Источни фронт, 458: Руске снаге спријечиле украјинску диверзантску групу да пробије линију фронта у правци Александро-Калиновска

27.05.2023. 12:10
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 458. дан.

Украјинске снаге гађале су Маријупољ ракетама "сторм шедоу". Кијев тражи ново наоружање од Запада. Руска војска успјешно спријечава украјинске диверзантске групе да пробију линију фронта.

Административна зграда нафтовода у близини села Литвиново у Псковској области, према прелиминарним информацијама, оштећена је услијед напада две беспилотне летјелице, повређених нема, изјавио је губернатор региона Михаил Ведерњиков.

Он је истакао да се околности инцидента утврђују и да ће коначни закључци бити донијети на основу резултата рада оперативне групе.

Село Литвиново налази се недалеко од бјелоруске границе.

Њемачки „Зидојче сајтунг“ обајвио је да је Москва смањила границу броја запослених у мисији Њемачке и културном центру у Русији на 350 и да ће неколико стотина Нијемаца морати да напусти земљу.

Подсјетимо, Берлин је крајем априла донио одлуку о протеривању 20 руских дипломата, а руска страна је потом саопштила о реципрочном протјеривању њемачких дипломата као и ограничавању максималног броја запослених у дипломатском представништву Њемачке.

Борци руске групе "Југ" заробили су у Донбасу двије непријатељске групе, изјавио је за Спутњик борац који је учествовао у овој операцији.

- Заробљене су две групе: једна броји више од десет људи, а у другој су сви борци 81. бригаде Оружаних снага Украјине - рекао је саговорник агенције.

Он је прецизирао да су украјински војници заробљени код Белогоровке.

Западне земље уцјенама тјерају Владимира Зеленског на језиве злочине против Русије, рекао је лидер запорошког покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

- У току је обликовање ситуације и уцјењивање Зеленског да чини злочине. Зеленски је као пацов сатјеран у угао. Запад му је дао избор: или он или страшно злочини против Русије, или ће њега да збаце или ће довести на власт неког другог - рекао је Рогов.

У том контексту Зеленски би могао да изврши и провокацију на подручју Запорошке нуклеарке како би очувао власт.

Шеф СБУ Василиј Маљук рекао је, коментаришући терористички напад на Кримски мост у јесен 2022. године, да је то била логистичка траса која је морала да буде прекинута. Тако је признао умешаност Кијева у напад.

- У складу са нормама нашег законодавства, као и међународног, као и обичајима ратовања, и имајући у виду да је то био логистички пут који смо морали да прекинемо непријатељу - одговарајуће мере су предузете - рекао је Маљук у интервјуу украјинском новинару на питање да ли је Кијев умијешан у напад на мост.

Током ноћи проглашена је ваздушна опасност у Николајевској, Одеској, Дњепропетровској, Кировоградској, Черкаској и Виничкој области Украјине, као и на дијеловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.

Руске снаге спријечили су украјинску диверзантску групу да пробије линију фронта у правци Александро-Калиновска, саопштио је начелник прес-центра групе "Југ" Вадим Астафјев.

Кијев је званично затражио од Берлина крстареће ракете великог домета "таурус" које могу да стигну и до Москве, пише "Фтанкфуртер алгемајне цајтунг" позивајући се на изворе.

- Предсједник Владимир Зеленски је већ о томе говорио канцелару Олафу Шолцу током посјете Берлину почетком маја. Представници премијера не желе то да коментаришу, али у Министарству одбране су потврдили да је Украјина тражила 'таурус' - наводи се у чланку.

Лист наводи да се авиони Ф-16 могу наоружати тим ракетама. Ипак, узимајући у обзир карактеристике и домет ракета, Берлин је пред озбиљном дилемом, наводи "ФАЗ".

- Нису сви увјерени да ће Украјина разумно користити такво оружје. Њемачка крстарећа ракета има домет 500 километара. Од украјинске границе може да стигне до Москве. Због тога неки страхују да би Кијев ако процијени да је потребно могао да изазове неконтролисану ескалацију - истиче се у чланку.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    23h 4m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 57m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    12h 21m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    7h 50m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    10h 42m
    0