Источни фронт, 609. дан: Руска војска оборила три украјинска авиона и 44 беспилотне летјелице

24.10.2023. 14:41
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини, дан 609.

Током претходног дана руске снаге одбиле су 29 напада украјинске војске, чији губици износе око 1.200 војника. У Харковској области спријечена акција украјинске диверзантске групе. „Вашингтон пост“ објавио документе о сарадњи украјинских обавјештајних служби са америчком ЦИА и британском МИ6.

Најновији извјештај Министарства одбране Русије:

На херсонском правцу украјинске снаге су током неуспјешних покушаја заузимања положаја на лијевој обали Дњепра имале велике губитке. Украјинска поморска пјешадија због великих губитака саботира извршавање десантних задатака;

На купјанском правцу руске снаге одбиле су осам украјинских напада. Погинуло је или рањено до 60 украјинских војника.

На краснолиманском правцу руске снаге одбиле су 11 украјинских напада. У борбама је погинуло или рањено више од 125 украјинских бораца, а уништено је пет оклопних возила и четири аутомобила;

На доњецком правцу убијено је или рањено више од 235 украјинских војника, а уништено је складиште муниције, два борбена возила пјешадије и четири аутомобила;

Током противбатеријске борбе уништен је артиљеријски систем М777, три самоходне хаубице „краб“ и самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“;

Руски ПВО системи оборили су три украјинска авиона у ДНР (МиГ-29), Дњепропетровској (Л-39) и Кировоградској области Украјине (МиГ-29);

Током протеклог дана руски ПВО системи уништили су 44 украјинска дрона у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области;

На јужнодоњецком правцу погођено је мјесто концентрисања снага украјинске војске у областима Угљедара, Никољског и Новомихајловки у ДНР; Губици Оружаних снага Украјине на овом правцу износе до 110 војника, а уништена су четири аутомобила;

На запорошком правцу погинуло је или рањено до 75 украјинских војника, а уништен је један тенк и два аутомобила. Током противбатеријске борбе уништена су два артиљеријска система М777, хаубице „мста Б“ и Д-20, као и оруђе М119;

У протекла 24 часа руска ПВО пресрела је пет бомби „JDAM“ и пет ракета „хајмарс“.

Песков: Русију не плаше санкције

Русија се прилагодила животу под санкцијама и не плаши се нових ограничења, изјавио је новинарима портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

- Русија доста дуго живи под санкцијама, заправо, већ деценијама, и зато смо се прилично прилагодили томе. Стога на неки временски оквири попут пет година и тако даље, наравно, уопште не плаше. И прилично је лако прогнозирати да ће се покушаји обуздавања наше привреде наставити. Као што видите, предузимају се енергичне мјере које дају резултате и омогућавају нам да идемо путем развоја - објаснио је Песков.

Када су у питању нови пакети санкција, зна се да се они припремају и то се могло предвидјети и раније, додао је портпарол.

Бивши украјински премијер Николај Азаров изјавио је да би ове године укупан државни дуг те земље могао да достигне рекордних 6,4 билиона гривни, односно 173 милијарди долара, а Кијев ће морати да плати кредите на вријеме и у пуном износу.

- Сада државни дуг Украјине износи око 140 милијарди долара, а укупан дуг би могао да достигне рекордних 6,4 билиона гривни односно 173 милијарди долара - навео је он.

И док је у земљи економска криза све дубља и може да покрене лавину, кијевски режим тражи од кога да узме нови кредит и отплати старе, јер је ММФ одбио да помогне Украјини и по питању реструктурирању дуга и његовог замрзавања на одређено вријеме.

Украјинске власти, каже он, процјењују како да смање не-војне расходе буџета и имајући у виду ситуацију биће немогуће избјећи застој у исплати пензија и смањење социјалних давања.

Украјинска војска је у протекла 24 сата испалила 50 граната на насељена мјеста Белгородске области, а извела је и два напада помоћу беспилотних летјелица, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Полтавској, Дњепропетровској, Харковској и Николајевској области Украјине, као и у дијеловима Херсонске и Запорошке области под контролом Кијева.

Украјина, као и читав свијет, суочавају се са дефицитом мунције, изјавио је премијер Украјине Денис Шмигаљ за „Фајненшел тајмс“.

- Имамо огроман дефицит муниције не само у Украјини, него и у читавом свијету… Треба да производе муницију овдје, у Украјини, јер су залихе у читавом свијету исцрпљене. Сва складишта су празна - навео је он.

Истовремено, украјински министар за стратешке гране индустрије Александар Камишин рекао је за „Политико“ да сви капацитети по питању оружја у свијету не могу да „покрију“ потребе Кијева у актуелном конфликту.

Према његовим ријечима, када би се сабрали сви капацитети у свијету за производњу оружја и муниције, то не би било довољно за тај конфликт.

Земље Запада треба да убрзају производњу дронова, ракета и мунције што ближе линији фронта, навео је Камишин.

У граду Запорожју који је под контролом Кијева одјекнула је експлозија, саопштила је агенција Ункринформ. Агенција није навела никакве детаље.

Тренутно је у дијеловима Запорошке области под контролом Кијева на снази узбуна за ваздушну опасност.

Украјинска војска је на купјанском правцу претрпјела губитке упоредиве са величином двије чете, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе снага „Запад“ Сергеј Зибински.

У нападу су уништена два оклопна транспортера М113, оклопно возило „козак“, један камионет и једно мјесто за снабдијевање муницијом, додао је он.

Током борби код Ивановке, Сергејевке, Загорујковке, Тимковке и Сињковке јединице групе су уз подршку авијације и артиљеријске ватре одбиле девет напада украјинских јуришних група.

Према његовим ријечима, посаде тешких ракетних система погодиле су концентрисање људства 32. механизоване бригаде у склоништима у рејону Тимковке.

Такође је у областима Колодезног, Лозовог и Сињковке током контрабатеријске борбе уништен вишецевни ракетни систем БМ-21 „град“, артиљеријско оруђе калибра 152 милиметра Д-20 и двије минобацачке посаде Оружаних снага Украјине, закључио је официр.

Украјинска војска појачала је ваздушно извиђање над Лисичанском у Луганској Народној Републици, изјавио је за Спутњик потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- По правилу користе беспилотне летјелице авионског типа са висином лета од 1,5 хиљада метара или више - рекао је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.

Он је истакао да коришћени дронови имају добру заштиту од електронског ратовања.

У граду Бериславу у дијелу Херсонске области под контролом Кијева у експлозијама су оштећени објекат критичне инфраструктуре и фабрика, саопштио је шеф регионалне војне администрације кога су поставиле украјинске власти Александар Прокудин на Телеграму.

Три беспилотна чамца Ратне морнарице Украјине откривена су у сјеверном дијелу Црног мора. На њих је пуцано из ракетних система, а у току је рад на уклањању мина, саопштила је Црноморска флота.

Губернатор града Михаил Развожајев је на свом Телеграму саопштио да се у Севастопољу предузимају мјере за борбу против подводних диверзантских снага и средстава.

Развожајев је, такође, током ноћи јавио да Црноморска флота одбија могући напад подводних диверзантских група украјинских снага код луке у Севастопољу.

Украјинске Оружане снаге редовно гранатирају руске пограничне територије, изводе нападе беспилотним летјелицама и спроводе диверзије. У Севастопољу и на Криму је на снази жути ниво опасности од тероризма.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    22h 39m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    16h 52m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    22h 43m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    20h 52m
    0
  • Данас Марковдан
    5h 10m
    0