Источни фронт, 583. дан: Руски системи ПВО за недељу дана уништили 185 украјинских дронова

29.09.2023. 15:25
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Наставља се специјална операција руске војске у Украјини.

Снаге Кијева настављају с покушајима да дроновима нападну територију Русије, али руска ПВО успјешно одбија те нападе.

Брифинг Министарства одбране Русије:

За недјељу дана Оружане снаге Русије извеле су девет напада на мјеста обуке украјинских диверзаната, базе војника и плаћеника;

На доњецком правцу одбијен је 31 напад украјинске војске која је покушала да крене у офанзиву код Артјомовска, Авдејевке, Маринке;

У Харковској области руска војска је за седмицу дана уништила четири украјинска складишта муниције;

Руски системи ПВО су за седмицу дана пресрели 33 гранате испаљене из вишецевних ракетних бацача „хајмарс“ и „ољха“, бомбу ЈДАМ, као и четири ракете „харм“;

Руски системи ПВО за седмицу дана уништили су 185 украјинских дронова; Да би надокнадили губитке након неуспјелих јуриша на Клешчејевку и Андрејевку, команда украјинске војске је пребацила са других праваца три јединице;

Оружане снаге Украјине повлаче у позадину 47. механизовану бригаду из подручја Работина јер војска због губитака одбија да извршава борбене задатке;

Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев коментарисао је за "Русија 24" ракетни напад украјинских снага на штаб Црноморске флоте од 22. септембра.

Како је рекао, ради се о прорачунатом терористичком нападу који је представљао велику опасност за становништво Севастопоља.

- Зграда штаба налази се у центру града. Удар је изведен дању, у вријеме кад је највећа гужва. То је прорачунат и безочан терористички напад са великим ризиком по становништво - рекао је он.

Тврдње Кијева да је у нападу погинуо командант Црноморске флоте Виктор Соколов описао је као "врхунски фејк" и додао да је са њим у свакодневној комуникацији.

Украјинска војска гађала је село Дорогошч у Белгородској области. Оштећене су двије куће и школа, саопштио је губернатор области.

Француско Министарство одбране саопштило је да су француске и украјинске компаније војно-индустријског комплекса потписале десетак уговора.

Како се наводи, ради се о великим француским компанијама, малим предузећима и стартаповима који се баве производњом артиљеријског оружја, оклопних возила, дронова и средстава за деминирање.

Подсјетимо, француски министар одбране Себастијан Лекорни предводио је јуче делегацију француских компанија у посјети Кијеву.

Ваздушна опасност проглашена је у Харковској, Дњепропетровској, Сумској и Полтавској области Украјине.

Изнад Белгородске области у преподневним сатима уништен је украјински дрон, саопштило је руско Министарство одбране.

Становник града Керча приведен је због велеиздаје јер се повезао са украјинском обавјештајном службом и по њеном налогу снимао кретање руских снага и војне технике у правцу зоне специјалне војне операције, саопштила је Федерална служба Русије.

Приведени Кримљанин слао је фотографије и снимке преко затворених канала за везу, као и преко чет-ботова, које користе украјинске специјалне службе.

Лидер запорошког покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов изјавио је да се украјински војници, остављени од својих током контраофанзиве, добровољно предају.

- Украјински војници се предају у групама, а то се посебно често дешава на ореховском дијелу запорошког фронта - навео је он.

Оружане снаге Русије одбиле су шест напада украјинских снага на авдејевском, артјомовском и лисичанском правцу, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе "Југ" Георгиј Минесашвили.

Руска ПВО оборила је током ноћи 11 украјинских дронова изнад Калушке и Курске области, саопштило је Министарство одбране.

Изнад Калушке области оборена је једна беспилотна летјелица а изнад Курске - 10, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    5h 43m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 1m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    16h 7m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    16h 5m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    14h 56m
    0