Источни фронт, 531. дан: Руска војска промијенила тактику током војне перације у Украјини

08.08.2023. 13:09
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 531. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Америчка администрација намјерава да објави 8. августа нови пакет војне помоћи Украјини од 200 милиона долара. На састанку у саудијском граду Џеди, земље учеснице нису одобриле све тачке „формуле мира“ украјинског предсједника Владимира Зеленског.

Руске снаге уништиле су два украјинска чамца док су покушавали да искрцају трупе на лијевој обали Дњепра у близини села Козачи лагер у Херсонској области, рекао је вршилац дужности Херсонске области Владимир Саљдо, преноси Спутњик.

- Украјинске оружане формације покушале су током ноћи да са два чамца искрцају трупе на лијеву обалу Дњепра у близини села Козачи лагер. Припадници групе „Дњепар“ уништили су чамце приликом покушаја да пристану. Милитанти на њима су завршили у води. Неки су покушали да отпливају назад на десну обалу, али нико није успио усљед дејства тешке артиљеријије и лаког наоружања - рекао је он.

Руска војска је промијенила тактику током војне перације у Украјини, промијенили су се и услови за вођење борби, написао је на Телеграм каналу лидер Чеченије Рамзан Кадиров послије састанка са командирима чеченских јединица.

Према ријечима Кадирова, ако је на самом почетку оружаног сукоба „постојала потреба за тешком војном опремом, сада је ситуација супротна“, то је због промјене тактике, рекао је он, не наводећи детаље.

- Брзо реагујемо на захтјеве наших јединица - додао је он.

Предсједник чеченског парламента Магомед Даудов (шеф регионалног штаба за војну операцију) рекао је на састанку да је од краја фебруара 2022. године у зону борбених дејстава из Чеченије послато више од 29.000 бораца, од којих су 13.000 добровољци. Сада је, према ријечима Кадирова, више од 7.000 бораца на првој линији фронта. Исти број бораца, како је рекао, био је у зони борбених дејстава крајем јула и у мају.

Неколико пожара избило је на сјеверу Доњецка након гранатирања украјинских трупа, јавио је дописник Спутњика.

У Кијевској области гори неколико приватних кућа.

Звуци експлозије су се чули у многим дијеловима града, између осталог експлозије су личиле на касетне бомбе. Без обзира на то, на улицама је много аутомобила, ради градски превоз, људи иду на посао

На састанку у саудијској Џеди државе-учеснице нису у потпуности одобриле све тачке „формуле мира“ украјинског предсједника Владимира Зеленског, саопштио је шеф канцеларије лидера Украјине Андреј Јермак.

- Да су све државе сада рекле: Да, ми се слажемо са свиме, онда бисмо већ до краја мјесеца одржали „самит мира“. Постоје тачке на које нико нема примједби, али постоје и оне око којих се дијалог наставља - рекао је Јермак.

Како он наводи, нису се сложили са државама Глобалног Југа по тачкама о „одговорности“ Русије.

Протеклог викенда у Саудијској Арабији су одржани преговори о Украјини на којима је било позвано 30 држава, али не и Русија. Резултат сусрета: наставиће се размјена мишљења.

Америчка администрација намјерава да објави о издвајању Украјини новог пакета војне помоћи у износу од 200 милиона долара, јавља Ројтерс. У пакету ће се налазити противтенковски ракетни комплекси AT-4, TOW и Javelin, средства за деминирање, навођене ракете GMLRS, муниција и лако оружје.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски запријетио је да ће оставити Русију без бродова у Црном мору, ако Кијеву не буде дозволила да извози жито морем.

- Упозоравали смо да Украјина не жели рат, али ако они наставе га гађају – онда желимо. Ми немамо велику количину наоружања, али ако они наставе овако, остаће без и једног брода до краја рата. Желимо то да покажемо и у пракси - рекао је он у разговору са латиноамеричким новинарима.

По мишљењу Зеленског, Украјина треба да пронађе начин да разбије блокаду како би реализовала своје „право на извоз и увоз робе“.

Медведев: Русију опет желе да збришу са лица земље

Вашингтон поново, као у августу 2008. године, води злочиначки рат против Русије туђим рукама, покушавајући да је збрише са лица земље, написао је на Телеграму замјеник предсједника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

- Сједињеним Државама и њиховим вазалима тада је очигледно недостајало искуство. Данас поново воде злочиначки рат туђим рукама, покушавајући да збришу Русију са лица земље - додао је Медведев.

Говорећи о нападу Грузије на Јужну Осетију 2008. године, Медведев је примјетио да је иза леђа тадашњег предсједника Грузије Михаила Сакашвилија стајао цио колективни Запад, „који је још тада покушавао да дестабилизује ситуацију у непосредној близини граница Русије”.

- За пет дана наше оружане снаге су брзо и оштро казниле дрске националисте. Заштитиле су од непријатеља наше људе који су живјели у Абхазији и Јужној Осетији. Дали су новим државама прилику да се развијају уз подршку Русије - рекао је он.

Русија има довољно снаге да ријеши све задатке специјалне војне операције, упркос томе што је готово отворено цио систем НАТО-а стао против ње, написао је Медведев.

- Цио систем НАТО-а се практично отворено бори против нас. Имамо довољно снаге да ријешимо све задатке специјалне војне операције. Као и у августу 2008. наши непријатељи ће бити сломљени, а Русија ће постићи мир под сопственим условима. Побједа ће буди наша! - рекао је Медведев, који је 2008. године обављао дужност предсједника Руске Федерације.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 44m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    8h 18m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 24m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 45m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 34m
    2