Источни фронт, 459. дан: Украјинске снаге претрпјеле велике губитке у правцу Јужног Доњецка

28.05.2023. 15:05
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 459. руске специјалне војне операције у Украјини.

Украјинске снаге претрпјеле велике губитке у правцу Јужног Доњецка. Украјинска војска поново гранатирала Бјелгородску област Русије, један цивил погинуо.

Снаге руске групације „Исток“ су баражном муницијом „ланцет“ у јужнодоњецком правцу уништиле пољску самоходну хаубицу „краб“, саопштио је представник грушације „Исток“ Александар Гордејев.

Он је додао да су средствима противваздухопловне одбране оборене беспилотне летјелице „валкирија“ и „фурија“, као и да је у запорошком правцу артиљеријском ватром поражено украјинско упориште у области Новоиванковке и уништена минобацачка јединица у области Гуљапоља, пренио је Спутњик.

Руска авијација и артиљерија су извеле нападе на положаје двају бригада Оружаних снага Украјине, које су покушале да врате изгубљене позиције у области Невске и Серебрјанске шуме, рекао је представник војне групације „Центар“ Александар Савчук.

Он је додао да је противник претрпео знатне губитке у људству.

Експлозије у Кијеву током ноћи

Током ноћи у Кијеву је одјекнула серија моћних експлозија, пренијели су украјински медији.

Кијевска администрација је касније саопштила на друштвеним мрежама да је избио пожар на територији предузећа у Голосејевском рејону. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је изјавио да је погођено складиште, а да је у једној оближњој двоспратници избио пожар.
Експлозије су се чуле и у Житомирској, Сумској и Черкаској области Украјине. Недуго прије тога у цијелој земљи је била проглашена ваздушна опасност.

Путин: За Русију је наступило вријеме самоопредјељења 

За Русију је наступило вријеме самоопредјељења, борбе за право да буде оно што јесте, земљи нису потребни стандарди који су грубо наметнути споља, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

- Ми се са великим поштовањем односимо према насљеђу свјетске културе. У нашој земљи једноставно је немогуће замислити покушаје да се нешто ‘укине’. Међутим, гледајући шта се дешава у свијету, све јасније схватамо да нам нису потребне смјернице или стандарди грубо наметнути споља који сузбијају сваку оригиналност развоја. За нас је, заправо, сада вријеме самоопредјељења, борбе за право да будемо своји - поручио је Путин у видео-обраћању поводом отварања Академије креативних индустрија у уметничком кластеру „Таврида“ на Криму, преноси Спутњик.

Скандалозна изјава америчког сенатора: Смрт Руса – најбоље потрошен амерички новац

Амерички сенатор Линдзи Грејем изјавио је током састанка с предсједником Украјине Владимиром Зеленским да Америка никада није трошила новац тако успјешно као сада, јер Руси „умиру“.

Ову скандалозну реченицу је изговорио уз осмијех задовољства, чиме је овакав вид комуникације још индикативнији, а након те реченице, Зеленски каже, хвала.

Предсједник Украјине и сенатор-републиканац из Јужне Каролине разговарали су у петак, а током састанка Зеленски је захвалио Грему за допринос јачању одбрамбене способности украјинске армије.

- Руси умиру… Ми никада нисмо трошили новац тако успјешно - изјавио је Грејем током састанка, чије је видео-сегменте објавила прес-служба Зеленског.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 0m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 48m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 9m
    0