Istočni front, 458: Ruske snage spriječile ukrajinsku diverzantsku grupu da probije liniju fronta u pravci Aleksandro-Kalinovska

27.05.2023. 12:10
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 458. dan.

Ukrajinske snage gađale su Marijupolj raketama "storm šedou". Kijev traži novo naoružanje od Zapada. Ruska vojska uspješno spriječava ukrajinske diverzantske grupe da probiju liniju fronta.

Administrativna zgrada naftovoda u blizini sela Litvinovo u Pskovskoj oblasti, prema preliminarnim informacijama, oštećena je uslijed napada dve bespilotne letjelice, povređenih nema, izjavio je gubernator regiona Mihail Vedernjikov.

On je istakao da se okolnosti incidenta utvrđuju i da će konačni zaključci biti donijeti na osnovu rezultata rada operativne grupe.

Selo Litvinovo nalazi se nedaleko od bjeloruske granice.

Njemački „Zidojče sajtung“ obajvio je da je Moskva smanjila granicu broja zaposlenih u misiji Njemačke i kulturnom centru u Rusiji na 350 i da će nekoliko stotina Nijemaca morati da napusti zemlju.

Podsjetimo, Berlin je krajem aprila donio odluku o proterivanju 20 ruskih diplomata, a ruska strana je potom saopštila o recipročnom protjerivanju njemačkih diplomata kao i ograničavanju maksimalnog broja zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Njemačke.

Borci ruske grupe "Jug" zarobili su u Donbasu dvije neprijateljske grupe, izjavio je za Sputnjik borac koji je učestvovao u ovoj operaciji.

- Zarobljene su dve grupe: jedna broji više od deset ljudi, a u drugoj su svi borci 81. brigade Oružanih snaga Ukrajine - rekao je sagovornik agencije.

On je precizirao da su ukrajinski vojnici zarobljeni kod Belogorovke.

Zapadne zemlje ucjenama tjeraju Vladimira Zelenskog na jezive zločine protiv Rusije, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- U toku je oblikovanje situacije i ucjenjivanje Zelenskog da čini zločine. Zelenski je kao pacov satjeran u ugao. Zapad mu je dao izbor: ili on ili strašno zločini protiv Rusije, ili će njega da zbace ili će dovesti na vlast nekog drugog - rekao je Rogov.

U tom kontekstu Zelenski bi mogao da izvrši i provokaciju na području Zaporoške nuklearke kako bi očuvao vlast.

Šef SBU Vasilij Maljuk rekao je, komentarišući teroristički napad na Krimski most u jesen 2022. godine, da je to bila logistička trasa koja je morala da bude prekinuta. Tako je priznao umešanost Kijeva u napad.

- U skladu sa normama našeg zakonodavstva, kao i međunarodnog, kao i običajima ratovanja, i imajući u vidu da je to bio logistički put koji smo morali da prekinemo neprijatelju - odgovarajuće mere su preduzete - rekao je Maljuk u intervjuu ukrajinskom novinaru na pitanje da li je Kijev umiješan u napad na most.

Tokom noći proglašena je vazdušna opasnost u Nikolajevskoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Viničkoj oblasti Ukrajine, kao i na dijelovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ruske snage spriječili su ukrajinsku diverzantsku grupu da probije liniju fronta u pravci Aleksandro-Kalinovska, saopštio je načelnik pres-centra grupe "Jug" Vadim Astafjev.

Kijev je zvanično zatražio od Berlina krstareće rakete velikog dometa "taurus" koje mogu da stignu i do Moskve, piše "Ftankfurter algemajne cajtung" pozivajući se na izvore.

- Predsjednik Vladimir Zelenski je već o tome govorio kancelaru Olafu Šolcu tokom posjete Berlinu početkom maja. Predstavnici premijera ne žele to da komentarišu, ali u Ministarstvu odbrane su potvrdili da je Ukrajina tražila 'taurus' - navodi se u članku.

List navodi da se avioni F-16 mogu naoružati tim raketama. Ipak, uzimajući u obzir karakteristike i domet raketa, Berlin je pred ozbiljnom dilemom, navodi "FAZ".

- Nisu svi uvjereni da će Ukrajina razumno koristiti takvo oružje. Njemačka krstareća raketa ima domet 500 kilometara. Od ukrajinske granice može da stigne do Moskve. Zbog toga neki strahuju da bi Kijev ako procijeni da je potrebno mogao da izazove nekontrolisanu eskalaciju - ističe se u članku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Džudisti osvjetlali obraz na Igrama BRIKS-a: Medalje za Srpsku poseban osjećaj Džudisti osvjetlali obraz na Igrama BRIKS-a: Medalje za Srpsku poseban osjećaj
Najčitanije
 • Muškarac ostavio kofere sa ljudskim ostacima na mostu
  21h 16m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  8h 16m
  1
 • Srbija: Izmjereno nevjerovatnih 50 stepeni
  23h 10m
  0
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  3h 34m
  0
 • Oglasio se glavni tužilac poslije saslušanja osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
  21h 59m
  0