Istočni front, 491. dan: Likvidirana ukrajinska haubice „akacija“, D-30 i višecijevni raketni bacač „grad“

29.06.2023. 13:12
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 491. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Izaslanik pape razgovarao je u Moskvi sa pomoćnikom ruskog predsjednika. Najmanje dva strana plaćenika povrijeđena su u udaru ruske vojske na Kramatorsk, navodi američka televizija Si-En-En.

Likvidirana dva ukrajinska generala

Oružane snage Rusije su prilikom napada visoko preciznim oružjem na Kramatorsk u DNR 27. juna likvidirale dva ukrajinska generala, do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine i do 20 stranih plaćenika i savetnika dok su bili na štabnom sastanku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Odbijena četiri napada

Tokom proteklog dana Oružane snage Ukrajine nastavile su sa pokušajima ofanzive u donjeckom krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu. Djelovanjem „Južne“ grupe snaga u donjeckom pravcu odbijena su četiri napada protivnika.

Protivnik je za dan izgubio do 530 ranjenih i poginulih vojnika, jedan tenk, dva borbena vozila pješadije. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 65 ukrajinskih vojnika, a spriječeno je djelovanje jedne diverzantske grupe.

U kupjanskom pravcu likvidirano je preko 25 ukrajinskih vojnika, haubice „akacija“, D-30 i višecijevni raketni bacač „grad“.

U južnodonjeckom pravcu odbijen je napad ukrajinskih jedinica u području Staromajorskog u DNR. U hersonskom pravcu likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika i skladište municije ukrajinske vojske.

U zaporoškom pravcu uništeno je ljudstvo i tehnika protivnika u području Lugovskog u Zaporoškoj oblasti. U području mjesta Vijomka u DNR uništeno je skladište municije 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu u proteklom danu iznose do 135 ukrajinskih vojnika.

Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija

Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija, rekao je v.d. šefa DNR Denis Pušilin. Kako je rekao, prva faza kontraofanzive bila je neuspješna za ukrajinsku vojsku – izgubljeno je mnogo strane tehnike. Ipak, ne treba potcjenjivati protivnika.

- Otvoreni ukrajinski izvori navode da je uništeno 30 odsto tehnike, ne više. Uzimajući u obzir to da ukrajinski mediji lažu, ta cifra može biti umanjena. Međutim, i sa takvim brojkama mi razumijemo da je još mnogo NATO tehnike koja je isporučena Ukrajini - rekao je Pušilin.

Kako je dodao, druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija i većeg obima, s obzirom na količinu tehnike i rezerve kojima Kijev i dalje raspolaže.

- Naše jedinice se sada spremaju za to. Ne treba strahovati od nekih ozbiljnih prodora ili zauzimanja naših teritorija, ali neće biti lako - rekao je Pušilin, istakavši da se najveće borbe vode u južnodonjeckom pravcu.

Bez konkretnih dogovora

Nema konkretnih dogovora posle sastanka između pomoćnika ruskog predsjednika Jurija Ušakova i izaslanika pape Franje za ukrajinsko pitanje, kardinala Matea Zupija, ali se dijalog može nastaviti ako bude bilo potrebno, rekao je novinarima sekretar za štampu ruskog lidera Dmitrij Peskov.

- Radilo se o razmjeni mišljenja, informacija o humanitarnim pitanjima u kontekstu ukrajinskih poslova. Nema konkretnih odluka ili dogovora. Ako bude bilo potrebno, dijalog će se nastaviti - rekao je portparol Kremlja.

Ukrajinske trupe nisu uspjele da se utvrde u blizini Antonovskog mosta

Ukrajinske trupe nisu uspjele da se utvrde u blizini Antonovskog mosta, artiljerija je u protekla dva dana potopila šest čamaca sa 30 ukrajinskih vojnika koji su pokušavali da se iskrcaju kod stubova mosta na lijevoj obali Dnjepra, rekao je vd gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- Neprijatelj se tamo nije utvrdio niti ima ofanzivni potencijal. Tokom protekla dva dana artiljerci grupe Dnjepar potopili su šest čamaca, na kojima se nalazilo više od 30 ukrajinskih vojnika koji je trebao da se iskrca kod stubova mosta na lijevoj obali - rekao je on.

Prema njegovim riječima, ruska vojska je sinoć „uništila natovareni čamac na kome su militanti pokušali da se evakuišu ispod mosta na desnu obalu“.

Takođe, primjetio je Saldo, „na desnoj obali uništen je jedan neprijateljski odred koji se pripremao za prelaz, tri artiljerijska položaja sa kojih je gađana lijeva obala, a u vazduhu – dvije bespilotne letjelice „Fjuri“ koje su navodile vatru“.

Krivični postupci protiv 160 stranaca

Ruski istražitelji otvorili su krivične postupke protiv 160 stranaca iz 33 zemlje koji se bore na strani Ukrajine, navodi se u telegram kanalu ruskog Istražnog komiteta.

- Slučaj najamništva se istražuje. U saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije i drugim službama prikupljeni su dokazi o učešću plaćenika iz Gruzije, SAD, Letonije, Švedske i drugih država. Krivično gonjenje 160 stranaca iz 33 zemlje je u toku - navodi se u saopštenju.

Krajem maja Istražni komitet je izvijestio da se protiv Ruske Federacije na strani Ukrajine bori više od 2.000 stranaca iz 71 zemlje.

Raketni napad na osam ukrajinskih položaja

Avijacija ruske grupe „Centar“ izvela je raketni napad na osam položaja Oružanih snaga Ukrajine, izvijestio je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

- Su-25 grupe „Centar” izveli su raketne udare na osam oblasti koncentracije ljudstva i vatrene moći ukrajinskih trupa. Pored toga, posade aviona Su-34 bombardovale su dvije privremene baze, uporište i komunikacioni centar neprijatelja - rekao je Savčuk.

Prema njegovim riječima, posada protivvazdušnog raketnog sistema Tor-M1 oborila je bespilotnu letjelicu „Furija“ u Krasnolimanskom pravcu.

Pored toga, portparol centra je rekao da su tokom kontrabaterijske borbe uništeni neprijateljski položaji artiljerije i minobacača.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 47m
    0
  • Slani mafini
    13h 8m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 3m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 57m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 26m
    0