Источни фронт, 587. дан: Руска војска одбила украјински напад код села Торско

02.10.2023. 14:38
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Наставља се операција руске војске у Украјини.

Борбе се воде око Авдејевке гдје су руске снаге одбиле покушај контраофанзиве Кијева.

Руска војска одбија украјинске нападе на свим правцима. Заробљене двије групе украјинских војника код Артјомовска. ЕУ обећава да ће наставити да пружа војну помоћ Украјини.

Брифинг Министарства одбране Русије:

Руска војска је на купјанском правцу уништила хаубицу М109 „паладин“ и амерички артиљеријски систем М777.

У подручју Пријутног у Запорошкој области одбијен је напад јуришних група украјинске територијалне одбране.

Руске снаге ПВО и системи за електронско ратовање за дан су пресрели два пројектила „хајмарс“, двије оперативно-тактичке ракете. Уништено је и 45 украјинских дронова.

Руска војска уништила је складишта горива и авионског наоружања украјинске војске на аеродрому у Дњепропетровској области.

Руске снаге погодиле су центар за везу 66. механизоване украјинске бригаде у подручју Петровског у ЛНР.

 

Руска војска одбила украјински напад код села Торско

Украјинска војска покушала је да изведе напад на подручју села Торско на сватовском правцу, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.

- На сватовском правцу противник наставља да продире у малим групама, нису постигли никакве резултате. Било је покушаја да се на подручју Торског нападну наше позиције, али без успјеха. Ситуација је и даље прилично стабилна - рекао је Пушилин.

Западни медији: Кијев ће ускоро морати да размишља о прекиду сукоба

Украјина је пала на листи америчких приоритета, а Кијев ће ускоро вјероватно морати да размишља о окончању сукоба и да одустане од планова о „побједи над Русијом“, пише њемачки лист „Шпигл“.

- Украјина је пала за неколико мјеста на листи приоритета Вашингтона. Другим ријечима, можда ће влада у Кијеву ускоро морати много више да размишља о стратегији изласка из сукоба, чак и без видне побједе над Русијом - наводи се у тексту.

Раније је амерички предсједник Џозеф Бајден рекао да Вашингтон „ни под којим условима“ не може да престане да подржава Кијев. Међутим, у недјељу је објављено да је предсједник САД потписао закон о финансирању владе још 45 дана, који је одобрио Конгрес, а који не предвиђа издвајање средстава за потребе Украјине.

Насеље Орехово-Васиљевка на сјеверном крилу Артјомовска ће, по свему судећи, ускоро бити потпуно уништено, рекао је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.

Што се тиче самог Артјомовска, непријатељ наставља „апсолутно хаотично“ гранатирање града како би спријечио почетак радова на обнови, додао је Пушилин.

Пушилин: Могућа нова украјинска офанзива у октобру

Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да не искључује могућност да украјинске трупе покрену нову офанзиву у октобру.

- На јужном правцу, ореховском, угљедарском, видимо гомилање непријатељских снага, пребацивање резерви, а те резерве се формирају на одређеној удаљености од линије фронта. По свему судећи, непријатељ се још спрема да прије лошег времена предузме неке активности... - рекао је Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.

Оборен украјински дрон изнад Белгородске области Русије

Јединице ПВО обориле су јутрос украјински дрон у Белгородској области, саопштило је Министарство одбране Русије. Нема информација о повријеђенима или материјалној штети на зградама.

Током ноћи оштећени објекти инфраструктуре у Украјини

У Украјини су током ноћи оштећени објекти критичне инфраструктуре, а у дијелу Херсонске области под контролом Кијева оштећени су и објекти пољопривредних предузећа, саопштила је портпарол украјинских одбрамбених снага „Југ“ Наталија Гумењук.

Украјински медији су током ноћи и јутра извијестили о експлозијама у граду Херсону, који контролишу Оружане снаге Украјине.

Артиљерија групе снага „Запад“ спријечила је ротацију 32. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, на подручјима Степоваја и Новоселовка у Харковској области, рекао је шеф прес-центра групе Сергеј Зибински.

- Оперативно-тактичка авијација групе снага 'Запад' извршила је ваздушни удар на привремене положаје јединица 25. ваздушно-десантне и 43. механизоване бригаде на подручјима Берестовое и Копанки - додао је официр.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    7h 29m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 47m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 53m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 51m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    16h 42m
    0