Источни фронт, 564. дан: Код Змијског острва руска авијација уништила три украјинска војна чамца

10.09.2023. 12:25
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 564. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска одбила је три контранапада украјинских снага у купјанском правцу. Руске снаге су за недјељу дана извеле шест групних напада на војну инфраструктуру Украјине. Током протекле седмице, руске снаге за ПВО и радио-електронско ратовање неутралисале су 247 украјинских дронова.

Украјинске снаге гађале су цивилне објекте у Новој Каховки у Херсонској области, након чега је избио пожар, саопштила је администрација Новокаховског градског округа на Телеграму.

Украјинске снаге испалиле су четири касетне гранате калибра 155 милиметара на Доњецк, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.

Руски ПВО систем уништио је украјински дрон на небу изнад Брјанске области, помоћу којег је Кијев планирао да изведе терористички напад на руску територију, саопштило је у руско Министарство одбране.

„Контраофанзива се наставља“

Украјина ће наставити офанзиву и након што почне хладно вријеме, упркос чињеници да ће борбе бити све теже, изјавио је начелник Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов у интервјуу за Ројтерс.

- Борбена дејства ће се свакако наставити. У условима хладноће, влаге и блата теже је борити се, али ће се контраофанзива наставити - рекао је Буданов.

Буданов је признао и да контраофанзива иде спорије него што је очекивао. Такође је напоменуо да су, осим минских поља, руски дронови постали кључни фактор који успорава напредовање украјинских снага.

Погођене јуришне групе украјинске неонацистичке бригаде „Азов"

Руска авијација и артиљерија погодила је јуришне групе украјинске неонацистичке бригаде „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) у подручју Серебрјанског шумарства, саопштио је начелник прес центра групе „Центар“ Александар Савчук.

Он је додао да су у краснолиманском правцу руске снаге одбиле три покушаја напада 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.

Осим тога, бомбардери групе извели су три напада на два непријатељска командно-сматрачка пункта у областима Червоне Диброве и Серебрјанке. Непријатељ је изгубио до 50 војника, оклопно борбено возило и камионет.

Савчук је додао и да су системи за ПВО такође оборили једну украјинску беспилотну летјелицу.

Уништена три десантна чамца

Руски авиони уништили су три десантна чамца Оружаних снага Украјине код Змијског острва, који су се кретали ка Криму, саопштило је Министарство одбране.

- Ноћас су у западном дијелу вода Црног мора, сјевероисточно од Змијског острва, авиони поморске авијације Црноморске флоте уништили три брза војна чамца америчке производње ‘Willard Sea Force’ са десантним групама Оружаних снага Украјине који су се кретали у у правцу кримске обале - истакло је Министарство.

Уништено осам украјинских дронова

Руски ПВО системи су током ноћи уништили осам украјинских дронова изнад Црног мора код Крима, саопштило је руско Министарство одбране.

- Током ноћи 10. септембра заустављен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотним летјелицама авионског типа на објекте на територији Руске Федерације. Дежурни системи ПВО уништили су осам беспилотних летјелица изнад Црногмора код обале Републике Крим - наводи се у саопштењу Министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 15m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 57m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 25m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 55m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 46m
    1