Источни фронт, 561. дан: Одбијени сви напади украјинских снага

07.09.2023. 15:35
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 561. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руске снаге одбијају сваки покушај украјинских јединица да крену у офанзиву на различитим дијеловима фронта. Са друге стране, Кијев наставља да користи дронове, како би напао објекте на територији Русије. Руска ПВО их редовно неутралише.

Оборен дрон изнад Волгоградске области

Дрон је оборен на територији Волгоградске области, нема жртава нити штете на цивилним и војним објектима, саопштио је губернатор Андреј Бочаров

Главно са брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије уништиле су три диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине у правцу Херсона, губици непријатеља износили су 25 војника;

- Оружане снаге Русије су одбиле девет напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Клешчејевке, Андрејевке и Химика у ДНР, непријатељ је изгубио више од 320 војника;

- Оружане снаге РФ су за дан одбиле напад Оружаних снага Украјине у рејону насеља Црвена Диброва у ЛНР, губици непријатеља износили су 60 војника;

- Оружане снаге Украјине у јужнодоњецком правцу изгубиле око 180 људи и самоходни топ Краб;

- Оружане снаге Русије су одбиле четири напада Оружаних снага Украјине у купјанском правцу, ликвидирано је око 55 украјинских војника;

- Одбијен је напад Оружаних снага Украјине у подручју Новомајорска у ДНР;

- Руске трупе су одбиле 14 напада Оружаних снага Украјине у областима Вербовог и Работина, Запорошке области;

- Руске трупе су ликвидирале у запорошком правцу око 110 војника, уништиле два тенка и четири борбена возила.

Двије беспилотне летјелице нису догле своје циљеве

Двије беспилотне летјелице које су лансирале Оружане снаге Украјине на Енергодар у Запорошкој области нису досегле своје циљеве. Један од њих је пао у градском парку, други је оборен, речено је новинарима у оперативним службама региона.

Прецизира се да је дрон ударио у стамбену зграду од 14 спратова. Нема информација о жртвама.

Интензиван напад на положаје украјинских трупа

Руске оружане снаге извеле су интензиван напад на положаје украјинских трупа које су се ротирали у близини Вербовог и Работина: непријатељ је током ноћи изгубио око стотину људи, написао је на Телеграм каналу вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.

- Непријатељ је синоћ извршио ротацију својих јединица у рејону насеља Вербово и Работино. Наше јединице нанијеле су непријатељу огромну ватрену штету. Само током ове ноћи непријатељ је изгубио око стотину људи из редова војника Оружане снаге Украјине - написао је Балицки.

Поред тога, према његовим ријечима, непријатељ је такође претрпио значајне губитке у техници: девет артиљеријских оруђа, два минобацача и два тенка, три беспилотне летјелице.

„Заплијењена имовина руских бизнисмена под санкцијама иде за подршку украјинским ветеранима“

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће заплијењена имовина руских бизнисмена који су потпали под санкције бити искоришћена за подршку украјинским ветеранима.

- Први пут шаљемо Украјини имовину, заплијењену руским олигарсима који се налазе под санкцијама, која ће се користити за подршку украјинским ветеранима - рекао је он.

Како је прецизирано у саопштењу Стејт департмента, ријеч је о износу од 5,4 милиона долара.

Блинкен је раније најавио да ће Вашингтон предати више од милијарду долара додатне помоћи Кијеву. Амерички Стејт департмент појашњава да је Вашингтон од краја фебруара 2022. године Кијеву предао 43,2 милијарде долара војне помоћи. Хуманитарна помоћ износила је 2,9 милијарде долара. Још 20,5 милијарди долара је предато за подршку буџету преко механизама Светске банке, саопштио је Стејт департмент.

Главна ротација украјинских снага се врши у Часовом Јару и Богдановки

У подручју насеља Часов Јар и Богдановка (код Артјомовска) који се налазе под контролом Кијева груписане су велике снаге, испричао је за Спутњик извиђач 200. посебне гардијске моторизоване бригаде Сјеверне флоте, који дјелује у саставу групе Југ.

- Сада се налазимо (са беспилотном летјелицом) изнад положаја Оружаних снага Украјине, у рејону Берховског резервоара (ДНР), у близини је село Богдановка и велики број украјинских војника, у селу Часов Јар је у току ротација - рекао је извор.

Према његовим ријечима, главна ротација украјинских снага се врши у Часовом Јару и Богдановки, из ових насеља се довози муниција на положаје у близини линије фронта.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 28m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 10m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 38m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 8m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 59m
    1