Источни фронт, 611. дан: Руске снаге уништиле систем М777 и хаубицу М119 америчке производње

26.10.2023. 14:07
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 611. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе на више дијелова фронта,а украјинске снаге трпе губитке у људству техници.

Начелник прес центра групе снага "Југ" Вадим Астафјев рекао је за Спутњик да је руска војска одбила пет напада украјинских снага код мјеста Курдјумовка и других насеља на доњецком правцу, као и да је противник на том дијелу фронта изгубио преко 500 војника.

Последњих дана украјинска војска је изгубила три тенка "леопард 2" одједном а то је најтежи губитак за Украјину од почетка контраофанзиве када је реч о техници стране производње, навео је аналитичар "Форбса" Дејвид Екс.

Најважније са брифинга руског Министарства одбране:

- На краснолиманском правцу руска војска је одбила четири украјинска напада, снаге Кијева изгубиле су 120 војника;

- На јужнодоњецком правцу украјинске снаге су у посљедња 24 сата изгубиле око 100 војника;

- На купјанском правцу руска војска је одбила чест напада оружаних снага Украјине, а противник је изгубио 225 војника;

- Руске снаге су на доњецком правцу ликвидирале 295 украјинских војника, један тенк и пет оклопних возила;

- На запорошком правцу одбијен је напад јуришне групе украјинске војске код Работина;

- У запорошком правцу украјинске снаге су изгубиле до 85 војника, као и три тенка, од тога два "леопарда";

- У Херсонском правцу ликвидирано је 25 украјинских војника, уништено је складиште муниције у Дњепропетровској области;

- На запорошком правцу уништен је артиљеријски систем М777 и хаубица М119 америчке производње

„Свака помоћ Израелу не треба да се користи као полуга за слање десетина милијарди долара Украјини“

Група америчких републиканских сенатора је, због све већег незадовољства повећањем финансирања Кијева, представила приједлог закона који би омогућио да се помоћ додијели Израелу, али не и да се спонзорише Украјина, пише „Волстрит џурнал“.

- Моје колеге и ја чврсто вјерујемо да свака помоћ Израелу не треба да се користи као полуга за слање десетина милијарди долара Украјини - рекао је сенатор из Канзаса Роџер Маршал.

Републикански сенатор из Охаја Џејмс Венс, сенатор из Јуте Мајк Ли и сенатор из Тексаса Тед Круз такође су се заложили за раздвајање средстава.

У чланку се истиче да ово указује на проблеме са којима се суочава приједлог Бијеле куће да се додатно издвоји 106 милијарди долара за војну и другу помоћ Украјини, Израелу и другим земљама.

На тај начин биће могуће избјећи блокирање издвајања новца Израелу у Представничком дому, гдје се већ више од половине републиканаца противи финансирању Кијева.

Буџетски захтјев предсједника Џозефа Бајдена предвиђа издвајање 61,4 милијарде долара за Украјину, од чега су 46,1 милијарда долара расходи за одбрану, а 11,8 милијарди долара директна буџетска подршка. Очекује се да ће Израел добити 14,3 милијарде долара.

„Монд“: Контраофанзива пропала без обзира на западну технику

Украјинска војска трпи велике губитке у људству, испоруке муниције са Запада не покривају потребе Украјине, а дуго припремана контраофанзива је пропала без обзира на западну технику, пише француски "Монд".

У чланку под насловом "Зашто је пропала украјинска контраофанзива" аутори указују да украјинска војска више не напредују.

- Послије 150 дана од почетка контраофанзиве Украјине на југу земље војска и западни аналитичари признају: војска Кијева успјела је да се помјери напријед само мало, а што је најважније више уопште не напредује - наводи лист констатујући да оружане снаге Украјине за пет мјесеци нису успјеле да пробију руске линије одбране.

Неутралисан украјински агент који је планирао терористички напад

Федерална служба безбједности Русије неутралисала је украјинског агента који је планирао терористички напад у војном одсеку у Тверу.

Ликвидирани терориста био је држављанин Русије. Он је био члан забрањене украјинске организације.

Кијеву је преносио податке о војсци и енергетским објектима, требало је да дигне у ваздух војни одсјек. Приликом хапшења је пружао отпор због чега је ликвидиран, наводи се у саопштењу ФСБ.

Утростручен број рањених украјинских војника од почетка контраофанзиве

Од почетка контраофанзиве Кијева број рањених украјинских војника се утростручио, пише "Фајненшел тајмс".

Податке о томе изнијела је војни љекар са прве линије фронта Алина Белоус. Према њеним ријечима, од почетка контраофанзиве она и други љекари раде 24 сата дневно, седам дана у недјељи.

Каховска хидроелектрана неће моћи да се обнови

Каховска хидроелектрана, тешко оштећена у гранатирању украјинских снага, неће моћи да се обнови већ ће морати поново да се гради, рекао је губернатор Херсонске области Владимир Саљдо.

Подсјетимо, украјинска војска је 6. маја извела серију удара на хидроелектрану, усљед чега је оштећен дио бране и дошло је до изливања воде. Предсједник Русије Владимир Путин рекао је напад на Каховску хидроелектрану представља варварски чин кијевског режима који је довео до огромне еколошке и хуманитарне катастрофе.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    20h 15m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 51m
    0
  • Данас Марковдан
    8h 33m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    4h 7m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    2h 47m
    0