Istočni front, 459. dan: Ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke u pravcu Južnog Donjecka

28.05.2023. 15:05
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 459. ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke u pravcu Južnog Donjecka. Ukrajinska vojska ponovo granatirala Bjelgorodsku oblast Rusije, jedan civil poginuo.

Snage ruske grupacije „Istok“ su baražnom municijom „lancet“ u južnodonjeckom pravcu uništile poljsku samohodnu haubicu „krab“, saopštio je predstavnik grušacije „Istok“ Aleksandar Gordejev.

On je dodao da su sredstvima protivvazduhoplovne odbrane oborene bespilotne letjelice „valkirija“ i „furija“, kao i da je u zaporoškom pravcu artiljerijskom vatrom poraženo ukrajinsko uporište u oblasti Novoivankovke i uništena minobacačka jedinica u oblasti Guljapolja, prenio je Sputnjik.

Ruska avijacija i artiljerija su izvele napade na položaje dvaju brigada Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušale da vrate izgubljene pozicije u oblasti Nevske i Serebrjanske šume, rekao je predstavnik vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

On je dodao da je protivnik pretrpeo znatne gubitke u ljudstvu.

Eksplozije u Kijevu tokom noći

Tokom noći u Kijevu je odjeknula serija moćnih eksplozija, prenijeli su ukrajinski mediji.

Kijevska administracija je kasnije saopštila na društvenim mrežama da je izbio požar na teritoriji preduzeća u Golosejevskom rejonu. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je izjavio da je pogođeno skladište, a da je u jednoj obližnjoj dvospratnici izbio požar.
Eksplozije su se čule i u Žitomirskoj, Sumskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine. Nedugo prije toga u cijeloj zemlji je bila proglašena vazdušna opasnost.

Putin: Za Rusiju je nastupilo vrijeme samoopredjeljenja 

Za Rusiju je nastupilo vrijeme samoopredjeljenja, borbe za pravo da bude ono što jeste, zemlji nisu potrebni standardi koji su grubo nametnuti spolja, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- Mi se sa velikim poštovanjem odnosimo prema nasljeđu svjetske kulture. U našoj zemlji jednostavno je nemoguće zamisliti pokušaje da se nešto ‘ukine’. Međutim, gledajući šta se dešava u svijetu, sve jasnije shvatamo da nam nisu potrebne smjernice ili standardi grubo nametnuti spolja koji suzbijaju svaku originalnost razvoja. Za nas je, zapravo, sada vrijeme samoopredjeljenja, borbe za pravo da budemo svoji - poručio je Putin u video-obraćanju povodom otvaranja Akademije kreativnih industrija u umetničkom klasteru „Tavrida“ na Krimu, prenosi Sputnjik.

Skandalozna izjava američkog senatora: Smrt Rusa – najbolje potrošen američki novac

Američki senator Lindzi Grejem izjavio je tokom sastanka s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da Amerika nikada nije trošila novac tako uspješno kao sada, jer Rusi „umiru“.

Ovu skandaloznu rečenicu je izgovorio uz osmijeh zadovoljstva, čime je ovakav vid komunikacije još indikativniji, a nakon te rečenice, Zelenski kaže, hvala.

Predsjednik Ukrajine i senator-republikanac iz Južne Karoline razgovarali su u petak, a tokom sastanka Zelenski je zahvalio Gremu za doprinos jačanju odbrambene sposobnosti ukrajinske armije.

- Rusi umiru… Mi nikada nismo trošili novac tako uspješno - izjavio je Grejem tokom sastanka, čije je video-segmente objavila pres-služba Zelenskog.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    14h 53m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 20m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    14h 34m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    23h 16m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    19h 45m
    0