To je novi paket vojne pomoći koji Ukrajina namjerava da dobije od svojih međunarodnih saveznika - rekao je on.

Takođe je rekao da ukrajinska vojska najviše želi američke F-16, ali i francuske „rafale“ i švedske „grifine“.

Ruska artiljerija uništila haubicu D-30 u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska uništila je artiljerijsku posadu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

- Juče je kod sela Oljgovka artiljerijskom paljbom uništen minobacač kalibra 120 milimetara, a kod sela Kizomis uništena je haubica D-30 - rekao je sagovornik Sputnjika.

Tom prilikom su likvidirana tri ukrajinska vojnika dok su petorica ranjena.

Makron: Nastaviću da vodim dijalog sa Rusijom

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da on namjerava da nastavi da vodi dijalog sa Rusijom.

On je rekao da su sve zemlje odgovorne za novonastali svjetski poredak i da su dužne da spriječe bilo kakve eskalacije.

U toku su žestoke borbe za Ugljedar

U toku su žestoke borbe za Ugljedar, a ruske snage su se učvrstile na istoku i jugoistoku grada i drže predgrađa, izjavio je savjetnik šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Kako je rekao, juriš na grad komplikuje velika industrijska zona koju ukrajinske snage koriste kao uporište slično poput situacije sa rudnicima soli u Soledaru i u kompleksu „Azovstalj“ u Marijupolju.

Govoreći o ukrajinskim snagama, Gagin je istakao da se u Ugljedaru uglavnom nalaze pripadnici raznih jedinica i često među njima nedostaje komunikacije što ide naruku ruskoj vojsci.

Podsjetimo, vlasti DNR prethodno su objasnili da bi zauzimanje Ugljedara ruskoj vojsci omogućilo izlazak na Krasnoarmejski i Kurahovski pravac.

Vazdušna opasnost u šest ukrajinskih regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u šest ukrajinskih regiona – u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

Sirene su se, između ostalog, oglasile i u delovima Donjecke Narodne Republike i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom kijevskih snaga.

Hronika specijalne vojne operacije u posljednja 24 časa:

- Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevki, Černigovska oblast, kao i u Rožkovičima i Bačevsku u Sumskoj oblasti.

- U regionu Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Strelečiji, Gurjevskoj Kazačkoj, Veterini i Starici.

- U Luganskoj Narodnoj Republici, neprijatelj je ispalio rakete iz HIMARS MLRS na civilne ciljeve u Novoajdaru.

- U pravcu Bahmut (Artjomovsk) ruske raketne snage i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, Družbi, Torecku i Konstantinovki.

Zauzvrat, ukrajinske formacije su pucale na Kleščejevku i Kurdjumivku.

- U pravcu Donjecka, ruske oružane snage su napale neprijateljske položaje u Avdejevki, Mariinki, Nevelskom i Krasnogorovki.

- Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Novomihajlovki, Vugledaru i Zolotoj Nivi.

- U regionu Zaporožja, Oružane snage Rsije su noću napale neprijateljska skladišta na teritoriji preduzeća Zaporožstal, a radile su i na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Guljajpolju, Orehovu i Novodanilovki.

- Na južnom sektoru fronta, Oružane snage Rusije su pogodile neprijateljske koncentracije u Zolotoj Balki, Gavrilovki, Tamarinu i okolini Hersona.

- Ukrajinske snage ponovo su pokušale da napadnu u sektoru Liman, napavši položaje Oružanih snaga Rusije uz podršku oklopnih vozila.

Međutim, pod gustim baražom ruske artiljerije, ofanziva Oružanih snaga Ukrajine je zaglibila, neprijatelj se povukao na prvobitne položaje.

- Borci PMC „Vagner“ nastavljaju kretanje ka Razdolovki i Nikolajevki sjeveroistočno od Soledara. Snage koje napreduju podržavaju artiljeri Oružanih snaga Rusije, koji nanose masovne udare po ukrajinskim položajima u sektoru.

- Ruske jedinice proširile su zonu kontrole kod Kleščejevke duž kanala Severski Donjec-Donbas.

Probijajući ukrajinsku odbranu, „vagnerovci“ se kreću ka selima Krasnoe i Stupočki kako bi odjsekli grupaciju APU od autoputa do Konstantinovke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    18h 1m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    1h 35m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    15h 36m
    6
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    20h 44m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    2m
    0