Источни фронт, 541. дан: Руска ПВО спријечила напад дроном на Москву

18.08.2023. 14:25
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини, 541. дан.

Снаге Кијева настављају са нападима дроновима на објекте на територији Русије. Борбе се настављају на разним дијеловима фронта, а украјинске снаге свакодневно губе велики број војника али и технике.

Руска војска уништила је осматрачницу украјинских снага у стамбеној згради у Авдејевки.

Украјинске снаге испалиле су јутрос у року од 20 минута четири пројектила са касетном муницијом на Доњецк.

Руска авијација извела је ударе системима „ланцет“ на упоришта живе силе и технике украјинске војске у пет насеља на подручју ДНР – Велика Новосјолка, Октјабр, Урожајно, Старомајорски и Раздољни, саопштио је начелник прес центра групе „Исток“ Олег Чехов.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин саопштио је да је руска ПВО у току ноћи уништила украјински дрон који је летио на Москву.

Због тога су у раним јутарњим сатима на престоничким аеродромима Шереметјево, Внуково, Домодедово и Жуковски била уведена одређена ограничења, али сада све ваздушне луке раде нормално.

Савјет безбједности УН: Запад није марио за Београд док га је гађао осиромашеним уранијумом

 

Цио свијет је, посматрајући украјинску контраофанзиву, могао да види да западно оружје не само да није ни јединствено ни непобједиво за руско оружје, већ је у многим случајевима инфериорно чак и у односу на моделе совјетске производње старе педесет година, рекао је замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански говорећи на састанку Савјета безбједности о испоруци оружја Украјини.

Једини резултат украјинске контраофанзиве, што је чак и Запад приморан да призна, су десетине хиљада погинулих украјинских војника и стотине уништених јединица скупе западне опреме, указао је.

Украјина има потешкоћа са борбеном обуком и планирањем операција, што потврђују и свједочења заробљених украјинских војника која су обучена по западним стандардима, додао је.

- Потпуни колапс украјинског система војне управе, распрострањена корупција и неорганизованост сада одбијају чак и западне плаћенике, који почињу да схватају да једина улога која им је додјељена није борба за слободу Украјине, они су обично топовско месо - истакао је.

Лондон и Вашингтон нису марили за Београд док су га гађали осиромашеним уранијумом

 

Британци и Американци не маре за континенталну Европу, као што нису марили за посљедице НАТО бомбардовања Југославије осиромашеним уранијумом, рекао је Пољански говорећи о одлуци Лондона и Вашингтона да Украјини пошаљу муницију са осиромашеним уранијумом.

Пољски медији су се жалили на повећану радијацију на западним територијама Украјине и источним дијеловима Пољске након што је руска војска уништила складиште са оваквом муницијом у Хмељницком, али Британце и Американце није брига.

Касетна муниција, ако се користи у супротности са Међународним хуманитарним правом, у цивилним насељима, што и чини кијевски режим, представља озбиљну дугорочну пријетњу за цивилно становништво, објаснио је.

Сам Вашингтон је деценијама жигосао као „ратне злочинце“ све оне који су користили ову врсту муниције, подсјетио је и онда објаснио да су Зеленски и његови сарадници, тј. америчке власти, по истој тој логици, ратни злочинци и дијеле пуну одговорност, казао је.

- Кијевски режим свакодневно удара касетном муницијом по сјеверним регионима Доњецка, гдје нема војних циљева. Њихов једини задатак је терор над цивилима, што је забрањено Међународним хуманитарним правом, али се у потпуности уклапа у тактику кијевског режима, који је одавно прешао на отворено терористичке методе - објаснио је.

Упркос свему томе, касетна муниција не пружа никакве посебне предности на бојном пољу, и Вашингтон је тога свјестан.

За разлику од Сједињених Држава, став Русије о касетној муницији је досљедан и захтјева стриктно поштовање правила и захтјева Међународног права, нагласио је.

Ко од овога профитира?

 

Американци и Европљани профитирају, нико други, рекао је.

Вашингтон троши војне арсенале својих сателита и на тај начин „чисти“ тржиште за производе америчког војно-индустријског комплекса како би их продале сопственим партнерима према добро успостављеној шеми још од Другог свјетског рата, указао је.

 

Европа плаћа ново оружје не само новцем, већ и суверенитетом, додао је.

Испоставило се да је сопствена одбрамбена политика, коју је Европска унија својевремено тако марљиво градила годинама, као у годинама Хладног рата, потпуно подређена интересима Вашингтона, истакао је.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    11h 54m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    11h 28m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    10h 34m
    4
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    3h 56m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    12h 55m
    0