Источни фронт, 616. дан: Украјинска војска изгубила још један МиГ-29 и хеликоптер Ми-8

31.10.2023. 15:01
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 616. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге су практично прекинуле офанзивна дејства дуж линије фронта. Тенкови "леопард 2" који су стигли са Запада у Украјину, показали су се неефикасним на фронту. Током ноћи експлозије су одјекнуле у Хмељницкој и Дњепропетровској области.

Главно са брифинга руског Министарства одбране:

- Губици Оружаних снага Украјине на доњецком правцу износили су око 170 војника и 2 борбена возила Бредли;

- ПВО је оборила авионе МиГ-29 и хеликоптер Ми-8 Оружаних снага Украјине у Запорошкој и Херсонској области;

- Руске оружане снаге уништиле су два тенка Леопард на купјанском правцу;

- Руске оружане снаге су одбиле три напада Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, непријатељ је изгубио око 250 војника;

- Руске оружане снаге су уништиле 33 украјинске беспилотне летјелице;

- Оружане снаге Русије у близини Малодолинског, Одеска област, погодиле су производне погоне беспилотних летјелица и беспилотних пловила Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 140 војника и два самоходна топа „Паладин“ на запорошком правцу;

- Руске оружане снаге погодиле су положаје двије бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Угљедара и Старомајорска у ДНР;

- Губици Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу износили су око 160 војника;

- Руске оружане снаге одбиле су пет напада Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, губици непријатеља износили су око 60 војника;

- Оружане снаге Русије су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у 132 подручја.

„Оружане снаге Украјине су већ изгубиле петину својих Леопарда 2 тенкова“

Ратни репортер Дејвид Екс, у чланку за Форбс, саопштио је да је руска војска уништила много тенкова "леопард 2" у Украјини.

Према његовим ријечима, у овом тренутку Оружане снаге Украјине су већ изгубиле петину својих Леопарда 2.

- Раније су представници Њемачке говорили да ће испоручити 14 леопарда 2А4, који би у Украјину требало да стигну сљедеће године. Међутим, ова возила се можда неће ускоро појавити. Руска војска избацују борбена возила из строја убрзаним темпом - рекао је Екс.

Он је појаснио да се то постиже употребом ракетних система Корнет које лако пробијају западну технологију.

Гагин: Тенкови Леопард 2 показали се неефикасним

Тенкови Леопард 2 које је Запад испоручио Украјини показали су се неефикасним на линији борбеног додира због техничких карактеристика, рекао је савјетник шефа Доњецке Народне Републике Јан Гагин.

- Ови тенкови су се показали неефикасним. Немају маневарске могућности, тешки су, спори - посебно у блатњавим условима, и прилично рањив труп. Не могу се поправити на бојном пољу, морају се возити у ремонтни центар, гдје их морају сервисирати посебно обучени људи, користећи све потребне комплете за поправку - рекао је он.

Према ријечима Гагина, војници Оружаних снага Украјине гину како у саставу посаде тенкова Леопард 2, тако и у покушајима да евакуишу опрему са ратишта.

Раније је магазин Форбс објавио да Запад планира да Украјини испоручи модификоване совјетске тенкове Т-72М. Техника ће добити нове моторе, електронику и заштиту.

Одбијен напад у близини села Вербово

Руске снаге су јутрос одбиле напад Оружаних снага Украјине на ореховском правцу у близини села Вербово, уништен је тенк и ликвидирано 10 непријатељских војника, саопштио је предсједник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Он је истакао да да су одбијени и покушаји непријатеља да нападне насеља Новопрокоповка, Копани и Нестерјанка.

- Код Вербова је примјећено велико гомилање непријатељске технике и људства, наши су користили и артиљерију и вишецијевне системе - додао је саговорник агенције.

Погођена упоришта Оружаних снага Украјине на купјанском правцу

Руски тешки системи за бацање пламена погодили су упоришта Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, изјавио је за Спутњик портпарол центра Запад Сергеј Жибински.

- Посаде тешких система за бацање пламена погодила су упоришта водова и концентрације људства у склоништима 32. механизоване бригаде у рејону Ивановке - рекао је он.

Укупни губици украјинских трупа на овом сектору фронта износили су око 90 људи, два тенка Т-64, три борбена пјешадијска возила и двије беспилотне летјелице.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 24m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 40m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 56m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 18m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 6m
    0