Источни фронт, 340. дан: Руске снаге уништиле украјинско складиште муниције у Херсонској области

29.01.2023. 12:14
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 340. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге у суботу су „хајмарсима“ гађале регионалну болницу у Новајадару у ЛНР. У нападу је погинуло 14 особа, а рањено 24. Украјинске снаге такође су извршиле артиљеријски напад на болнички кампус фабрике „Соко“ у граду Нова Каховка. Група „Вагнер“ заузела село Благодатно у ДНР.

Руски артиљерци уништили су у селу Чернобајевка у Херсонској области украјинско складиште муниције, изјавио је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Према његовим ријечима, убијено је осам украјинских војника, четири су рањена, а три аутомобила су уништена.

Осим тога, код села Наднепрјанско у Херсону погођен је амерички противбатеријски радар ANTPQ 36, погинула су три украјинска војника, а два су рањена.

Спремни руски роботи за уништавање „леопарда“ и „абрамса“: Крећу ка Донбасу

Четири ударна роботизована оклопна возила „Маркер“ су спремни и припремају се за слање у Донбас, написао је на Телеграму бивши директор „Роскосмоса“ и руководилац научно-техничког центра „Царски вукови“ Дмитриј Рогозин

- Извршни директор компаније из Магнитогорска ‘Андроидна техника’ Евгеније Дудоров је саопштио да је почео утовар четири беспилотна робота ‘Маркер’, који ће затим бити послати у Донбас“ - истакао је Рогозин.

Он је раније за Спутњик изјавио да ће у фебруару у зону специјалне војне операције стићи четири робота „Маркер“ који ће бити у обавјештајној варијанти и ударној верзији. Роботи ће учествовати у борбама након тестирања на полигону. Он је навео да овај робот моћи да аутоматски уништава тенкове „абрамс“ и „леопард“ и друге машине помоћу електронског каталога у контролном систему са сликама непријатељске технике.

Робот „Маркер“ је произвела компанија „Андроидна техника“ заједно са Фондом перспективних истраживања. Роботски комплекс је тежак око три тоне и има најнапредније вештине аутономног кретања, а објекте препознаје помоћу технологија вјештачке интелигенције. Аутономија платформе је обезбјеђена модуларним мултиспектралним системом, у коме се подаци обрађују помоћу алгоритама неуронске мреже.

Песков о економском рату против Русије: Држимо у тајности податке

Људи који учествују у развоју економске политике Русије имају приступ свим подацима који су им потребни, за шири круг се ове информације не откривају због хибридног рата Запада против Русије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Против Русије се води хибридни рат, као и економски рат. Зато је у таквим условима и природно што држимо у тајности те податке. Сви који би требало да знају и сви који су укључени у процес израде економске политике имају приступ свим подацима, статистикама и тако даље - наводи изјаву Пескова „Фајненшнал тајмс“.

Како лист пише, наводно се у руским владиним круговима води дискусија о томе да ли је потребно да се више откривају информације о економској ситуацији у земљи.

Предсједник Аргентине: Латинска Америка и Аргентина неће слати оружје Украјини

Аргентина и земље Латинске Америке не планирају да шаљу оружје Украјини, изјавио је предсједник Аргентине Алберто Фернандез.

- Аргентина и Латинска Америка не планирају и не разматрају могућност да Украјини шаљу оружје, нити било којој другој зони која је у сукобу - изјавио је Фернандез на заједничкој конференцији за медије са њемачким канцеларом Олафом Шолцом у Аргентини.

Ове недјеље је бразилски лист „Фоља“, позивајући се на изворе у војсци и влади објавио, да је предсједник Бразила Луис да Силва одбио молбу њемачке владе да испоручи тенкове „леопард“, како би сачували неутралност.

Њемачка влада је 25. јануара саопштила да је донијела одлуку да Украјини преда њемачке тенкове „леопард 2“. Томе је претходио јако појачан притисак представника владиних партија на кабинет Олафа Шолца да што прије донесе позитивну одлуку о овом питању.

Такође у сриједу је Бијела кућа потврдила своју намјеру да пошаље 31 тенк М1 „абрамс“ у Украјину. Према ријечима америчких власти, за испоруку ових возила биће потребно неколико мјесеци. Осим тога, Вашингтон намјерава да пошаље осам оклопних возила за евакуацију М88. У Бијелој кући су навели да се САД надају да ће испорука оружја Украјини не само помоћи Кијеву у одбрани, већ ће му омогућити и да поврати изгубљене територије, укључујући Крим.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у претходној ноћи:

- Оружане снаге Русије су радиле на циљевима у Николајевки у Черниговској области, као и у Середини-Буди, Бачевску, Волковки, Волфину и Јунаковки у Сумској области.

- У области Харкова, руске трупе су напале објекте Оружаних снага Украјине у Красноје, Казачја Лопан, Варваровка, Нескучни, Глубокое и Стрелечја.

- На правцу Старобелск, Оружане снаге Русије су радиле на непријатељским положајима у Купјанску, Кисловки, Новоселовском, Двуречној и Макејевки.

- У правцу Бахмута (Артемовски), руски артиљери су гађали циљеве у Белој Гори, Верхнекаменском, Њујорку и Бахмуту.

Непријатељ је гранатирао Мајорск, Курдјумовку и Клешчејевку.

- На правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су радиле на акумулацији непријатељске људства у Авдејевки, Невелском, Краснохоривки и на западним периферијама Спорног.

Украјинске формације су ноћу из ХИМАРС МЛРС гађале жељезничку станицу у Иловајску. Према прелиминарним подацима, услијед штрајкова је погођена електроенергетска мрежа.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    8h 45m
    0
  • Слани мафини
    18h 6m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 1m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    17h 55m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 24m
    3