Источни фронт, 491. дан: Ликвидирана украјинска хаубице „акација“, Д-30 и вишецијевни ракетни бацач „град“

29.06.2023. 13:12
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 491. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Изасланик папе разговарао је у Москви са помоћником руског предсједника. Најмање два страна плаћеника повријеђена су у удару руске војске на Краматорск, наводи америчка телевизија Си-Ен-Ен.

Ликвидирана два украјинска генерала

Оружане снаге Русије су приликом напада високо прецизним оружјем на Краматорск у ДНР 27. јуна ликвидирале два украјинска генерала, до 50 официра Оружаних снага Украјине и до 20 страних плаћеника и саветника док су били на штабном састанку, саопштило је Министарство одбране Русије.

Одбијена четири напада

Током протеклог дана Оружане снаге Украјине наставиле су са покушајима офанзиве у доњецком краснолиманском и јужнодоњецком правцу. Дјеловањем „Јужне“ групе снага у доњецком правцу одбијена су четири напада противника.

Противник је за дан изгубио до 530 рањених и погинулих војника, један тенк, два борбена возила пјешадије. У краснолиманском правцу за дан је ликвидирано до 65 украјинских војника, а спријечено је дјеловање једне диверзантске групе.

У купјанском правцу ликвидирано је преко 25 украјинских војника, хаубице „акација“, Д-30 и вишецијевни ракетни бацач „град“.

У јужнодоњецком правцу одбијен је напад украјинских јединица у подручју Старомајорског у ДНР. У херсонском правцу ликвидирано је до 40 украјинских војника и складиште муниције украјинске војске.

У запорошком правцу уништено је људство и техника противника у подручју Луговског у Запорошкој области. У подручју мјеста Вијомка у ДНР уништено је складиште муниције 10. брдске јуришне бригаде украјинске војске.

Губици Оружаних снага Украјине у јужнодоњецком и запорошком правцу у протеклом дану износе до 135 украјинских војника.

Друга фаза украјинске контраофанзиве могла би да буде интензивнија

Друга фаза украјинске контраофанзиве могла би да буде интензивнија, рекао је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин. Како је рекао, прва фаза контраофанзиве била је неуспјешна за украјинску војску – изгубљено је много стране технике. Ипак, не треба потцјењивати противника.

- Отворени украјински извори наводе да је уништено 30 одсто технике, не више. Узимајући у обзир то да украјински медији лажу, та цифра може бити умањена. Међутим, и са таквим бројкама ми разумијемо да је још много НАТО технике која је испоручена Украјини - рекао је Пушилин.

Како је додао, друга фаза украјинске контраофанзиве могла би да буде интензивнија и већег обима, с обзиром на количину технике и резерве којима Кијев и даље располаже.

- Наше јединице се сада спремају за то. Не треба страховати од неких озбиљних продора или заузимања наших територија, али неће бити лако - рекао је Пушилин, истакавши да се највеће борбе воде у јужнодоњецком правцу.

Без конкретних договора

Нема конкретних договора после састанка између помоћника руског предсједника Јурија Ушакова и изасланика папе Фрање за украјинско питање, кардинала Матеа Зупија, али се дијалог може наставити ако буде било потребно, рекао је новинарима секретар за штампу руског лидера Дмитриј Песков.

- Радило се о размјени мишљења, информација о хуманитарним питањима у контексту украјинских послова. Нема конкретних одлука или договора. Ако буде било потребно, дијалог ће се наставити - рекао је портпарол Кремља.

Украјинске трупе нису успјеле да се утврде у близини Антоновског моста

Украјинске трупе нису успјеле да се утврде у близини Антоновског моста, артиљерија је у протекла два дана потопила шест чамаца са 30 украјинских војника који су покушавали да се искрцају код стубова моста на лијевој обали Дњепра, рекао је вд губернатора Херсонске области Владимир Салдо.

- Непријатељ се тамо није утврдио нити има офанзивни потенцијал. Током протекла два дана артиљерци групе Дњепар потопили су шест чамаца, на којима се налазило више од 30 украјинских војника који је требао да се искрца код стубова моста на лијевој обали - рекао је он.

Према његовим ријечима, руска војска је синоћ „уништила натоварени чамац на коме су милитанти покушали да се евакуишу испод моста на десну обалу“.

Такође, примјетио је Салдо, „на десној обали уништен је један непријатељски одред који се припремао за прелаз, три артиљеријска положаја са којих је гађана лијева обала, а у ваздуху – двије беспилотне летјелице „Фјури“ које су наводиле ватру“.

Кривични поступци против 160 странаца

Руски истражитељи отворили су кривичне поступке против 160 странаца из 33 земље који се боре на страни Украјине, наводи се у телеграм каналу руског Истражног комитета.

- Случај најамништва се истражује. У сарадњи са Министарством одбране Русије и другим службама прикупљени су докази о учешћу плаћеника из Грузије, САД, Летоније, Шведске и других држава. Кривично гоњење 160 странаца из 33 земље је у току - наводи се у саопштењу.

Крајем маја Истражни комитет је извијестио да се против Руске Федерације на страни Украјине бори више од 2.000 странаца из 71 земље.

Ракетни напад на осам украјинских положаја

Авијација руске групе „Центар“ извела је ракетни напад на осам положаја Оружаних снага Украјине, извијестио је портпарол групе Александар Савчук.

- Су-25 групе „Центар” извели су ракетне ударе на осам области концентрације људства и ватрене моћи украјинских трупа. Поред тога, посаде авиона Су-34 бомбардовале су двије привремене базе, упориште и комуникациони центар непријатеља - рекао је Савчук.

Према његовим ријечима, посада противваздушног ракетног система Тор-М1 оборила је беспилотну летјелицу „Фурија“ у Краснолиманском правцу.

Поред тога, портпарол центра је рекао да су током контрабатеријске борбе уништени непријатељски положаји артиљерије и минобацача.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 53m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 48m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 53m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 42m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 51m
    3