Источни фронт, 349. дан: Шојгу: Успјешне операције у подручју Угљедара и Артјомовска

07.02.2023. 15:11
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 349. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе за Артјомовск, док се линија фронта у Запорошкој области стабилизовала. Украјинске снаге су гађале трафостаницу у Новој Каховци, због чега је град остао без струје и воде.

Брифинг руске војске: Украјинске снаге трпе губитке у више праваца

Оружане снаге Украјине су у току протеклог дана у правцу Купјанска и Красног Лимана изгубиле више од 150 погинулих и рањених војника, саопштило је Министарство одбране Русије.

Групација снага „Запад“ руске војске дјеловала је у правцу Купјанска гдје је ликвидирано преко 50 украјинских војника, а уништена су и два оклопна возила, четири војна возила и хаубица Д-30. У правцу Красног Лимана нападе су изводиле јединице трупа „Центар“. Ликвидирано је преко 100 украјинских војника, три оклопна возила и два војна возила.

У правцу Доњецка дјелује група снага „Југ“ која је током офанзиве за дан ликвидирала преко 90 украјинских војника као и шест јединица војне технике и складиште артиљеријске муниције.

Група снага „Исток“, која дјелује у правцу Јужно-Доњецк и Запорожје, у протеклом дану је ликвидирала преко 80 украјинских војника, као и један тенк, два оклопна возила, двије хаубице Д-20, двије хаубице Д-30, хаубицу „гвоздика“ и четири складишта муниције.

У правцу Херсона руска војска је за дан ликвидирала преко 20 украјинских војника, самоходну хаубицу „акација“, као и складиште муниције украјинских снага.

Руски системи ПВО за дан су оборили девет украјинских беспилотних летелица, као и седам пројектила испаљених из система „хајмарс“ и „ураган“.

Руска авијација, ракетне снаге и артиљерија за дан су нанијеле пораз људству и техници Оружаних снага Украјине у 139 рејона.

Кијев припрема другу линију одбране у ЛНР уочи повлачења

Оружане снаге Украјине припремају другу линију одбране у ЛНР уочи могућег повлачења, саопштио је командант специјалне јединице „Ахмат“ и замјеник команданта другог армијског корпуса Народне милиције ЛНР Апти Алаудинов за телевизију „Русија 1“.

- Мислим да је недвосмислено питање да ће украјинска војска морати да се повуче. Припремају положаје, другу линију одбране, припремају ешалон. Међутим, мислим да и они сами схватају да ће морати да се повуку. Противник активно ради на подизању другог ешалона линије одбране - рекао је Алаудинов.

Како је додао, Кијев покушава да задржи положаје те стога пребацује резерве и из правца Харкова и Херсона, али трпи велике губитке.

- Ситуација се развија веома повољно у зони наше одговорности. И ми напредујемо, као и наши сусједи са лијеве стране, ДНР. Јуче је заузето веома озбиљно упориште - рекао је Алаудинов.

Њујорк тајмс: Украјинска војска трпи велике губитке, војници се жале на мањак оружја и муниције

Амерички лист Њујорк тајмс преноси да је украјинска војска претрпила тешке губитке у Донбасу, као и да се војници жале на недостатак оружја и муниције.

Лист наводи да је у једној од болница близу фронта, на територији која је под контролом Кијева, мртвачница била препуна тијела украјинских војника, док су у другој болници носила са рањеницима стајала чак и у ходницима, као и да су готово цијелог дана пристизала возила хитне помоћи.

- Украјински војници, измучени послије готово 12 мјесеци жестоких борби говоре да имају тенкове и артиљерију, али да ни једног, ни другог немају довољно, а да муниције имају много мање него противник - наводи лист.

Шојгу: Руске снаге ослободиле Соледар, успјешне операције у подручју Угљедара и Артјомовска

Оружане снаге Русије су у правцу Доњецка и Запорожја ослободиле Соледар, Клешчејевку, Подгорно, Краснопоље, Благодатно, Лопково и Николајевку, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

- Тренутно се успјешно развијају војне операције у подручју Угљедара и Артјомовска - додао је он.

Рођаци неких украјинских затвореника траже да се оставе њихови блиски у Русији како их „не би поново тјерали у рат“, саопштио је први замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Пољански је на седници СБ УН говорио о одговорном приступу Русије питањима држања ратних заробљеника, што се, по његовом мишљењу, не може рећи за Украјину, о чему руска страна систематски добија доказе од заробљених украјинских војника, као и њихових рођака. Дипломата је напоменуо да се „људи користе као топовско месо у борби до последњег Украјинца“.

- Долази до тога да се од мајки и супруга украјинских војника у апелу комесару за људска права у Русији тражи да оставе њихове блиске на територији наше земље како их више не би терали да се боре - нагласио је Пољански.

Руска војска је постигла одређене успјехе у подручју Северска, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин.

Према његовим ријечима, за напредовање према Красном Лиману потребно је да се ослободи Северск.

Он је истакао да долазе и добри сигнали из Маринке. У овом дијелу фронта, као и у Угљедару, Кијев шаље додатне резерве.

Швајцарска је близу напуштања неутралности по питању испорука оружја Украјини због притиска европских партнера, пише Ројтерс.

- Земља се налази под притиском споља, након што је одбила захтјев Њемачке и Данске да дозволи извоз швајцарских оклопних возила и муниције у Украјину - наводи се у тексту.

У чланку се наводи да се локални законодавци не слажу по овом питању.

- Желимо да будемо неутрални, али ми смо дио западног свијета. Не би требало да имамо вето за ометање других који желе да помогну Украјини. Ако то урадимо, подржаћемо Русију, што није неутрална позиција - рекао је Тјери Буркарт, лидера Слободне демократске партије десног центра, која је предложила влади да дозволи испоруке оружја "у земље са сличним демократским вриједностима".

Ситуација на граници Бјелорусије и Украјине - опасна

- С војне тачке гледишта, наравно, најопаснија ситуација за нас је у јужном правцу. Зашто? Зато што је земља у рату и ту се налази значајан број јединица Оружаних снага Украјине, територијалне одбране. Ту видимо прилично озбиљне провокативне акције - рекао је Дмитриј Љубкин, шеф оперативно-аналитичког одјељења Државног граничног комитета Белорусије телевизији СТВ.

-Уочавамо тренд да се граници приближавају људи без идентификационих ознака, који се не могу идентификовати као граничари. Управо они спроводе непријатељске акције: дижу оружје у правцу наших граничара, провоцирају - објаснио је он.

Љубкин је најавио формирање мобилних граничних резервних група.

Линија фронта се стабилизовала у Запорошкој области, рекао је Спутњику Владимир Рогов, члан главног савјета регионалне администрације.

- Наша војска се учврстила и држи нове положаје. Сада се ови положаји опремају, да их не изгубимо - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 34m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 40m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 7m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 49m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 59m
    0